België / Ardennen

De Ardennen is vanwege haar prachtige natuur en heuvelachtige landschap een perfecte bestemming voor outdoor activiteiten. Voor de invulling van de activiteiten tijdens  deze week kunt u kiezen uit een aantal buitensporten.

Tijdens een outdoorreis in de Ardennen stellen wij een maatwerk programma op waarbij de leerlingen proeven van alle sportieve componenten. Onze programma’s geven de leerlingen de mogelijkheid zich te ontwikkelen in een veilige, beheersbare maar vooral uitdagende en natuurlijke omgeving.

Door deelname aan goed begeleide en georganiseerde adventure & outdoor activiteiten worden de leerlingen gestimuleerd om gevoelens en reacties te herkennen van zichzelf maar ook van de medeleerlingen. Naast de leerzame ervaringen staan natuurlijk sport, plezier, ontspanning en gezelligheid centraal. Uiteraard kunt u besluiten onderdelen toe te voegen, eruit te laten of te veranderen.

Voor het vervoer naar de Ardennen regelen wij het vervoer per touringcar. Omdat op de locaties het hele programma rondom de accommodaties plaatsvindt, is de touringcar ter plekke niet nodig. dit scheelt aanzienlijk in de kosten en zal dus enkel ingezet worden om u op de vertrekdag te brengen en de laatste dag weer terug te rijden naar uw schoollocatie.

Op locatie wordt er gezond en lekker gegeten en er is altijd meer dan voldoende. We houden altijd rekening met aanwezige vegetariërs en deelnemers die geen varkensvlees eten. De maaltijden klaarmaken zien wij als een waardevolle activiteit en doen dit dan ook samen met de deelnemers. Aan het begin van de week worden corveediensten samengesteld waarbij alle deelnemers worden ingedeeld. Ook in de keuken is altijd veel plezier en interactie tussen de deelnemers. Voor frisdranken en evt. alcoholische dranken hebben de locaties een bar waar de drankjes op afgesproken tijden worden verkocht.

Ontbijt
De dag start met een uitgebreid ontbijt met brood, zoet en hartig beleg, muesli ’s, fruit, thee, koffie, jus d’orange en melk. Fruit, koffie, thee, water en limonade zijn de gehele dag beschikbaar.

Lunch
Voor de lunch maken de deelnemers tijdens ontbijt een lunchpakket dat zij zo uitgebreid kunnen maken als zij zelf willen.

Diner
Tijdens ieder kamp hebben we een gezellige barbecue en voor de overige avondmaaltijden hebben we eenvoudige maar voedzame gerechten.

Omdat nachtrust een belangrijk onderdeel is van onze programma’s, verblijf je in een luxe slaapstudio. Geen lekkende tent of leeglopend luchtbed dus, maar een comfortabel bed en warme douche. Alles wat leerlingen nodig hebben om een dag vol uitdagingen tegemoet te gaan.

Groepsaccommodatie locatie I
Deze accommodatie heeft een prachtig uitzicht over de rivier de Ourthe in de Belgische Ardennen. Ruim opgezet, midden in de natuur, met een hoofdgebouw en 6 slaapstudio’s.
Naast de eigen rots waar je kunt klimmen, abseilen en klettersteigen, kun je ook raften op de dichtstbijzijnde rivier. Kortom, een locatie met genoeg uitdaging!

Groepsaccommodatie locatie II
Voor een spannend én ontspannend programma voor groepen ga je naar onze tweede locatie. Het is een prachtige accommodatie in de omgeving van Durbuy, centraal gelegen in de Belgische Ardennen. Ruim opgezet, midden in de natuur, met een hoofdgebouw, 4 slaapbungalows en een compleet ingericht adventure park..

Grot Hotton
Rondleiding door de grot ‘”Mille et une nuit” in Hotton.Onder leiding van een gids komen we in de wereld onder de grond. We zien hier reuze galerijen, diepe putten en broze draperieën. Langzaam dalen we af naar een grote ondergrondse rivier.
In de grot ontdekt u de rijk vorm- en kleurschakeringen van de kalkafzettingen. Met de vele mooie lichtbundels waan je je in een betoverende wereld.De gids vertelt ondertussen hoe de grot is ontstaan.

Adventure games
Een individuele competitie met actieve activiteiten als: speed klimmen, pickel hangen, kratje stapelen, flesje zetten, tafel klimmen, peddel move, doosje duwen, blazoen stapelen

Ei-opdracht
Maak een constructie van rietjes, servetjes, ballonnen, tape en saté prikkers waarin een rauw ei verwerkt is. Het ei moet een val van 3 meter overleven. De jury beoordeeld de groepen op originaliteit, creativiteit en presentatie

Film avond
Op een groot scherm met beamer kan er een filmavond georganiseerd worden.

Kampvuur
Gezellig om het kampvuur met marshmallows en / of broodjes bakken.

Ludieke spelletjes
In groepen draaien we door tussen de verschillende tafels. Een fout betekent een ludieke straf. Mogelijke spellen zijn: krantenmep, houga, hoi boer, kip ik heb je, handje klap, kaartje blaas, lucifer stapelen.

Spelletjesavond
Iedereen kijkt zelf waar ze aan mee willen doen. Mogelijkheden bestaan bijvoorbeeld uit: monopoly, kolonisten van catan, poker, machiavelli, weerwolven van wakkerdam, sjoelen, e.d.

Knock out show
In 2 tot 4 teams wordt de groep opgezweept met verschillende ludieke opdrachten. De warming up begint met de bobslee en daarna gaan we door met bijvoorbeeld: belgische stoelendans, Michelin mannetje, pikkie-bal-doosje- schuif, sound of silence, songfestival

Desert survival game
Er wordt een scenario geschetst door de spelleider van een vliegtuig dat neergestort is in de woestijn. 10 voorwerpen zijn gered uit het wrak. Maar wat is de belangrijkste en minst belangrijkste. Eerst zetten de deelnemers die individueel in een volgorde en daarna met kleine groepjes, waarbij iedereen het eens moet zijn met de volgorde. Daarna presenteert ieder groepje zijn volgorde.

Levend stratego
Elk team heeft z’n eigen speelveld waar een vlag verstopt moet worden. Minimaal 1 en maximaal 2 meter boven de grond. Doel van het spel is om de vlag van de tegenpartij te stelen en naar je eigen terrein te brengen. Er wordt niet om de vlag gevochten, de enige manier om de vlag terug te veroveren is via het tikken. Als je wordt getikt moeten ze hun kaartje met rang laten zien. De hoogste en/of sterkste rang wint.

Minute to win
Minute to Win It is een uit Amerika afkomstige spelshow waarin deelnemers met huis-, tuin- en keukenspullen korte, uitdagende spelopdrachten uitvoeren. De deelnemers krijgen precies één minuut de tijd om de opdracht te laten slagen. De opdrachten kunnen zijn: Lepeltje-Lepeltje, Pasta Mania, De blikvanger, Blaaskaak, Wet van Newton.

Pubquiz
Een pubquiz werd van oudsher gehouden in de plaatselijke pub. In kleine teams probeerde je zoveel mogelijk juiste antwoorden te geven op makkelijke maar ook verschrikkelijk moeilijke vragen. De pubquiz passen we aan op het niveau van de school. is interactief en zorgen we gedurende een uur tot anderhalf uur voor goed en aanstekelijk entertainment.

Klettersteig
Er is een vaste route van staalkabels die in de rotsen vastgezet zijn. Behalve staal- kabels zijn er ook trappetjes en bruggen om moeilijke passages voorbij te kunnen komen. Vastgemaakt aan de stalen kabel met professioneel bergsportmateriaal, een klettersteigset, wordt deze ‘ijzeren weg’ bewandeld en beklommen. Boven gekomen helpt de instructeur verder om vanaf daar te abseilen of te tokkelen.

Abseilen
Boven aan de rots bindt een ervaren instructeur de professionele bergsportmaterialen in. Dan begint het afdalen met behulp van een touw langs de steile rotswand terwijl de instructeur aanwijzingen geeft. Bepaal zelf de snelheid zodat het rustig lopend of met sprongen kan. Door het beveiligingssysteem kan er zonder fouten zelfstandig afgedaald worden.

Boogschieten
Is weer eens iets anders dan darten… Met een handboog van ruim anderhalve meter moeten de pijlen (zo dicht mogelijk) in de roos worden geschoten. Span de pees, richt, uiterste concentratie, vaste hand, loslaten en adem inhouden. Op aanwijzing van de instructeur worden de pijlen uit het blazoen gehaald en worden nieuwe uitdagingen aangeboden.

Kanoen
Alleen of met z’n tweeën in een smalle boot al peddelend de rivier af. Onderweg zijn er verschillende stroomversnellingen en mooie uitzichten. De instructeur legt de basistechnieken van het varen met een peddel uit. In verband met de veiligheid wordt er een helm en zwemvest gedragen.

Mountainbiken
Met speciale fietsen die voorzien zijn van een recht stuur, terreinbanden, 21 versnellingen en goede remmen wordt de omgeving verkend. Bospaadjes, stijgende wegen, smalle beekjes, modder en als beloning suizende afdalingen horen hier allemaal bij. De instructeur zal een passende route uitkiezen waarin uithoudingsvermogen en rustmomenten elkaar afwisselen. De instructeur zal het kaartlezen in combinatie met het gebruik van de kompas uitleggen. Daarna gaan de groepen op pad door het heuvelachtige en bosrijke gebied met kaart en kompas. Navigeer de snelste weg om zoveel mogelijk controleposten te verzamelen binnen een bepaalde tijd. De route kan door bossen, weilanden, watertjes en dorpen gaan.

Paardrijden
Eerst is er een korte uitleg over de zithouding en het vasthouden van de teugels. Na het opzetten van de cap wordt vanaf de manege de tocht door bos en weiland gestart. Laat de teugels lekker vieren en geniet van de afwisselende omgeving.

Quadrijden
Op een kleine motor met vier terreinbanden, waarbij met de hand gas wordt gegeven, gaat de groep er op uit. Na uitleg van de instructeur wordt de helm opgezet en is het tijd om te oefenen in het sturen, remmen en gas geven. Er is een tocht door de omgeving mogelijk waarbij modderpaden, kuilen, plassen en asfalt niet uit de weg worden gegaan. Of ontdek de mogelijkheden van de quad en laat dit in het uitgezette behendigheidsparcours zien. Rechte stukken, scherpe bochten, diepe kuilen en modder stellen de behendigheid flink op de proef.

Raften
Na de uitleg van de instructeur wordt de techniek, om de boot door middel van samenwerken te besturen, geoefend. Met ongeveer acht personen in een rubberen boot worden de verschillende stroomversnellingen getrotseerd. Gewapend met een peddel probeert iedereen de aanwijzingen van de stuurman op te volgen. Wat te doen met ‘man-over-boord’?

Rotsklimmen
De manier waarop wij het rotsklimmen aanbieden gebeurt in drietallen, één klimmer, één zekeraar en één back-up. De klimmer wordt vastgemaakt aan een klimtouw en gezekerd door een instructeur met behulp van een gri-gri. Dit is een beveiligingsapparaat en makkelijk in gebruik. De instructeur zal tips en aanwijzingen geven om langs de steile rotswand omhoog te kunnen klimmen. Eenmaal boven gekomen is het tijd om van het uitzicht te genieten. Vervolgens gaat de klimmer, al communicerend met de zekeraar, weer omlaag.

Tokkelen
Om het hoogte verschil te overbruggen is er een touw van heel hoog (over de rivier) naar de grond gespannen. Als een vogel suizend en zwevend door de lucht naar beneden. Boven bindt een instructeur de tokkel en de life-line in. Één stap en vervolgens hangend aan de armen nadert de grond binnen enkele seconden. Een ervaren instructeur staat beneden met een ander touw klaar om te remmen. Beneden misschien iets na te trillen, maar wat een kick als die eerste stap is gezet!

High Rope Parcours
Door de bomen loopt vanaf 2 tot 9 meter van de grond een touwbanen circuit met allerlei variaties. Na uitleg van de instructeur wordt de klimgordel aangetrokken, de helm opgezet en de zekering vastgemaakt. Deze moet gedurende het parcours zelf één voor één omgeklikt worden. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende materialen zoals autobanden, stijgbeugels, ladder, evenwichtsbalk, klimnet enzovoort. Stuk voor stuk een uitdaging! De instructeur zal handige tips geven om de passages voorbij te kunnen komen.

GPS oriëntatie tocht
Met behulp van een eenvoudig bedienbare GPS (global positioning system) moeten er een aantal waypoints (posten) worden gezocht. De GPS vangt van meerdere satellieten signalen op zodat een vrij exacte positie kan worden bepaald. Op deze manier weet de GPS waar die zich bevindt en kan een route naar de posten berekenen. Samen met een kompas en een ‘verknipte’ kaart gaat de groep lopend op pad. Er is ook de mogelijkheid van een GPS-dropping waarbij de te zoeken waypoint de thuislocatie is.

Adventure Race
Dit is een tocht waarbij minimaal 2 groepen gedurende een dag tegen elkaar strijden om het snelste het parcours met diverse opdrachten te volbrengen. De opdrachten bestaan uit: een fietstocht, een oriëntatie/GPS opdracht, een speurtocht en diverse samenwerkingsopdrachten.

Expeditie Robinson
Door middel van vier uitdagende overlevingsopdrachten zullen de groepen (kampen) getest worden op vuur maken, survival skills, inventiviteit/ kennis en samenwerking. In kampen van 6 personen wordt er tegen elkaar gestreden. Na deze vier opdrachten in de natuur zijn de kampen klaar voor de finale. Het kamp dat tot nu toe de meeste punten heeft gescoord krijgt meer voordeel bij het finale spel. Elk kamp moet een constructie bouwen met behulp van bamboe materialen. Het kamp dat als eerste met behulp van de zelfgemaakte constructie de ballon heeft kapot geprikt is de winnaar.

Archery Tag
Archery Tag® is een unieke combinatie van de intensiteit en spanning die je ook ervaart bij het spelen van trefbal of paintball. Archery Tag® is een spel met echte bogen en speciale pijlen met een gepatenteerde, zachte foampunt. In tegenstelling tot paintball, loop je met Archery Tag® geen blauwe plekken op, het is een indrukwekkend spel en veilig voor spelers van alle leeftijden.

Klettersteig
Er is een vaste route van staalkabels die in de rotsen vastgezet zijn. Behalve staal- kabels zijn er ook trappetjes en bruggen om moeilijke passages voorbij te kunnen komen. Vastgemaakt aan de stalen kabel met professioneel bergsportmateriaal, een klettersteigset, wordt deze ‘ijzeren weg’ bewandeld en beklommen. Boven gekomen helpt de instructeur verder om vanaf daar te abseilen of te tokkelen.

Abseilen
Boven aan de rots bindt een ervaren instructeur de professionele bergsportmaterialen in. Dan begint het afdalen met behulp van een touw langs de steile rotswand terwijl de instructeur aanwijzingen geeft. Bepaal zelf de snelheid zodat het rustig lopend of met sprongen kan. Door het beveiligingssysteem kan er zonder fouten zelfstandig afgedaald worden.

Boogschieten
Is weer eens iets anders dan darten… Met een handboog van ruim anderhalve meter moeten de pijlen (zo dicht mogelijk) in de roos worden geschoten. Span de pees, richt, uiterste concentratie, vaste hand, loslaten en adem inhouden. Op aanwijzing van de instructeur worden de pijlen uit het blazoen gehaald en worden nieuwe uitdagingen aangeboden.

Kanoen
Alleen of met z’n tweeën in een smalle boot al peddelend de rivier af. Onderweg zijn er verschillende stroomversnellingen en mooie uitzichten. De instructeur legt de basistechnieken van het varen met een peddel uit. In verband met de veiligheid wordt er een helm en zwemvest gedragen.

Mountainbiken
Met speciale fietsen die voorzien zijn van een recht stuur, terreinbanden, 21 versnellingen en goede remmen wordt de omgeving verkend. Bospaadjes, stijgende wegen, smalle beekjes, modder en als beloning suizende afdalingen horen hier allemaal bij. De instructeur zal een passende route uitkiezen waarin uithoudingsvermogen en rustmomenten elkaar afwisselen. De instructeur zal het kaartlezen in combinatie met het gebruik van de kompas uitleggen. Daarna gaan de groepen op pad door het heuvelachtige en bosrijke gebied met kaart en kompas. Navigeer de snelste weg om zoveel mogelijk controleposten te verzamelen binnen een bepaalde tijd. De route kan door bossen, weilanden, watertjes en dorpen gaan.

Paardrijden
Eerst is er een korte uitleg over de zithouding en het vasthouden van de teugels. Na het opzetten van de cap wordt vanaf de manege de tocht door bos en weiland gestart. Laat de teugels lekker vieren en geniet van de afwisselende omgeving.

Quadrijden
Op een kleine motor met vier terreinbanden, waarbij met de hand gas wordt gegeven, gaat de groep er op uit. Na uitleg van de instructeur wordt de helm opgezet en is het tijd om te oefenen in het sturen, remmen en gas geven. Er is een tocht door de omgeving mogelijk waarbij modderpaden, kuilen, plassen en asfalt niet uit de weg worden gegaan. Of ontdek de mogelijkheden van de quad en laat dit in het uitgezette behendigheidsparcours zien. Rechte stukken, scherpe bochten, diepe kuilen en modder stellen de behendigheid flink op de proef.

Raften
Na de uitleg van de instructeur wordt de techniek, om de boot door middel van samenwerken te besturen, geoefend. Met ongeveer acht personen in een rubberen boot worden de verschillende stroomversnellingen getrotseerd. Gewapend met een peddel probeert iedereen de aanwijzingen van de stuurman op te volgen. Wat te doen met ‘man-over-boord’?

Rotsklimmen
De manier waarop wij het rotsklimmen aanbieden gebeurt in drietallen, één klimmer, één zekeraar en één back-up. De klimmer wordt vastgemaakt aan een klimtouw en gezekerd door een instructeur met behulp van een gri-gri. Dit is een beveiligingsapparaat en makkelijk in gebruik. De instructeur zal tips en aanwijzingen geven om langs de steile rotswand omhoog te kunnen klimmen. Eenmaal boven gekomen is het tijd om van het uitzicht te genieten. Vervolgens gaat de klimmer, al communicerend met de zekeraar, weer omlaag.

Tokkelen
Om het hoogte verschil te overbruggen is er een touw van heel hoog (over de rivier) naar de grond gespannen. Als een vogel suizend en zwevend door de lucht naar beneden. Boven bindt een instructeur de tokkel en de life-line in. Één stap en vervolgens hangend aan de armen nadert de grond binnen enkele seconden. Een ervaren instructeur staat beneden met een ander touw klaar om te remmen. Beneden misschien iets na te trillen, maar wat een kick als die eerste stap is gezet!

High Rope Parcours
Door de bomen loopt vanaf 2 tot 9 meter van de grond een touwbanen circuit met allerlei variaties. Na uitleg van de instructeur wordt de klimgordel aangetrokken, de helm opgezet en de zekering vastgemaakt. Deze moet gedurende het parcours zelf één voor één omgeklikt worden. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende materialen zoals autobanden, stijgbeugels, ladder, evenwichtsbalk, klimnet enzovoort. Stuk voor stuk een uitdaging! De instructeur zal handige tips geven om de passages voorbij te kunnen komen.

GPS oriëntatie tocht
Met behulp van een eenvoudig bedienbare GPS (global positioning system) moeten er een aantal waypoints (posten) worden gezocht. De GPS vangt van meerdere satellieten signalen op zodat een vrij exacte positie kan worden bepaald. Op deze manier weet de GPS waar die zich bevindt en kan een route naar de posten berekenen. Samen met een kompas en een ‘verknipte’ kaart gaat de groep lopend op pad. Er is ook de mogelijkheid van een GPS-dropping waarbij de te zoeken waypoint de thuislocatie is.

Adventure Race
Dit is een tocht waarbij minimaal 2 groepen gedurende een dag tegen elkaar strijden om het snelste het parcours met diverse opdrachten te volbrengen. De opdrachten bestaan uit: een fietstocht, een oriëntatie/GPS opdracht, een speurtocht en diverse samenwerkingsopdrachten.

Expeditie Robinson
Door middel van vier uitdagende overlevingsopdrachten zullen de groepen (kampen) getest worden op vuur maken, survival skills, inventiviteit/ kennis en samenwerking. In kampen van 6 personen wordt er tegen elkaar gestreden. Na deze vier opdrachten in de natuur zijn de kampen klaar voor de finale. Het kamp dat tot nu toe de meeste punten heeft gescoord krijgt meer voordeel bij het finale spel. Elk kamp moet een constructie bouwen met behulp van bamboe materialen. Het kamp dat als eerste met behulp van de zelfgemaakte constructie de ballon heeft kapot geprikt is de winnaar.

Archery Tag
Archery Tag® is een unieke combinatie van de intensiteit en spanning die je ook ervaart bij het spelen van trefbal of paintball. Archery Tag® is een spel met echte bogen en speciale pijlen met een gepatenteerde, zachte foampunt. In tegenstelling tot paintball, loop je met Archery Tag® geen blauwe plekken op, het is een indrukwekkend spel en veilig voor spelers van alle leeftijden.

 • Wat doet reiskundig.nl?

  Lees verder

  Wij organiseren schoolreizen, studiereizen, werkweken en outdoorreizen naar meer dan 50 bestemmingen. Altijd geheel op basis van uw wensen; vervoer, verblijf, actieve en educatieve activiteiten. Kosteloze offertes, tijdbesparend en prijsbewust.

 • Ondersteuning voor docenten

  Lees verder

  reiskundig.nl ondersteunt, ontzorgt en maakt het organiseren zo eenvoudig mogelijk. Wij komen persoonlijk bij u langs om de wensen te bespreken, werken snel en nauwkeurig en staan altijd voor u klaar. Daarnaast hebben wij handige informatie samengesteld die u helpt voor en tijdens de reis.

 • Daarom reiskundig.nl

  Lees verder
  • Expertise
  • Eerlijke transparante prijzen
  • Uitstekende persoonlijke service
  • Zeker en veilig
  • Gemak en comfort
  • Maatschappelijk betrokken