Polen / Krakau

De prachtige architectuur, rijke historie en gezellige sfeer maken dat Krakau ook wel dé culturele hoofdstad van Polen of het Florence van Polen genoemd wordt. De geschiedenis van Krakau gaat terug naar de 7de eeuw. Het is immers een van de oudste steden van het land. Daarnaast is het de op een na grootste stad en voormalige hoofdstad van Polen. In tijden van de Tweede Wereldoorlog is het centrum vrijwel gespaard gebleven. Hierdoor zijn veel oude gebouwen in de originele staat te bewonderen en is het oude stadscentrum op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst.

Krakau heeft veel bezienswaardigheden omtrent de Tweede Wereldoorlog. Zo kunt u het gedenkteken bij het voormalige concentratiekamp Plaszow bekijken, zijn er nog delen van de muur die het Joodse getto afsloot van de rest van de stad die u kunt bezichtigen, kunt u even buiten Krakau het indrukwekkende concentratiekamp Auschwitz bezoeken en bijvoorbeeld een kijkje nemen in de beroemde fabriek van Schindler.

De combinatie van de fraaie architectuur, de rijke historie en de indrukwekkende geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog maakt Krakau een zeer leerzame school- en/of studiereis bestemming.

Auschwitz
Net buiten Krakau ligt de plek waar de grootste massamoord in de geschiedenis van de mensheid heeft plaatsgevonden; Auschwitz. Dit is het grootste vernietigingskamp uit de Tweede Wereldoorlog. Het complex bestond uit drie hoofdkampen: Auschwitz I – het administratief centrum, Auschwitz II (Birkenau) – een vernietigingskamp, en Auschwitz III (Monowitz) – een werk kamp. Hier zijn tussen 1941 en 1945 miljoenen mensen op gruwelijke wijze omgebracht waarvan het merendeel Joods was. Veel mensen eindigden in de gaskamers, maar er zijn ook duizenden mensen omgekomen door uitputting, honger, dwangarbeid, ziektes, executies en medische experimenten.

Grote Markt
De Grote Markt is een van de grootste middeleeuwse pleinen van Europa en is het centrum van Krakau. Het plein dateert uit de 13de eeuw en heeft een oppervlakte van ongeveer 40.000 m2. Om het plein zijn veel bezienswaardigheden, restaurants, winkels, bars en cafés te vinden. Een aantal bezienswaardigheden rondom het plein zijn de Lakenhal, de Mariakerk, de Raadhuistoren en het ondergrondse museum Reynek Underground.

Kazimierz
Kazimierz is de Joodse wijk van Krakau. Een lange periode was Kazimierz een zelfstandige stad. In de 19de eeuw werd de stad onderdeel van Krakau en woonde hier een hechte Joodse gemeenschap. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden alle inwoners van Kazimierz verbannen naar de wijk Podgórze, waar ze in de krappe Joodse getto moesten gaan leven. De film Schindler’s List is deels opgenomen in deze intrigerende wijk. Vandaag de dag staat Kazimierz bekend om zijn unieke mix van indrukwekkende geschiedenis, interessante cultuur, heerlijke gastronomie en een bruisend uitgaansleven.

Schindler’s Fabriek
Door de Oscar winnende en waargebeurde film Schindler’s List is de Schindler’s Fabriek wereldberoemd geworden. Doordat Oskar Schindler tijdens de Tweede Wereldoorlog Joodse arbeiders in zijn potten- en pannenfabriek liet werken, redde hij uiteindelijk het leven van 1.100 Joden. Sinds 2003 is de fabriek omgezet in een indrukwekkend museum. Dit museum gaat deels over Schindler, zijn fabriek en de lijst met namen van Joodse mensen van wie hij het leven kon redden. Het grootste deel van het museum gaat over de stad Krakau onder nazi-bezetting en over het leven in de Joodse getto. Dit museum is zeer leerzaam en indrukwekkend.

Wawelheuvel
De Wawel is een 228 meter hoge heuvel in Krakau aan de oever van de Wisla rivier. De oorsprong van de stad ligt bij deze heuvel en het is een heuse toeristische trekpleister. Al vanaf de 8ste eeuw was deze heuvel de zetel van de lokale vorsten. De Poolse koningen zijn altijd gekroond in de Wawel Kathedraal en velen zijn hier tevens begraven. De Wawelheuvel wordt ook wel het hart van Krakau genoemd en beschikt over vele historische gebouwen en bezienswaardigheden. Zo zijn de Wawel Kathedraal, het Koninklijk Kasteel Wawel en de Drakengrot hier te vinden. Rondom de Wawel kathedraal zijn talrijke kapellen toegevoegd waarvan de Sigismundkapel met de gouden koepel de meest bekende is.

Wieliczka-zoutmijn
In de middeleeuwen was zout een waardevol product. Het werd ook wel ‘het Witte Goud’ genoemd. Op ongeveer 15 kilometer afstand van Krakau ligt de plaats Wieliczka, waar een van ’s werelds grootste zoutmijnen te vinden is; de Wieliczka-zoutmijn. Tegenwoordig staat de zoutmijn op de werelderfgoedlijst van UNESCO. In deze mijn zijn gangenstelsels met een totale lengte van 300 kilometer op 350 meter diepte te vinden! De indrukwekkende ondergrondse ruimtes zorgden voor één van de eerste vormen van toerisme. Al in de 15de eeuw kwamen welgestelde personen naar de mijn om de wonderlijke ondergrondse wereld te beleven. Een groot deel van deze zoutmijn is tot een diepte van 135 meter te bezichtigen.

Kazimierz
Een lange tijd was Kazimierz een zelfstandige stad, los van Krakau. In de 15de eeuw moesten alle Joodse mensen uit de omgeving verplicht in Kazimierz gaan wonen. Toen de stad in de 19de eeuw onderdeel van Krakau werd, woonde hier een hechte Joodse gemeenschap. Dit is vandaag de dag goed terug te zien aan de vele Joodse bouwwerken in de wijk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn alle inwoners van Kazimierz verbannen naar de wijk Podgórze, die zich bevindt aan de andere kant van de rivier. Het grootste deel van de Joodse gemeenschap is gedurende de oorlog uitgeroeid door de nazi’s. De film Schindler’s List is deels opgenomen in deze Joodse wijk. Tegenwoordig staat het kleine stadsdeel bekend om zijn unieke mix van cultuur, geschiedenis, gastronomie en uitgaansleven.

Nowa Huta
Na de Tweede Wereldoorlog was Polen een lange tijd onderdeel van het communistische Sovjet regime. In deze periode is een van de grootste en jongste wijken van Krakau ontstaan, genaamd Nowa Huta. Deze wijk is het resultaat van de grote naoorlogse industrialisatie. In 1950 werd buiten het centrum van Krakau de grootste staalfabriek van Polen gebouwd. Om de arbeiders die in deze fabriek werkte te huisvesten, moest er een enorme arbeiderswijk komen. De wijk moest volgens het Sovjet regime een socialistische ideaal wijk worden waar wonen en werken perfect gecombineerd werd, maar uiteindelijk bleek het een broeinest voor verzet tegen het regime. Ook de fabriek was niet zeer succesvol, omdat de grondstoffen van ver moesten komen. Vandaag de dag is Nowa Huta een doodgewone woonwijk die in groot contrast staat met het middeleeuwse stadscentrum van Krakau. De wijk is zeer interessant voor bezoekers die geïnteresseerd zijn in het leven achter het ijzeren gordijn.

Podgórze
In het zuiden van Krakau ligt de wijk Podgórze. In het jaar 1940 besloten de nazi’s om alle Joden van de wijk Kazimierz over te brengen naar deze wijk. De oorspronkelijke bewoners van Podgórze moesten verplicht verhuizen naar Kazimierz. Podgórze werd het Joodse getto waar 15.000 Joden in een wijk moesten leven waar oorspronkelijk maar 3.000 mensen woonde. Een zwaar beveiligde muur werd rondom het getto gebouwd. Tegenwoordig zijn overblijfselen van deze muur nog op sommige plekken te bezichtigen. De Joodse inwoners van Podgórze werden vanaf mei 1942 systematisch gedeporteerd naar de omliggende concentratiekampen en in maart 19943 werd het getto definitief geliquideerd. Bijzondere musea en bezienswaardigheden in deze wijk zijn de Apotheek onder de Adelaar, Schindler’s Fabriek en het Heldenplein.

Stare Miasto
Stare Miasto is het oudste deel van de stad en stamt uit de middeleeuwen. De ‘Oude Stad’ wordt omringd door het groene stadspark Planty en is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het centrum van deze wijk is de Grote Markt. Dit is een van Europa’s grootste pleinen en sinds de 13de eeuw komen de bewoners van Krakau hier samen om te winkelen, zaken te doen of om zich te vermaken. Er zijn veel restaurants, bars en cafés te vinden in deze buurt. De bekendste bezienswaardigheden in Stare Miasto zijn de Lakenhal, de Raadhuistoren, Barbakán en de Mariakerk.

Restaurant Grazie
Restaurant Grazie heeft een centrale ligging in het centrum van Krakau, tussen de Grote Markt en de Wawelheuvel in. Beide bezienswaardigheden liggen op loopafstand. In dit sfeervolle restaurant krijgen de leerlingen een goede Italiaanse maaltijd. Zo kunnen zij hier genieten van een dunne en krokante pizza of van een heerlijke verse pasta.

Restaurant Wesele
In het populaire Restaurant Wesele kunnen de leerlingen de echte Poolse cultuur proeven. Het restaurant heeft een traditionele Poolse keuken met regionale gerechten. De Poolse cultuur komt tevens terug in de inrichting met veel authentieke Poolse accenten wat resulteert in een gezellige sfeer. Daarnaast heeft het een perfecte ligging aan de Grote Markt van Krakau, tegenover de Lakenhal en de pittoreske Mariakerk.

Februari – Shanties Festival
Dit grootse festival is gericht op shanty muziek, oftewel matrozenliederen. Gedurende deze periode worden er elke dag meerdere theaterstukken opgevoerd en concerten gegeven. Verder kunt u exposities van foto’s en schilderijen bekijken, een zeilbeurs bezoeken en beroemde kapiteins ontmoeten.

Maart – Rękawka Feest
Net na Pasen vindt het Rękawka Feest plaats op de historische Krakus heuvel. Tijdens dit feest kunt u meer te weten komen over de gewoontes van het Slavische volk in de middeleeuwen, kunt u ridders zien strijden en heerlijke historische hapjes proeven.

April/Mei – Off Plus Camera
Off Plus Camera is een groot internationaal festival voor onafhankelijke films. Gedurende deze week zijn films uit de hele wereld te zien. Ondanks dat het een grootschalig festival is, proberen ze het intiem te houden door films in kleinere ruimtes af te spelen. Sommige films zijn in de openlucht te bekijken.

Mei – Juwenalia
Juwenalia is een studentenfestival voor de studenten van de Jagellionische Universiteit. Tijdens dit festival hebben de studenten de toestemming om de stad over te nemen. Dit doen zij door middel van parades, openluchtconcerten, cabaretvoorstellingen en feesten. Dit festival is een echte Poolse traditie die stamt uit de middeleeuwen.

Mei – Film Music Festival
Dit festival zet de muziek die gecomponeerd is voor films in het zonnetje. Muzikanten en orkesten uit de hele wereld komen voor dit festival naar Krakau om de filmmuziek ten gehore te brengen terwijl de film naast hen op grote schermen te zien is.

Mei – Drakenparade
De legende gaat dat er vroeger een onhandelbare draak onder het Wawel Kasteel woonde en dat een schoenmaker deze draak heeft uitgeschakeld door een schaap te vullen met zwavel en deze aan de draak te voeren. Deze legende wordt tegenwoordig herdacht tijdens de Drakenparade. Deze parade met draken van papier en hout, loopt van het Koninklijk Kasteel Wawel tot aan de rivier. Het hoogtepunt van deze feestelijke parade is de vuurwerk- en lasershow met muziek.

Juni – Parade van de Lajkonik
De intocht van de Lajkonik vindt plaats op de tweede donderdag na Pinksteren. Begeleid door muziek, rijdt een man op een houten paard en verkleed als Tartaar, Krakau in. Alle mannen dragen op deze dag het traditionele kostuum van de stad. Het festival stamt uit de tijd dat de Tartaren de ergste vijand van Polen waren. Op een dag hoorde Krakau dat de Tartaren zich net buiten de stad hadden gevestigd met doel om de volgende dag in de aanval te gaan. Een groep dappere mannen startte de aanval op de Tartaren. Deze aanval wonnen de Polen. Een van de helden trok de luxueuze kleding aan van de generaal van de Tartaren en reed hiermee Krakau binnen om de overwinning te vieren.

Juni – St. John’s Fair
Vanaf de middeleeuwen wordt er op de Grote Markt een jaarlijkse markt gehouden. Op deze markt kunt u de middeleeuwen herbeleven. Zo worden er riddergevechten nagespeeld, kunt u een kijkje nemen in typisch middeleeuwse kampententen en kunt u zien hoe de beroepen toentertijd beoefend werden. Daarnaast kunt u handgemaakte historische kleding bewonderen en genieten van lekkere middeleeuwse hapjes.

Juni – Joods cultuurfestival
Tijdens dit grote en internationaal bekende Joods cultuurfestival kunnen de leerlingen kennis maken met deze prachtige cultuur. Het festival wordt in de buurt van de Joodse wijk Kazimierz gehouden en is een van de oudste en grootste evenementen gewijd aan deze cultuur. Het is een festival vol muziek en lezingen.

September – Grolsch Artboom Festival
Wanneer u geïnteresseerd bent in architectuur, moderne kunst en design is het Grolsch Airboom Festival zeker een bezoek waard. Dit festival voor beeldende kunst richt zich op verschillende kunstvormen zoals schilderkunst, nieuwe media en muurschilderingen.

Oktober – Conrad Festival
Het Conrad Festival is het grootste literaire festival van Europa. Elke dag is gewijd aan een ander verschijnsel in de literatuur. Dichters, journalisten en literaire wetenschappers over de hele wereld komen hier samen om te praten over literatuur. Er worden ook tentoonstellingen, filmvertoningen en concerten gehouden.

December – Slow Food Festival
Tijdens dit festival is het ICE congress centre omgetoverd tot een grote food market. U kunt hier onder het genot van heerlijke lekkernijen naar verschillende muziekoptredens luisteren.

Krakau is een echte studentenstad en heeft de hoogste kroegendichtheid ter wereld. De stad wordt ook wel dé uitgaansstad van Polen genoemd. In bijna elke straat in het centrum is wel een leuke kroeg te vinden. De plaatsen die worden bestempeld als de meest populair zijn de Grote Markt en de wijk Kazimierz. Veel uitgaansgelegenheden bevinden zich ondergronds in keldergewelven of op zolders.

Het aanbod uitgaansgelegenheden in Krakau is zeer divers. Zo zijn er eeuwenoude bars die nog steeds de sfeer van het oude Krakau ademen, uitbundige clubs waar u de hele nacht kunt dansen, moderne cafés die internationaal publiek aantrekken en relaxte lounge clubs waar ze de meest overheerlijke cocktails schenken. Aan uitgaansgelegenheden in Krakau geen gebrek!

Krakau heeft veel te bieden op het gebied van winkelen en geeft een andere winkelervaring dan u van de meeste grote steden gewend bent. Doordat de grote ketens voornamelijk in winkelcentra gevestigd zitten, kunt u in de stad zelf, enkel shoppen in unieke boetiekjes.

Galeria Kazimierz
Aan de rand van de wijk Kazimierz ligt het winkelcentrum Galeria Kazimierz. In meer dan 150 winkels kunt u hier urenlang shoppen. Naast winkels is er ook een bioscoop, een fitnesscentrum en zijn er diverse lunchtenten en restaurants.

Galeria Krakowska
Naast het centraal station ligt het enorme winkelcentrum Galeria Krakowska. Hier zijn meer dan 250 winkels te vinden zoals de grote ketens Zara, Adidas en H&M. Daarnaast zijn er verschillende eetgelegenheden en een supermarkt in dit winkelcentrum te vinden.

Lakenhal
Op de Grote Markt is de prachtige Lakenhal gevestigd. Wanneer u een souvenirs mee naar huis wilt nemen, is dit de plaats waar u moet zijn. In de Lakenhal worden vooral typische Poolse souvenirs zoals wollen of houten producten verkocht.

Kadetus Hostel
Het Kadetus Hostel heeft een geweldige ligging op slechts 700 meter van de Grote Markt. De Wawelheuvel met bezienswaardigheden en de Joodse wijk Kazimierz liggen op 10 minuten loopafstand. Het hostel heeft een moderne uitstraling en er zijn kamer met zowel een eigen badkamer als gedeelde badkamer beschikbaar. De groep kan gezellig samenkomen in de gemeenschappelijke ruimte.

Start Hotel
Het Start Hotel is een prima 2-sterren hotel op een paar kilometer van de historische binnenstad. Het hotel is van alle gemakken voorzien en voldoet aan alle eisen voor een basic verblijf in deze prachtige stad. Vanaf het hotel kunt u met de tram binnen 10 minuten in het centrum van Krakau staan. De leerlingen kunnen gebruik maken van de gezellige bar en van het sfeervolle restaurant wat Start Hotel te bieden heeft.

Apotheek onder de Adelaar
Deze bijzondere apotheek is gelegen in het voormalige Joodse getto in de wijk Pódgorze. Deze wijk werd tijdens de Tweede Wereldoorlog een gedwongen woonplaats voor de Joden. Alle oorspronkelijke bewoners moesten verhuizen en iedereen deed dit, behalve de eigenaar van de apotheek Tadeusz Pankiewicz. Tijdens de oorlog waren Pankiewicz en zijn medewerksters de enige niet-joodse mensen die in de Joodse getto bleven werken. Zij deden alles om zoveel mogelijk mensen die in het getto leefde te helpen. Zo gaven zij angstige kinderen verdovingsmiddelen om ze tijdens huiszoekingen stil te houden, smokkelde ze mensen uit het getto en mochten Joden de apotheek als schuilplaats gebruiken. De apotheek is een indrukwekkend museum waar de leerlingen een goed beeld krijgen over het leven in het getto.

Auschwitz
Het concentratiekamp Auschwitz is een indrukwekkend aandenken aan de Holocaust. Het complex Auschwitz bestond uit drie hoofdkampen, Auschwitz I (administratief centrum), Auschwitz II – Birkenau (vernietigingskamp) en Auschwitz III – Monowitz (werkkamp). Meer dan een miljoen mensen vonden hier tussen 1941 en 1945 op verschrikkelijke wijze de dood. Het merendeel eindigden in de gaskamers maar er zijn ook duizenden mensen omgekomen door uitputting, honger, dwangarbeid, ziektes, executies en medische experimenten. Houd er rekening mee dat een bezoek aan kamp Auschwitz een diepe en schokkende indruk achterlaat.

Barbakán
Deze imposante stadspoort bevindt zich net buiten het oude stadscentrum van Krakau in het stadspark Planty. Barbakán is in de 15de eeuw gebouwd in gotische stijl en heeft een middeleeuwse uitstraling. Het is een van de weinige resterende onderdelen van vestigingswerken van de stad. De poort moest de stad tegen indringers beschermen en beschikt over 7 uitkijktorens, meer dan 130 schietgaten en muren van maar liefst 3 meter dik.

Basiliek van de Goddelijke Barmhartigheid
Deze kerk is erg modern en ligt scherp in contrast met de andere eeuwenoude kerken in Krakau. De Basiliek van de Goddelijke Barmhartigheid ligt in het zuiden van Krakau. In de kerk bevindt zich het heilige schilderij van Christus zoals hij verscheen aan een Poolse non in de jaren ’30. Het lichaam van deze non bevindt zich tevens in de kerk. In 2002 is de kerk ingezegend door paus Johannes Paulus II en ieder jaar wordt de basiliek door duizenden pelgrims bezocht.

Collegium Maius
De hoofdcampus van de Jagiellonische Universiteit is het Collegium Maius. Dit college is in de 14de eeuw gebouwd en is hiermee het oudste gebouw van de universiteit van Krakau. Het is ondergebracht in een mooi laat gotisch gebouw met een indrukwekkende binnentuin met in het midden een bron. De authenticiteit van de bouw is altijd bewaard gebleven, ondanks dat het meerdere malen gerestaureerd is en het tijdens de Tweede Wereldoorlog veel schade had opgelopen.

Czartoryskimuseum
Het Czartoryskimuseum heeft een zeer afwisselende collectie. Het museum heeft zijn bekendheid voornamelijk te danken aan een schilderij van Leonardo Da Vinci; ‘De Dame met de Hermelijn’. Naast dit bijzondere schilderij zijn er tal van andere interessante schilder- en kunstwerken te bezichtigen. Daarnaast heeft het museum een collectie van porselein en glaswerk uit het Duitse Meissen en van Turkse wapens en oorlogsvoorwerpen die tijdens de Strijd om Wenen in 1683 gevonden zijn.

De Grot van de Draak
Het bekendste volksverhaal uit Polen gaat over de draak die onder de Wawelheuvel in een grot woonde. Elke dag moest het onhandelbare beest gevoerd worden met vee. Op een dag besloot de Koning zijn dochter uit te loven aan diegene die de draak kon verslaan. De schoenmaker Skuba durfde als enige de uitdaging aan te gaan. Hij vulde een dood schaap met zwavel, naaide het dicht en voerde het aan de draak. Door de zwavel die tijdens het eten van het schaap vrijkwam, vloog de draak in brand en sprong het in de naastgelegen rivier. De grot waarin de draak geleefd zou hebben is te bezichtigen. Een bronzen beeld van de draak staat voor de uitgang van de grot.

Joods Museum van Gallicië
Dit museum is gewijd aan de cultuur en het leven van de Joden in het Poolse deel van Gallicië. De informatie wordt gedocumenteerd door middel van een foto-expositie. De Joodse geschiedenis wordt hier vanuit een nieuw perspectief gepresenteerd. Daarnaast worden hier de vele slachtoffers van de Holocaust herdacht.

Koninklijk Kasteel Wawel
Op de Wawelheuvel midden in de stad staat het prachtige Wawel Kasteel. In dit kasteel kunt u een beeld krijgen van hoe het leven van vele koningen uit de Poolse geschiedenis eruit heeft gezien. Tot aan het einde van de 17de eeuw was dit kasteel de koninklijke residentie. Vandaag de dag zit het Wawel Museum in het kasteel gevestigd. Hier kunt u de nationale kunstcollectie bewonderen, waaronder de bijzondere verzameling van de 136 wandtapijten.

Manggha
Manggha is het enige museum in Oost-Europa welke volledig gewijd is aan de Japanse cultuur. Het museum herbergt veel Japanse kunst en technologie en is gevestigd in een futuristisch gebouw die ontworpen is door de Japanse architect Arata Isoaki. De Japanse collectie van het Nationaal Museum van Krakau is hier ondergebracht en u kunt onder meer wapentuigen, houtsnijwerk en Japans handwerk bewonderen.

Mariakerk
Aan de Grote Markt ligt de Kerk van de Heilige Maagd Maria. De barokkerk die hedendaags te zien is, dateert uit de 16de eeuw en is bekend vanwege de vele kunstschatten. De basiliek herbergt een collectie aan gotische-, renaissance- en barokkunst. De kerk heeft twee torens, waarvan de hoogste toren 81 meter hoog is en de andere toren 69 meter hoog is. De hoogste toren heeft een laat gotische spits en de lagere toren een renaissance bekroning. Uit de hoogste toren klinken elk uur de klanken van de Heinal, het stadslied van Krakau.

Monument Plaszow
Van 1941 tot 1945 was Plaszow een concentratiekamp nabij Krakau. De gevangenen werden hier gebruikt als werkkrachten in een steengroeve en een wapenfabriek. Het kamp stond onder leiding van de Weense SS-commandant Amon Göth die bekend staat om de vele martelingen en moorden in het kamp. Een deel van de film Schindler’s List speelt zich af in Plaszow. Waar vroeger het concentratiekamp lag, staat nu een indrukwekkend monument die de vele slachtoffers herdenkt die in het kamp gestorven zijn.

Nationaal Museum
Het Nationaal Museum in Krakau is het oudste en tevens grootste museum van Polen. In 21 zalen, die elk een eigen thema of periode beslaan, laten ruim 800.000 voorwerpen het verloop van de Poolse geschiedenis zien. In het museum kunt u veel Poolse kunst uit de 19de en 20ste eeuw, munten, oude wapens, boeken en klederdracht bewonderen.

Pools Luchtvaartmuseum
Op een van de eerste vliegvelden van Europa bevindt zich het Pools luchtvaartmuseum. Hier kunt u zeldzame toestellen uit de vroege 20ste eeuw, vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog en piloten uniformen van de Poolse luchtmacht bekijken. Daarnaast kunnen de leerlingen in het interactieve gedeelte de ervaring krijgen hoe het is om zelf een vliegtuig te besturen en worden er in de filmzaal regelmatig voorstellingen gehouden.

Raadhuistoren
Op de Grote Markt van Krakau staat de 70 meter hoge Raadhuistoren welke in de 14de eeuw gebouwd is. Ooit maakte deze gotische toren deel uit van het reeds afgebroken Raadhuis. Tegenwoordig is het Historisch Museum in de toren gevestigd. Onder de toren bevond zich vroeger een gevangenis met een martelkamer. Wanneer u besluit de toren te beklimmen, kunt u genieten van een schitterend uitzicht over de stad.

Rynek Underground
Onder de Grote Markt van Krakau liggen eeuwenoude archeologische opgravingen verscholen welke sinds 2010 opengesteld zijn voor publiek. Aan de hand van multimediapresentaties, informatieve illustraties en films kunt u deze bijzondere geschiedenis aanschouwen. U krijgt een goed beeld van het dagelijks leven in het centrum van de stad door de eeuwen heen. Het museum is zo realistisch gemaakt dat het soms net lijkt of u over een middeleeuwse markt loopt. Daarnaast kunnen de leerlingen informatie krijgen over de koningshuizen en de belangrijke zouthandel. Een zeer leerzaam museum!

Schindler’s Fabriek
Door de Oscar winnende en waargebeurde film Schindler’s List is de fabriek van Schindler wereldberoemd geworden. Doordat Oskar Schindler gedurende de Tweede Wereldoorlog Joodse arbeiders in zijn fabriek liet werken, redde hij uiteindelijk het leven van 1.100 mensen. Dit museum gaat gedeeltelijk over Schindler, zijn fabriek en de lijst met namen van Joden van wie hij het leven kon redden. Daarnaast krijgen de leerlingen in dit museum meer inzicht over de Krakau onder de nazi-bezetting en het leven in het Joodse getto. Dit museum is zeer leerzaam en indrukwekkend.

Sigismundkapel
De Wawel Kathedraal wordt omringd door verschillende kapellen waarvan de Sigismundkapel er een is. Deze kapel met gouden koepel is een prachtig voorbeeld van de Toscaanse renaissance bouwstijl. Het is gebouwd in de eerste helft van de 16de eeuw en dient als mausoleum voor de koninklijke familie. Zowel koning Sigismund I, Sigismund II en de koningsdochter Anna Jagiello liggen hier begraven. Daarnaast zijn er werken te bewonderen van prominente kunstenaars uit de renaissance.

Themawandeling
Er bevinden zich verschillende wijken in Krakau waar een wandeling onder leiding van een gids zeker de moeite waard is. Deze interessante wijken zijn Kazimierz, Pódgorze en Nowa Huta. Kazimierz is de oude Joodse wijk, hier kunnen de leerlingen alles leren over de Joodse cultuur. Pódgorze was tijdens de Tweede Wereldoorlog omgebouwd in het Joodse getto. Tijdens deze wandeling krijgen de leerlingen meer te weten over het leven in het getto tijdens de oorlog. Nowa Huta moest onder het communistische Sovjet regime uitgroeien tot een socialistische ideaal wijk waar wonen en werken perfect gecombineerd werd. Deze wandeling is geschikt wanneer u meer wilt weten over het leven achter het ijzeren gordijn.

Ulica Pomorska
Een van de meest huiveringwekkende musea in Krakau is Ulica Pomorska. Dit beruchte gebouw was het hoofdkwartier van de Gestapo tijdens de Tweede Wereldoorlog. De kelders van het gebouw waren omgebouwd tot cellen waar politieke gevangenen vastgehouden en gemarteld werden. Daarnaast laat het museum een tentoonstelling zien over het leven van de mensen in Krakau in tijden van terreur. Deze tentoonstelling neemt de bezoeker in chronologische volgorde mee door het verleden van de stad waarin de tirannie van zowel de nazi’s als de stalinistische regimes de hoofdrol spelen.

Wawel Kathedraal
De Wawel Kathedraal is een van de belangrijkste kerken van heel Polen. De geschiedenis van de kathedraal gaat 1.000 jaar terug in de tijd. Alle Poolse monarchen zijn hier gekroond en de meeste Poolse koninklijke families liggen hier begraven evenals belangrijke nationale heiligen, dichters en bisschoppen. Het gebouwd ligt naast het Koninklijk Kasteel en wordt omringd door talrijke kapellen vol kunstschatten. De bekendste is de Sigismundkapel met de gouden koepel.

Wieliczka-zoutmijn
Ten tijde van de middeleeuwen was zout een waardevol product en werd het ook wel ‘het Witte Goud’ genoemd. In Polen was zout ruim voorhanden. Op ongeveer 15 kilometer afstand van Krakau ligt het plaatsje Wieliczka. Hier bevindt zich de belangrijkste Poolse bron van zoutwinning; de Wieliczka-zoutmijn. Tegenwoordig staat de zoutmijn op de werelderfgoedlijst van UNESCO. In deze mijn zijn gangenstelsels met een totale lengte van 300 kilometer op 327 meter diepte te vinden! Een groot deel van deze zoutmijn is tot een diepte van 135 meter te bezoeken onder begeleiding van een gids.

Bowlen
Deze bowlingbaan ligt in een zeer levendige en centrale omgeving in Krakau. De groep kan hier een avond vol plezier beleven op de meest moderne bowlingbaan van de stad.

Planty
Rondom de historische binnenstad liggen 30 tuinen die samen het stadspark Planty vormen, waar voorheen de stadsmuren stonden. Toen deze muren oud en vervallen waren, werd besloten om de muren deels te vervangen door een groen park. In de buurt van Planty liggen veel bijzondere bezienswaardigheden en in het park zelf kunt u tot rust komen in een omgeving vol fonteinen, beelden en prachtige bloemenvelden.

Raften in de Dunajec Rivier
De Dunajec Rivier loop door prachtige bergketens in het zuiden van Polen. De rivier slingert door de steile wanden van de kalksteenrotsen. Een mooie manier om de bergketens te verkennen is door te raften onder leiding van een gids. Op authentieke rafts, bestaande uit aan elkaar gebonden boomstammen, kunnen de leerlingen genieten van de unieke uitzichten die de rivier biedt. De raft wordt in beweging gebracht door de gids. 

Sukiennice (Lakenhal)
Midden op de Grote Markt staat de prachtige lakenhal. In de bloeitijd van Krakau was de lakenhal het centrum voor internationale handel. Zout uit de Wielicka zoutmijn en textiel waren de hoofdproducten, maar er werd ook gehandeld in onder andere leder, zijde en specerijen. Tegenwoordig worden er in en rond de lakenhal voornamelijk souvenirs, ambachtelijke producten en sieraden verkocht

Tatra
Op de grens van Polen en Slowakije bevindt zich het Tatra gebergte waarvan ongeveer een kwart deel in Polen ligt. Aan de voet van de Tatra ligt het charmante bergdorpje Zakopane. Het sfeervolle centrum van Zakopane bestaat uit een lange straat met houten huisjes, traditionele restaurantjes en souvenirwinkels. Dit dorpje is populair onder toeristen en een perfecte uitvalbasis om het Tatra gebergte te verkennen. In het Nationaal Park van Tatra zijn diverse wandelroutes uitgestippeld voor zowel de ervaren als de beginnende wandelaar. Tijdens een wandeling kan de groep van prachtige uitzichten over de bergketen genieten.

Basiliek van de Goddelijke Barmhartigheid
Deze kerk is zeer modern en ligt scherp in contrast met de vele eeuwenoude exemplaren in Krakau. De Basiliek van de Goddelijke Barmhartigheid ligt in het stadsdeel Lagiewniki in het zuiden van Krakau. De kerk herbergt het heilige schilderij van Christus zoals hij in de jaren ’30 verscheen aan een Poolse non, ook het lichaam van deze non bevindt zich in de kerk. Ieder jaar wordt de basiliek door duizenden pelgrims bezocht. In 2002 is de kerk ingezegend door paus Johannes Paulus II.

Collegium Maius
Het Collegium Maius is het oudste gebouw van de Jagiellonische Universiteit van Krakau. Het college was in de 14de eeuw gebouwd en diende als de hoofdcampus van de universiteit. Het is ondergebracht in een prachtig laat gotisch gebouw met een indrukwekkende binnentuin met in het midden een bron. Het gebouw is regelmatig gerestaureerd en tijdens de Tweede Wereldoorlog had het college veel schade opgelopen, gelukkig is de authenticiteit altijd bewaard gebleven.

Sigismundkapel
Aan de Wawel Kathedraal en het Wawel kasteel ligt de Sigismundkapel. Dit gebouw met gouden koepel is een mooi voorbeeld van de Toscaanse renaissance bouwstijl en is gebouwd in de eerste helft van de 16de eeuw. De kapel is gebouwd als mausoleum voor de koninklijke familie. Zowel koning Sigismund I, Sigismund II en de koningsdochter Anna Jagiello liggen hier begraven. Verder zijn er werken te bewonderen van prominente kunstenaars uit de renaissance.

Sukiennice (Lakenhal)
Midden op de Grote Markt staat de lakenhal. In de bloeitijd van de stad was de lakenhal het centrum voor internationale handel. Zout uit de Wielicka zoutmijn en textiel waren de hoofdproducten, maar er werd ook gehandeld in onder andere specerijen, leder en zijde. Tegenwoordig worden er in en rond de lakenhal voornamelijk souvenirs, ambachtelijke producten en sieraden verkocht.

Apotheek onder de Adelaar
In de oude Joodse getto ligt deze bijzondere apotheek. Toen de wijk Podgórze een gedwongen woonplaats voor de Joden werd, moesten alle oorspronkelijke bewoners verhuizen. Iedereen deed dit, behalve de eigenaar van de apotheek Tadeusz Pankiewicz. Tijdens de oorlog waren Pankiewicz en zijn medewerksters de enige die in de Joodse getto bleven werken. Zij deden alles om zoveel mogelijk mensen te helpen. Zo gaven zij angstige kinderen verdovingsmiddelen om ze tijdens huiszoekingen stil te houden, smokkelde ze mensen uit het getto en mochten Joden de apotheek als schuilplaats gebruiken. De apotheek is een zeer indrukwekkend museum waar de leerlingen een goed beeld krijgen over het leven in het getto.

Auschwitz
Op ca. 1,5 uur rijden van Krakau ligt de plek waar de grootste massamoord in de geschiedenis van de mensheid heeft plaatsgevonden; Auschwitz. Dit is het grootste vernietigingskamp uit de Tweede Wereldoorlog. Het complex bestond uit drie hoofdkampen: Auschwitz I – het administratief centrum, Auschwitz II (Birkenau) – een vernietigingskamp, en Auschwitz III (Monowitz) – een werk kamp. Hier zijn tussen 1941 en 1945 ongeveer 1,1 miljoen mensen op gruwelijke wijze omgebracht. Circa 90 procent was Joods. Het merendeel eindigden in de gaskamers maar er zijn ook duizenden mensen omgekomen door uitputting, honger, dwangarbeid, ziektes, executies en medische experimenten. Houd er rekening mee dat een bezoek aan kamp Auschwitz een diepe en schokkende indruk achterlaat.

Barbakán
Net buiten het oude stadscentrum van Krakau bevindt zich deze imposante stadspoort welke dateert uit de 15de eeuw. Het is een van de weinige resterende onderdelen van de vestigingswerken van de stad. Deze poort moest de stad beschermen tegen indringers en bevat meer dan 130 schietgaten, 7 uitkijktorens en muren van 3 meter dik. Barbakán is in gotische stijl gebouwd en bevindt zich vandaag de dag in het stadspark Planty. 

De Grot van de Draak
Het bekendste volksverhaal uit Polen gaat over de Wawel Draak. Deze draak zou in een grot onder de Wawel heuvel geleefd hebben. Elke dag moest het beest gevoerd worden met vee. Op een dag besloot Koning Krak zijn dochter uit te loven aan diegene die de draak kon verslaan. De schoenmaker Skuba durfde de uitdaging aan te gaan. Hij vulde een dood schaap met zwavel, naaide het dicht en voerde het aan de draak. Door het eten van het schaap vloog de draak in brand en sprong het in de rivier. De grot waar de draak geleefd zou hebben is te bezoeken. Voor de uitgang van de grot, staat een bronzen beeld van de draak.

Koninklijk Kasteel Wawel
Op de kleine Wawelheuvel midden in de stad staat het prachtige Wawel Kasteel. In dit kasteel kunt u zien hoe het leven er van vele koningen uit de Poolse geschiedenis uit heeft gezien. Tot aan het einde van de 17de eeuw was dit de koninklijke residentie. Vandaag de dag zit het Wawel Museum in het kasteel gevestigd waar de nationale kunstcollectie geherbergd zit. De grote verzameling van de 136 wandtapijten wordt als het meest bijzonder gezien.

Monument Plaszow
Plaszow was van 1941 tot 1945 een concentratiekamp in de buurt van Krakau. De gevangenen werden gebruikt als werkkrachten in een steengroeve en een wapenfabriek. Het kamp stond onder leiding van de brute Weense SS-commandant Amon Göth die bekend staat om de vele martelingen en moorden in het kamp. Een deel van de film Schindler’s List speelt zich af in Plaszow. Waar vroeger het concentratiekamp lag, staat nu een indrukwekkend monument die de vele slachtoffers herdenkt die in het kamp de dood hebben gevonden.

Pools Luchtvaartmuseum
Het Pools Luchtvaartmuseum bevindt zich op het terrein van een van de eerste vliegvelden van Europa; Rakowice Czyżyny. In dit museum kunt u vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog, zeldzame toestellen uit de vroege 20ste eeuw en piloten uniformen van de Poolse luchtmacht bewonderen. Daarnaast kunnen de leerlingen in het interactieve gedeelte net doen of ze zelf een vliegtuig besturen en worden er in de filmzaal regelmatig voorstellingen gehouden.

Raadhuistoren
De Raadhuistoren van 70 meter hoogte staat op de Grote Markt van Krakau. De gotische toren is gebouwd in de 14de eeuw en maakte ooit deel uit van het reeds afgebroken Raadhuis. Onder de toren bevond zich vroeger een gevangenis met een martelkamer. Hedendaags is hier het Historisch Museum gevestigd. Vanaf de toren kunt u genieten van een schitterend panoramisch uitzicht over de stad.

Schindler’s Fabriek
Door de Oscar winnende en waargebeurde film Schindler’s List is de Schindler’s Fabriek wereldberoemd geworden. Doordat Oskar Schindler tijdens de Tweede Wereldoorlog Joodse arbeiders in zijn fabriek liet werken, redde hij uiteindelijk het leven van 1.100 mensen. Dit museum gaat deels over Schindler, zijn fabriek en de lijst met namen van Joodse mensen van wie hij het leven kon redden. Daarnaast maken de leerlingen hier kennis met de stad Krakau onder de nazi-bezetting en het Joodse getto. Dit museum is zeer leerzaam en indrukwekkend.

Ulica Pomorska
Ulica Pomorska is een van de meest huiveringwekkende musea in Krakau. Dit beruchte gebouw was tijdens de Tweede Wereldoorlog het hoofdkwartier van de Gestapo. De kelders van het gebouw zijn tijdens de oorlog omgebouwd tot cellen waar politieke gevangenen vastgehouden en gemarteld werden. Verder laat het museum een tentoonstelling zien over het leven van de mensen in Krakau in tijden van terreur. Deze tentoonstelling neemt de bezoeker in chronologische volgorde mee door het verleden van de stad waarin de tirannie van zowel de nazi’s als de stalinistische regimes de hoofdrol spelen.

Wawel Kathedraal
De Wawel Kathedraal is gelegen naast het Koninklijk Kasteel Wawel en is een van de belangrijkste kerken van heel Polen. De geschiedenis van deze kathedraal gaat 1.000 jaar terug in de tijd. Zo zijn alle Poolse monarchen hier gekroond en liggen de meeste Poolse koninklijke families hier begraven evenals belangrijke nationale heiligen, dichters en bisschoppen. Het gebouwd wordt omringd door talrijke kapellen vol kunstschatten. De bekendste is de Sigismundkapel met de gouden koepel.

Wieliczka-zoutmijn
Ten tijde van de Middeleeuwen werd zout ook wel het Witte Goud genoemd en was dus een waardevol product. In Polen was zout ruim voorhanden! Op ca. 15 kilometer afstand vanaf Krakau ligt in het plaatsje Wieliczka, de belangrijkste bron van deze zoutwinning; de Wieliczka-zoutmijn. In deze mijn zijn gangenstelsels met een totale lengte van 300 kilometer op 327 meter diepte te vinden! Een groot deel van deze zoutmijn is tot een diepte van 135 meter te bezichtigen onder begeleiding van een gids.

Czartoryskimuseum
Het Czartoryskimuseum heeft een divers aanbod. Het museum heeft zijn bekendheid te danken aan het schilderij ‘De Dame met de Hermelijn’ van Leonardo da Vinci. Naast dit bijzondere werk zijn er tal van andere interessante schilder- en kunstwerken te bezichtigen. Daarnaast heeft het museum een collectie van Turkse wapens en oorlogsvoorwerpen die tijdens de Strijd om Wenen in 1683 gevonden zijn. Ook is er een collectie van porselein en glaswerk te bezichtigen uit het Duitse Meissen.

Mariakerk
Aan de Grote Markt van Krakau ligt de Kerk van de Heilige Maagd Maria. De barokkerk die vandaag de dag te zien is, dateert uit de 16de eeuw en is bekend vanwege de vele kunstschatten. De basiliek herbergt een collectie aan gotische- barok- en renaissancekunst. De kerk heeft twee torens. De hoogste toren is 81 meter hoog en heeft een laat gotische spits. De andere toren is 69 meter hoog en heeft een renaissance bekroning. Uit de hoogste toren klinken elk uur de klanken van de Heinal, het stadslied van Krakau.

Joods Museum van Gallicië
Dit museum is gewijd aan het leven en de cultuur van de Joden in het Poolse deel van Galicië. Door middel van een foto-expositie is de informatie gedocumenteerd. De Joodse geschiedenis wordt in dit museum vanuit een nieuw perspectief gepresenteerd. Daarnaast worden de slachtoffers van de Holocaust hier herdacht.

Manggha
Manggha is een centrum voor Japanse kunst en technologie. De Japanse collectie van het Nationaal Museum van Krakau is hier ondergebracht, bestaande uit onder andere wapentuigen, houtsnijwerk en Japans handwerk. Het museum is de enige in Oost-Europa welke volledig gewijd is aan de Japanse cultuur en is gevestigd in een futuristisch gebouw die ontworpen is door de Japanse architect Arata Isoaki.

Nationaal Museum
Het Nationaal Museum in Krakau is het grootste en het oudste museum van Polen. In 21 zalen, die elk een eigen periode of thema beslaan, laten ruim 800.000 voorwerpen het verloop van de Poolse geschiedenis zien. In het museum kunt u veel Poolse kunst uit de 19de en 20ste eeuw, oude wapens, munten, boeken en klederdracht bewonderen.

 • Wat doet reiskundig.nl?

  Lees verder

  Wij organiseren schoolreizen, studiereizen, werkweken en outdoorreizen naar meer dan 50 bestemmingen. Altijd geheel op basis van uw wensen; vervoer, verblijf, actieve en educatieve activiteiten. Kosteloze offertes, tijdbesparend en prijsbewust.

 • Ondersteuning voor docenten

  Lees verder

  reiskundig.nl ondersteunt, ontzorgt en maakt het organiseren zo eenvoudig mogelijk. Wij komen persoonlijk bij u langs om de wensen te bespreken, werken snel en nauwkeurig en staan altijd voor u klaar. Daarnaast hebben wij handige informatie samengesteld die u helpt voor en tijdens de reis.

 • Daarom reiskundig.nl

  Lees verder
  • Expertise
  • Eerlijke transparante prijzen
  • Uitstekende persoonlijke service
  • Zeker en veilig
  • Gemak en comfort
  • Maatschappelijk betrokken