Tsjechië / Praag

De rijke historie van Praag is op vele plekken terug te vinden in de hedendaagse stad. De Tsjechische hoofdstad kent een overweldigende hoeveelheid aan goed bewaard gebleven historische gebouwen en staat sinds 1992 geheel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Ondanks de grootte van de stad, heeft het een intieme en romantische sfeer vanwege de sfeervolle pleinen, renaissance paleizen, gotische kerken, barokke gebouwen en nauwe straatjes.

Door de centrale ligging was Praag in het verleden een belangrijke handelsstad en een groot cultureel centrum. De stad heeft een mooie ligging aan weerszijden van de rivier de Moldau en wordt vanwege de architectonische rijkdom en de vele goudsmederijen die hier vroeger gevestigd waren, ook wel de ‘Gouden Stad’ genoemd. Een andere bijnaam van Praag is ‘de stad met honderd torens’. In werkelijkheid is dit zelfs onderschat en telt de stad meer dan 500 torens.

Astronomisch uurwerk
Het middeleeuwse astronomisch uurwerk in Praag is bevestigd aan het Oudestadsraadhuis op het Oude Stadsplein. Het prachtige maar ingewikkelde uurwerk laat maar liefst vijf verschillende soorten tijd zien; de lokale tijd, de tijd tussen zonsopgang en zonsondergang, de tijd die aangeeft hoe lang de zon verwijderd is van zonsondergang, de plaats van de zon in de dierenriem en de sterrentijd. Het oudste deel van het uurwerk stamt uit 1410 en de apostelen zijn pas 450 jaar later toegevoegd. Elk uur verzamelen zich veel toeristen op het Oude Stadsplein om de parade van de apostelen voorbij te zien komen die uit de deurtjes van de klok verschijnen.

Josefov
Eeuwenlang was Praag een populaire plaats voor Joodse kooplieden vanwege de bloeiende handel. Vanaf de 13de eeuw werden de Joden in Praag door de christelijke autoriteiten gedwongen om in een bepaald deel van de stad te gaan wonen. Daarnaast kregen ze beperkingen opgelegd in de handelsvrijheid. De dichtbevolkte wijk werd ook wel het Joodse getto genoemd en in 1850 kreeg het de naam Josefov. Een groot deel van de wijk werd aan het eind van de 19de eeuw platgegooid om plaats te maken voor nieuwe woningen. Kort hierna werd een groot deel van de Joodse bevolking tijdens de Tweede Wereldoorlog afgevoerd naar concentratiekampen. Interessante bezienswaardigheden in deze wijk zijn de Oude Joodse begraafplaats en de Oude Nieuwe Synagoge.

Karelsbrug
De bekendste brug van Praag is de Karelsbrug. De brug dankt zijn naam aan keizer Karel IV die in 1357 de opdracht gaf om de meer dan 500 meter lange overspanning te bouwen. Eeuwenlang was de Karelsbrug de enige verbinding tussen de linkeroever van de Moldau en de Oude Stad. In een lichte S-vorm slingert de brug over de rivier de Moldau en aan weerskanten staan maar liefst 30 heiligenbeelden. Deze heiligbeelden zijn later toegevoegd, de meeste beelden stammen uit de 18de of 19de eeuw. Aan de kant van de Oude Stad staat een mooie gotische toren die vroeger als verdedigingswerk en entreepoort diende. De Karelsbrug is enkel toegankelijk voor voetgangers en heeft een gezellige en drukke sfeer. Vanaf de brug heeft u een prachtig uitzicht over op de middeleeuwse torens, kerken en paleizen van Praag.

Praagse Burcht
Praag beschikt over het grootste burchtcomplex ter wereld. Het complex wat gelegen is op een heuvel, is in de 9de eeuw gesticht door de vorst Borovoj. Het begon als een houten fort, maar in de loop van de eeuwen breidde het zich steeds verder uit met kerken, torens, musea, paleizen en tuinen. De burcht kent een geschiedenis van meer dan 1.000 jaar en diende als residentie van Boheemse vorsten, Romeinse keizers en Tsjecho-Slowaakse presidenten. Vandaag de dag is de burcht de zetel van de Tsjechische regering. De meest bekende bezienswaardigheden in de burcht zijn het Koninklijk Paleis, de Sint-Vituskathedraal en het Gouden Straatje waar ooit de goudsmeden van de stad bij elkaar woonde. Elk uur kunt u bij de hoofdingang de wisseling van de wacht zien.

Theresienstadt
Theresienstadt is een voormalig concentratiekamp wat op ongeveer 60 kilometer afstand van Praag ligt. Het kamp diende voornamelijk als doorgangskamp voor Joden die later naar vernietigingskampen werden gestuurd. Daarnaast diende Theresienstadt als propagandakamp en zag het complex er van buiten schilderachtig uit, was er een ontspanningscomplex en een Joodse Raad. Toen de geruchten over de concentratiekampen steeds sterker werden, hebben de nazi’s zelfs bezichtigingen in Theresienstadt toegelaten. Voor deze bezichtigingen werd het kamp extreem opgefleurd en mochten alleen de vitale bewoners de straten betreden. Wat de buitenstaanders niet wisten, was dat de leefomstandigheden in het kamp vreselijk slecht waren. Van 1941 tot 1945 zijn ruim 139.000 Joden naar Theresienstadt gedeporteerd, bijna 34.000 van hen vonden de dood in dit kamp.

De stad Praag is verdeeld in 18 wijken en 22 districten. De wijken hebben allemaal verschillende namen en de districten lopen op van Praag 1 tot en met Praag 22. Wanneer u de stad bezoekt, zult u hoogstwaarschijnlijk vooral in de wijken Hradčany, Josefov, Malá Strana, Nové Město en Staré Město komen. Deze wijken liggen voornamelijk in het centrum van de stad, in district Praag 1.

Hradčany
Hradčany is een van de meest toeristische wijken van Praag en hier bevindt zich ook de Praagse Burcht. Deze wijk ligt op een heuvel in Praag 1 waardoor u vanuit hier een prachtig uitzicht over de rest van de stad heeft. Daarnaast is Hradčany rijk aan historische bezienswaardigheden en leent de omgeving zich perfect voor lange wandelingen. Naast de Praagse Burcht zijn er in deze wijk ook andere bekende bezienswaardigheden zoals de Sint-Vituskathedraal, het Koninklijk Paleis, het Hradčanyplein en het Gouden Straatje.

Josefov
Eeuwenlang was Praag een populaire plaats voor Joden om zich te vestigen. In de oude Joodse wijk Josefov woonde lange tijd een van de grootste Joodse gemeenschappen ter wereld. Dit kwam doordat zij door de christelijke autoriteiten gedwongen werden om in een bepaald deel van de stad te gaan wonen. Deze dichtbevolkte wijk werd ook wel het Joodse getto genoemd en in 1850 kreeg het de naam Josefov. Een groot deel van de wijk werd aan het eind van de 19de eeuw platgegooid om plaats te maken voor nieuwe woningen voor de gegoede burgerij. Kort hierna werd een groot deel van de Joodse bevolking tijdens de Tweede Wereldoorlog gedeporteerd. Interessante bezienswaardigheden in deze wijk, welke gelegen is in Praag 1, zijn de Oude Joodse begraafplaats en de OudNieuwe Synagoge.

Malá Strana
Een van de oudste wijken van Praag is Malá Strana, gelegen in district Praag 1. Wanneer u vanuit de Oude Stad de Karelsbrug oversteekt, komt u in dit authentiek stukje Praag. Vroeger was deze wijk het centrum van de internationale handel. Na twee grote branden in de 16de eeuw is de stad heropgebouwd in voornamelijk barokstijl, waardoor de wijk ook wel de bijnaam ‘de parel van de barokke architectuur’ krijgt. De meest bekende bezienswaardigheden in Malá Strana zijn de druk bezochte Sint-Nicolaaskerk, het prachtige Wallensteinpaleis en de Petřín-uitkijktoren van waar u een mooi uitzicht over de stad heeft.

Nové Město
Nové Město betekend ‘Nieuwe Stad’ en is een grote wijk gelegen in het centrum van Praag. Een deel van de wijk ligt in Praag 1, een deel in Praag 2 en een klein deel in Praag 8. Nové Město is in 1348 gesticht met als doel om de overbevolking van de ‘Oude Stad’ tegen te gaan en ligt er als een soort van ring omheen. Tegenwoordig staat de wijk bekend als zakendistrict en uitgaanscentrum, maar ook op cultureel gebied valt hier genoeg te ontdekken. In dit bruisende gedeelte van de stad barst het van de winkels, bars en restaurants. U kunt hier bovendien goed shoppen; dit is aan te raden in de winkelstraat Na Příkopě en op het Wenceslasplein.

Staré Město
Aan de oostzijde van de Moldau in Praag 1 ligt de wijk Staré Město wat ‘Oude Stad’ betekend. Dit historisch centrum is de oudste en meest toeristische wijk in Praag. In de 10de eeuw is de wijk opgericht door handelaren en is van oudsher een neiverheidswijk wat vandaag de dag terug te zien is aan de pittoreske kleine panden. De wijk wordt getypeerd door een doolhof aan barokke straatjes met prachtige gotische gebouwen en is grotendeels een voetgangersgebied. De meest populaire plaats in deze wijk is zonder twijfel het Oude Stadsplein met onder andere de astronomische klok en gotische Týnkerk.

Pizzeria Kmotra
In de wijk Nové Město ligt Pizzeria Kmotra. Dit is de oudste pizzeria in Praag en bereid de pizza’s in een traditionele houtoven. Naast pizza’s serveert het familierestaurant ook pasta’s met heerlijke verse ingrediënten. Hier kan uw schoolgroep dineren in een gezellige, huiselijke sfeer voor een goede kwaliteit/prijs verhouding.

Januari – Praags Winterfestival
Tijdens het Praags Winterfestival kunt u kennis maken met Tsjechische cultuur en kunst. Het land heeft een rijke traditie wat betreft klassieke muziek, jazz, ballet en theater. U kunt genieten van onder andere het beroemde marionettentheater, balletvoorstellingen en jazzconcerten.

Maart – Febiofest
Het internationaal filmfestival Febiofest is begonnen als klein clubevenement, maar is in de loop van de jaren uitgegroeid tot het grootste audiovisuele festival van Tsjechië. Dagenlang worden er op verschillende locaties in de stad documentaires en films gedraaid welke vaak in het Engels ondertiteld zijn.

April – Walpurgisnacht
In april wordt in heel Tsjechië ‘de nacht van de heksen’ gevierd. Dit feest viert de dood van de winter en de geboorte van de nieuwe lente. De wintergeesten worden verjaagd door grote open vuren en er wordt een pop verbrand die een heks moet voorstellen.

Mei – Bookworld
Bookworld is een internationale boekenbeurs in Praag waar grote Europese uitgevers, schrijvers en boekenliefhebbers samenkomen. Gedurende deze beurs worden er lezingen, presentaties en prijsceremonies gehouden. Daarnaast kunnen bezoekers hun favoriete schrijvers ontmoeten.

Mei – Prague Food Festival
Dit gastronomische evenement vindt plaats in de sfeervolle Koninklijke Tuinen van de Praagse Burcht. Hier kunt u nieuwe en unieke typisch Tsjechisch smaken proeven. Het festival wordt compleet gemaakt door live optredens en workshops.

Mei/juni- Praagse lente
Het internationale muziekfestival Praagse Lente is een van de beste klassieke muziekfestivals van Europa. Jaarlijks komen de beste klassieke muzikanten naar Praag om optredens op prachtige locaties te geven. U kunt tijdens dit bijvoorbeeld optredens van kamermuziek en symfonieorkesten aanschouwen.

Juni – Museumnacht
Tijdens de museumnacht gaan de deuren van veel musea, historische gebouwen en galeries open tot na middernacht en is de entree kosteloos. Ook op straat is er van alles te beleven. Zo kunt u genieten van straattheater en concerten.

Juni – Internationaal Marionettenfestival
Praag staat bekend om marionetpoppen. Elk jaar wordt er een vermakelijk marionettenfestival gehouden welke poppen en hun spelers van over de hele wereld samenbrengt. Het publiek kan tijdens dit festival poppenspellen van hoog niveau meemaken.

Juni t/m augustus – Shakespeare Zomerfestival
Drie maanden lang vindt het Shakespeare Zomerfestival plaats in de tuinen van de Praagse Burcht. Men kan in de openlucht theatervoorstellingen zien die gebaseerd zijn op de hoogtepunten van Shakespeares werk.

September – Praagse Herfst
De Praagse Herfst is een muziekfestival welke niet alleen populair is bij de Tsjechen, maar bij heel Europa. Artiesten over de hele wereld komen hier optreden. Zo kunt u luisteren naar orkesten uit Israël, Londen en Wenen.

Oktober – Internationaal Jazzfestival
Op dit internationale Jazzfestival kunt u kennis maken met zowel Tsjechische als internationale jazzartiesten. Dagenlang kunt u in de beroemde jazzhallen luisteren naar concerten van de beste jazzartiesten.

Oktober – Schrijversfestival
Een van de belangrijkste Europese schijversfestivals is het Praags Schijversfestival. Op dit festival komen wereldberoemde auteurs presentaties en voorleessessies houden. Verder worden er films over schrijvers vertoont en vinden er concerten plaats.

Of u nu op zoek bent naar een grote discotheek, een intieme kroeg of een hippe cocktailbar, Praag heeft het allemaal. Het bruisende nachtleven heeft een breed aanbod waardoor u zich ’s avonds niet hoeft te vervelen. Een voordeel is dat het uitgaan in Praag erg goedkoop is vergeleken met dat in Nederland. De populairste uitgaansgebieden bevinden zich in de wijken Staré Město en Nové Město. In Staré Město is het vooral te doen om het Oude Stadsplein en in Nové Město moet u bij het Wenceslasplein en de omliggende straten zijn.

Op gebied van cultuur en gastronomie valt er genoeg te beleven in Praag. Het Tsjechische bier is erg lekker en bekend over de hele wereld. Deze twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, het bier zit diep verweven in de cultuur. In de beroemde bierhuizen kunt u de Tsjechische biercultuur zelf beleven. Het meest bekende bierhuis van de stad is ‘U Fleku’, hier zijn ontelbaar veel soorten bier te verkrijgen in een sfeervolle omgeving.

Praag is een prima winkelstad waar het winkelbeeld voornamelijk bepaald wordt door internationale winkelketens. Daarnaast is er overvloed aan leuke souvenirwinkeltjes waar de marionetpoppen en het Boheems glas over de toonbank vliegen. Hieronder staan de beste winkelgelegenheden op een rijtje.

Metropole
Dit winkelcentrum beschikt naast honderden winkels over onder andere een bioscoop, bowlingbaan en biljartcafe. Het winkelcentrum Metropole is tot middernacht geopend.

Palladium
Het mooiste winkelcentrum van Praag is gelegen boven het metrostation Namesti Republiky in het centrum van de stad. De bouw heeft een bijzondere uitstraling doordat historische elementen en nieuwbouw prachtig in elkaar overlopen. In Palladium zijn zowel Tsjechische als internationale winkelketens gevestigd.

Chodov
Een van de bekendste winkelcentra in Praag is Chodov. Hier kunt u alles vinden wat u nodig heeft dankzij de grote variëteit aan winkels. Qua kleding zijn vooral de bekende modemerken vertegenwoordigd. U kunt even bijkomen van het shoppen in een van de vele restaurants of cafés.

Letnany
Letnany is het grootste winkelcentra in Praag en ligt ongeveer 10 kilometer van het centrum van de stad. Het centrum biedt een groot aanbod aan eetgelegenheden en winkels van voornamelijk grote merken zoals de H&M en de C&A.

Wenceslasplein
Op het grootste plein in Praag kunt u goed shoppen. Bijna elk pand aan het Wenceslasplein huisvest een winkel en daarnaast zijn er voldoende terrassen te vinden waar u even kunt uitrusten van het shoppen.

A-Plus Hostel
Het A-Plus Hostel is een van de grootste hostels van Praag en vanwege de centrale ligging een populair onderkomen voor schoolgroepen. Het hostel is gelegen in het historisch centrum, op slechts een kwartier loopafstand van het Oude Stadsplein en het Wenceslasplein. Het internationaal busstation Florenc en het centraal station liggen tevens op korte afstand. De kamers zijn comfortabel ingericht en beschikken over een gedeelde of een eigen badkamer. In de bar of in de spellenkamer met tafelvoetbal en darts kunnen de leerlingen gezellig samenkomen.

Equity Point
Het hostel Equity Point heeft een zeer centrale ligging op 5 minuten loopafstand van de Karelsbrug en het oude centrum en op 10 minuten loopafstand van het Wenceslasplein en de astronomische klok. Het tramstation Národní třída bevindt zich op  200 meter afstand en metrostation Mustek ligt op 600 meter afstand. Daarnaast zijn er tal van restaurants in de nabije omgeving van het hostel te vinden. Het hostel heeft een modern inrichting, een lounge-ruimte en een tuin. Alle kamers beschikken over een eigen badkamer.

Prague Square Hostel
Het Prague Square Hostel is gelegen naast het Oude Stadsplein en heeft dus een perfecte locatie voor een onderkomen in deze mooie stad. Wanneer u hier verblijft, kunnen veel bezienswaardigheden te voet worden bezocht. Het vriendelijke personeel zorgt ervoor dat de groep een aangenaam verblijf heeft in de comfortabele kamers die van alle gemakken voorzien zijn. Alle kamer hebben gedeelde sanitaire voorzieningen en het hostel beschikt over een gemeenschappelijke ruimte.

Hotel Amedia Express ***
Op 500 meter afstand van het winkelcentrum Chodov ligt het Hotel Amedia Express. Chodov is een van de meest populaire winkelcentrums van de stad waar de leerlingen zich uren kunnen vermaken. Hotel Amedia Express ligt in district Praag 4 en binnen 10 minuten loopafstand vindt u een metrostation. Met het openbaar vervoer kunt u binnen 20 minuten in het centrum van Praag staan. Het hotel is voorzien van een gezellige bar en de kamers zijn modern ingericht.

Hotel Slavia ***
Hotel Slavia bevindt zich in een rustige buurt in district Praag 10. Door de goede verbinding met het openbaar vervoer is dit een geschikte accommodatie voor een bezoek aan Praag. Binnen 20 minuten staat u in het centrum van de stad. Op 100 meter afstand vindt u en tramhalte en op 1 kilometer afstand een metrostation. Het hotel beschikt over een restaurant en een bar met een biljarttafel. De kamers zijn comfortabel ingericht.

Hotel ILF***
In district Praag 4 ligt Hotel ILF. Op nog geen 100 meter afstand bevindt zich een metrostation van waar u binnen 10 minuten in het centrum van Praag bent. De kamers van het hotel zijn van alle gemakken voorzien. Daarnaast kan de groep een drankje drinken in de sfeervolle bar en heeft Hotel IlF een eigen restaurant met een eetzaal en een terras.

Astronomisch uurwerk
Het middeleeuwse astronomisch uurwerk in Praag is bevestigd aan het Oudestadsraadhuis op het Oude Stadsplein. Deze unieke klok heeft een prachtig maar ingewikkeld uurwerk die maar liefst vijf verschillende soorten tijd zien. Elk uur openen de kleine deurtjes van het uurwerk en komt er een parade van apostelen voorbij. Dit spektakel duurt niet langer dan een minuut. Het oudste deel van de astronomische klok stamt uit het jaar 1410 en de apostelen zijn pas in 1865 toegevoegd aan het geheel.

Choco Story
In het Oude Centrum van Praag bevindt zich het chocolademuseum Choco Story. Hier kunnen de leerlingen alles te weten komen over de ruim 2600-jaar geschiedenis van chocolade en de productie ervan. Daarnaast mogen zij overheerlijke chocolade zelf proeven en kunnen zij tijdens een workshop eigen chocolade maken. Naast het museum is een chocolade- en snoepwinkel gevestigd waar u lekkernijen kunt kopen om als souvenir mee naar huis te nemen.

Czech Crystal in Nizbor
De Nizbor Bohemia Glass fabriek is gelegen op ongeveer 50 kilometer afstand ten westen van Praag. Deze fabriek produceert typisch Tsjechisch glaswerk, ook wel bekend als Boheems kristal en is opgericht in 1903. Bohemian Crystal is een decoratieve stijl van glasblazen voor onder andere vazen​​, champagne glazen, karaffen en borden. Tijdens een rondleiding door deze fabriek ziet u het volledige productieproces van het blazen en snijden van glas tot het beschilderen en vergulden ervan. Een zeer indrukwekkende en leerzame activiteit.

Gemeentehuis
Dit gemeentehuis werd tussen 1906 en 1911 gebouwd. Het is een van de mooiste art nouveau gebouwen in heel Praag. De hal met haar prachtige glas-in-loodwerk en de glazen koepel zijn de meest opvallende kenmerken van dit indrukwekkende pand. Het gemeentehuis heeft een concertzaal die vaak gebruikt wordt voor de belangrijkste concerten van de stad. Verder kunt u exposities van verschillende Europese kunstenaars bewonderen.

Grotten van Koněprusy
Koněprusy is een kalkgebied met het grootste grottenstelsel van het land. De druipsteenformaties zijn pas in medio vorige eeuw ontdekt. In 1959 zijn de grotten opengesteld voor publiek. Tijdens de ontdekking zijn hier tevens beenderen van prehistorische dieren gevonden en hoger in de grotten is zelfs een middeleeuwse werkplaats aangetroffen. De gereedschappen, lampen en zelfs etensresten die gevonden zijn op de werkplaats, kunnen bekeken worden tijdens een rondleiding door de grotten.

Het Dansende Huis
Een van de meest opvallende gebouwen van Praag is het Dansende Huis wat gelegen is aan de rivier de Moldau. Het unieke pand heeft de bijnaam ‘Fred en Ginger’ gekregen omdat het met de golvende lijnen iets weg heeft van een danspaar. Het gebouw doet dienst als een kantoorpand en is helaas niet toegankelijk voor publiek, met uitzondering van de bovenste verdieping. Op deze verdieping is een zeer luxe restaurant gevestigd.

Karlstejn Castle
Op circa 30 kilometer ten westen van Praag ligt het beroemde gotische kasteel Karlstejn. Dit kasteel stamt uit 1348 en werd gebouwd door de Tsjechische koning en de Roomse keizer Karel IV. Het kasteel diende onder andere om de koninklijke schatten te bewaren. Met name de verzameling van de vele schilderijen en de 14de-eeuwse muurschilderingen trekken jaarlijks veel bekijks van binnen- en buitenlandse toeristen.

Kingskypaleis
Dit fraaie pand is gelegen op het Oude Stadsplein en is gebouwd in drie bouwstijlen; laat barok, rococo en classisme. Tegenwoordig is het paleis in gebruik door de Nationale Galerie. U kunt hier een collectie aan kunst uit Azië en Afrika te bewonderen. In 1948 gebruikte de communistische leider Klement Gottwald het langgerekte balkon om een grote menigte van partijleden toe te spreken. Deze toespraak was een belangrijke gebeurtenis in aanloop naar zijn staatsgreep.

Kruittoren
Oorspronkelijk was de Kruittoren bedoeld om het koninklijk paleis te beschermen en als een van de 13 entreepoorten naar de Oude Stad. In 1475 is de gotische toren gebouwd en het werd gefinancierd door de belasting op wijn te verhogen. Later ging de toren pas dienen als opslagplaats voor kruit. Hier heeft de toren vandaag de dag zijn naam aan te danken. De toren staat naast het imposante gemeentehuis van Praag. De leerlingen kunnen de toren beklimmen en op een platform genieten van een mooi uitzicht over de binnenstad. In de toren kunt u een permanente tentoonstelling over de Torens van Praag te bezoeken.

Kutná Hora
Kutna Hora is een 13de-eeuws middeleeuwse stadje op ongeveer 70 kilometer afstand ten oosten van Praag. In de 12de eeuw ontstond er bij de zilvermijnen een nederzetting die uitgroeide tot een welvarend stadje. Dit was te danken aan de vele hoeveelheden zilvererts die hier gedolven werd. De rijkdom van deze stad is terug te zien in de kostbare bouwwerken. Deze prachtige bouwwerken dragen bij aan een prachtig plaatje waar dagelijks velen toeristen op af komen. Kutna Hora heeft door de jaren heen haar middeleeuwse karakter weten te behouden en staat sinds 1995 op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Loreto
Het Loreta-heiligdom is een prachtig klooster welke een kopie van de Santa Maria kerk in het Italiaanse dorp Loreta is. Loreta is gesticht on 1626 en herbergt een indrukwekkende schatkamer met kostbare religieuze objecten. Het barokke gebouw was een traditioneel bedevaartsoord en werd vroeger bewoond door monniken. Wanneer u de 30 klokken in de toren wilt horen luiden, is het aan te raden om op het hele uur in het klooster te zijn.

Mucha Museum
Het Mucha Museum is gewijd aan de werken van de kunstenaar Adolf Mucha. Deze kunstenaar werd beroemd door zijn posters in art nouveau stijl. Naast posters maakte Mucha ook illustraties voor advertenties, postzegels, decorstukken en een muurschildering in het Stadhuis van Praag. In het museum kunnen de leerlingen het werk van de kunstenaar, de nagebouwde woonstudio en een film over het leven en werk van Mucha bekijken.

Nationaal Museum
De grote collectie van het Nationaal Museum van Praag is onderverdeeld in verschillende locaties en categorieën. De locaties van het museum omvatten de volgende onderwerpen: prehistorie, archeologie, theater, munten en etnografie. Aan het indrukwekkende Wenceslaplein ligt het hoofdgebouw, welke door velen het mooiste museum van de stad genoemd wordt. Hier kunnen de leerlingen meer te weten komen over de prehistorie, de historie van Tsjechië en Slowakije, meteorieten en zoölogie.

Nationaal Techniek Museum
Het Nationaal Techniek Museum van Praag is in 1908 opgericht door een aantal hoogleraren van de Technische Universiteit in Praag. In honderd jaar heeft het museum een uitgebreide collectie verzameld welke de ontwikkeling van technische gebieden, natuur, wetenschap en industrie documenteert. In maar liefst 14 permanente tentoonstellingen kunnen de unieke items bekeken worden.

Nationaal Theater
In het midden van de 19de eeuw werd Praag bestuurd door Oostenrijk. Toen de bewoners van Praag een plan maakte om een theater te bouwen en dit door het Oostenrijkse bestuur niet gefinancierd werd, startte zij een oproep aan de inwoners van de stad om een bijdrage te leveren aan de bouw van het centrum voor Tsjechische cultuur. Veel burgers waren hiervoor in en in 1865 startte de bouw van het theater. De architect die verantwoordelijk was voor het ontwerp, schakelde veel lokale beeldhouwers en schilders in voor zijn project. Het Nationaal Theater staat door deze gebeurtenissen symbool voor onafhankelijkheid. Vandaag de dag worden er regelmatig opvoeringen van opera, drama of ballet gehouden.

Openbaar vervoer museum Praag
De collectie van dit museum bestaat onder andere uit oude en nieuwe trams en bussen die door de stad rijden of gereden hebben. De leerlingen kunnen bijvoorbeeld een oude paardentram of een trolleytram zien. Een paar trams zijn toegankelijk voor publiek, het is interessant om te zien dat veel oude trams erg lijken op de trams die vandaag de dag door de stad rijden.

Oude Joodse begraafplaats
In de wijk Josefov ligt een van de oudste nog bestaande Joodse begraafplaats van heel Europa. Het terrein staat vol met 12.000 schots en scheve grafstenen. De oudste grafsteen is in 1439 geplaatst en de laatste grafsteen stamt uit 1787. Eeuwenlang was het niet toegestaan voor Joodse mensen om hun doden buiten het getto te begraven. Dit zorgde ervoor dat de begraafplaats in het getto steeds opgehoogd moest worden. Op sommige plaatsen liggen de doden wel tot elf lagen diep. Midden op de begraafplaats ligt een heuvel waar de mensen die zich geen grafsteen konden permitteren, begraven liggen.

OudNieuwe Synagoge
Deze synagoge is in het jaar 1270 gebouwd en is hiermee de oudste synagoge van Europa. Het was tevens een van de eerste gotische gebouwen in Praag. Ondanks de vele Jodenvervolgingen is het gebouw relatief ongeschonden gebleven. In de synagoge zijn de overblijfselen van de ‘golem’ te bewonderen. Dit is een legende over een Joodse dienaar die gemaakt is van klei uit de rivier. De beroemde rabbi Jehoeda Ben Betsalel Löw zou deze ‘golem’ gemaakt hebben om zijn geloofsdienaren te beschermen.

Oude Stadsbrugtoren
Deze gotische toren kijkt uit over de oostkant van de Karelsbrug die over de rivier de Moldau loopt. In de 14de eeuw is de toren gebouwd en diende toentertijd als toegangspoort naar de Oude Stad. Tegenwoordig kunt u de toren beklimmen en vanaf het uitkijkplateau genieten van een prachtig uitzicht over de daken van de stad. Verder zijn er in de toren gotische schilderijen, standbeelden en wapenschilden te bewonderen.

Praagse Burcht
De Praagse Burcht is één van de grootste paleizen ter wereld! Alleen de voorzijde heeft al een lengte van maar liefst 500 meter. De Burcht werd in de 9de eeuw gebouwd als een houten fort, maar nam later grotere vormen aan doordat het een belangrijke plek innam bij het Heilige Roomse Rijk. Er werden vanaf dat moment verschillende koninklijke residenties bij gebouwd en mooie binnenplaatsen en tuinen aangelegd. Veel staatshoofden hebben door de eeuwen heen in deze burcht gewoond. Tegenwoordig komt de regering hier bijeen en is de burcht tevens het kantoor van de president van de Tsjechische republiek. Elk uur vindt hier de wisseling van de wacht plaats.

Rudolfinum
Een van de mooiste concertgebouwen van Praag is het Rudolfinum. Voor diegene die houden van kunst, klassieke muziek en architectuur is dit een must-see. In het neorenaissancegebouw kunt u exposities van hedendaagse kunst en luxe versieringen bewonderen. Het Rudolfinum, wat oorspronkelijk als concertgebouw en cultureel centrum diende, heeft een interessante geschiedenis gehad. In het begin van de 19de eeuw diende het als zetel van het Tsjecho-Slowaakse parlement en tijdens de Tweede Wereldoorlog diende het als administratiegebouw door de Duitsers bezetters.

Sint-Nicolaaskerk
In Praag zijn drie Sint-Nicolaaskerken te vinden, maar de meest bekende is die aan het Kleine Zijdeplein. Deze kerk is een prachtig voorbeeld van de Praagse barok. Daarnaast is het interieur rijkelijk versierd en kunt u het grootste fresco van heel Europa aanschouwen welke 1500 m2 groot is. Het fresco gaat over het leven van Sint Nicolaas en er is maar liefst 8 jaar over gedaan om het te voltooien.

Skoda Car Plant & Museum Tour
De Skoda Auto fabriek, eigendom van Volkswagen, is één van de meest moderne autofabrieken ter wereld. Tijdens een rondleiding wordt er vertelt over de geschiedenis van deze beroemde autofabrikant en kunt u een kijkje nemen achter de schermen bij de vakkundige experts in de productieplaats.

Strahov Klooster
In het Strahov Klooster is het nationaal centrum van de Tsjechische literatuur gevestigd. De bibliotheek ziet er prachtig uit met plafondschilderingen en plafondhoge barokke boekenkasten. Het herbergt een collectie van meer dan 200.000 boeken waarvan sommige boeken stammen uit de 9de of de 10de eeuw. Wanneer u besluit de bibliotheek te bezoeken, kunt u de mooie zaal van een afstand bewonderen. Het is niet toegestaan om de zalen te betreden.

Theresienstadt
Theresienstadt is een voormalig concentratiekamp en ligt op ongeveer 60 kilometer afstand ten zuiden van Praag. Het kamp diende voornamelijk als doorgangskamp voor Joden die later naar vernietigingskampen werden gestuurd en als propagandakamp. Toen de geruchten over de concentratiekampen steeds sterker werden, hebben de nazi’s zelfs bezichtigingen in Theresienstadt toegelaten. Een bezoek aan dit kamp is zowel een educatieve als historische ervaring.

Troja Paleis
Het barokke Troja Paleis is rustig gelegen op de oever van de rivier de Moldau. Dit eerste zomerpaleis in Praag is tussen 1679 en 1685 gebouwd. Tegenwoordig herbergt het paleis kunstcollecties uit de 19de eeuw van de Stadsgalerij. Voor het paleis ligt een grote, prachtig aangelegde tuin en de kamers in het paleis zijn rijkelijk versierd.

Týnkerk
De gotische Týnkerk is vanaf het Oudestadsplein in het centrum van Praag goed te bekijken. Half verscholen achter de barokke gevels torent deze kerk met haar twee 80 meter hoge torens boven de stad uit. De twee torens zijn niet symmetrisch en vertegenwoordigen de mannelijke en de vrouwelijke kant van de wereld. Het verhaal gaat dat het ontwerp van het Disney kasteel van de Schone Slaapster gebaseerd is op de Týnkerk.

Wallensteinpaleis
Dit prachtige paleis is tussen 1624 en 1630 gebouwd in opdracht van een van de meest invloedrijke en vermogende edelmannen ooit in Praag, namelijk Generaal Albrecht von Wallenstein. Hij was de opperbevelhebber van het keizerlijke leger en wilde dat dit paleis de Praagse Burcht ging overtreffen. Door zijn bouwplannen moesten veel huizen uit de omgeving wijken. Tegenwoordig is het Senaat van Tsjechië gevestigd in het Wallensteinpaleis. U kunt een prachtige wandeling maken door de indrukwekkende tuinen in barokke stijl.

Blacklight Theatre
In het Black Light Theatre kunt u genieten van unieke shows, waarin u wordt meegenomen in een wereld van illusies en verbeelding. Het verhaal wordt namelijk uitgebeeld door een combinatie van mime, moderne dans, ballet, animatie, poppen en acteurs. Dit alles in de bijzondere setting van black light. Totale duisternis, stroboscopen, extreme kleuren en felle lichten! De shows zijn geschikt voor alle nationaliteiten omdat er nauwelijks gesproken wordt in de voorstellingen. Een bezoek aan het Image Theater staat garant voor een gezellige avond!

Boottocht over de Moldau
Wilt u Praag op een ander manier ontdekken? Dan is een boottocht over de rivier de Moldau de ideale manier. Tijdens deze 2-uur durende rondvaart kunt u vanaf het water genieten van de prachtige stad die aan u voorbij trekt. In de avond is deze boottocht extra mooi vanwege de historische gebouwen als onder andere de Karelsbrug en de Praagse Burcht die prachtig verlicht zijn. Er is ook een mogelijkheid om de rondvaart te combineren met een buffet-diner.

Ghost and legends of the old town
Tijdens deze tour neemt een gids uw groep ‘s avonds mee naar de steegjes, donkere straatjes en historische gebouwen van Praag voor een spannende tocht. Tijdens deze griezelige tocht verteld de gids mythes en legendes uit de donkere middeleeuwen die al eeuwenlang de ronde doen.

Petřin Toren
De Petřin toren in Praag heeft wel wat weg heeft van de Eiffeltoren in Parijs. Deze toren is in het jaar 1891 ter ere van een nationale tentoonstelling gebouwd en staat in het Petřinpark. Het Petřinpark is een groot park in Praag en een heerlijk rustpunt. De toren is 65 meter hoog en openbaar voor publiek. Wanneer u de bijna 300 traptreden beklimt, kunt u genieten van een prachtig uitzicht over het park en de stad.

Prague Zoo
De dierentuin in de hoofdstad van Tsjechië is opgericht in het jaar 1931 en ligt in de wijk Troje. Het park biedt plaats aan meer dan 600 diersoorten waarvan sommige met uitsterven bedreigd zijn. Een uitje naar de dierentuin biedt leuke afwisseling tussen de historische en culturele activiteiten.

U Flekû brouwerij
Het populairste en oudste bierlokaal in Praag is U Fleku, welke bier uit eigen brouwerij schenkt. Sinds 1499 wordt hier zwaar donker bier gebrouwen. Het bierlokaal bestaat uit verschillende zalen en een ruime tuin waar bezoekers kunnen genieten van een overheerlijk biertje. Het is mogelijk om een rondleiding te krijgen door de brouwerij. Tijdens deze rondleiding krijgt u onder andere drinkvaten en originele brouwerij machines te zien.

Zizkov-televisietoren
De televisietoren is gebouwd in 1985 en was bedoeld om te dienen als stoorzender voor de radio en televisie van West-Duitsland. Dit is niet gelukt, aangezien de toren pas operationeel werd na de val van het communisme. Tegenwoordig is de toren een zendmast voor televisie, radio en hulpdiensten. In de toren bevinden zich een café-restaurant, een hotel en een uitzichtplatform. De toren is tevens een kunstwerken versierd met reuze baby’s die omhoog kruipen.

Outdoor activiteiten
Bij outdoor activiteiten in Praag moet u denken aan rotsklimmen, abseilen, mountainbiken, kanoën, raften en boogschieten. Bij deze avontuurlijke activiteiten kan de groep zich heerlijk uitleven. Daarnaast helpen deze activiteiten het groepsgevoel te stimuleren en de leerlingen meer zelfvertrouwen geven. Tijdens de activiteiten kunnen zij genieten van de prachtige natuur die het land te bieden heeft.

Stadstour per fiets
Een leuke en actieve manier om Praag te ontdekken is per fiets. Hierdoor bent u snel van de ene bezienswaardigheid bij de andere en kunt u toch om u heen kijken zodat u niets ontgaat. De gids zal onderweg zo nu en dan even stoppen om een korte toelichting te geven op de bezienswaardigheden waar langs gereden wordt. Uiteraard kunnen wij de fietsroute ook aanpassen op een bepaald thema.

Het Dansende Huis
Een van de meest opvallende gebouwen van de stad is het Dansende Huis wat gelegen is aan de Moldau. Het unieke gebouw met golvende lijnen heeft iets weg van een danspaar, vandaar dat het de bijnaam ‘Fred en Ginger’ gekregen heeft. Het gebouw doet dienst als een kantoorpand en is helaas niet toegankelijk voor publiek, met uitzondering van de bovenste verdieping. Hier is een zeer luxe restaurant gevestigd.

Nationaal Theater
In het midden van de 19de eeuw werd Praag bestuurd door Oostenrijk. Toen de bewoners van de stad een plan maakte om een theater te bouwen en dit door het bestuur niet gefinancierd werd, startte zij een oproep aan de inwoners van Praag om een bijdrage te leveren aan het centrum voor Tsjechische cultuur. Velen waren hiervoor in en in 1865 startte de bouw van het theater. De architect die verantwoordelijk was voor het ontwerp, schakelde veel plaatselijke beeldhouwers en schilders in voor zijn project. Door deze gebeurtenissen staat het Nationaal Theater symbool voor onafhankelijkheid. Vandaag de dag zijn er regelmatig opvoeringen van opera, drama of ballet.

Petřin Toren
Praag heeft een toren die wel wat weg heeft van de Eiffeltoren in Parijs; de Petřin Toren. Deze toren is in 1891 ter ere van een nationale tentoonstelling gebouwd en staat in het Petřinpark. Het Petřinpark is het grootste park van Praag en een heerlijk rustpunt. De toren is 65 meter hoog en openbaar voor publiek. Wanneer u de bijna 300 traptreden beklimt, kunt u genieten van een prachtig uitzicht over de park en de stad.

Rudolfinum
Een van de mooiste concertgebouwen van Praag is het Rudolfinum. Voor diegene die houden van architectuur, kunst en klassieke muziek is dit een must-see. In het neorenaissancegebouw kunt u luxe versieringen en exposities van hedendaagse kunst bewonderen. Het Rudolfinum, wat oorspronkelijk als cultureel centrum en concertgebouw diende, heeft een interessante geschiedenis gehad. In het begin van de 19de eeuw diende het als zetel van het Tsjecho-Slowaakse parlement en tijdens de Tweede Wereldoorlog diende het als administratiegebouw door de Duitsers.

Týnkerk
Vanaf het Oudestadsplein in het centrum van Praag is de Týnkerk goed te bekijken. Half verscholen achter de barokke gevels torent deze gotische kerk met haar twee 80 meter hoge torens boven de stad uit. De twee torens zijn niet symmetrisch, ze vertegenwoordigen de mannelijke en de vrouwelijke kant van de wereld. Het verhaal gaat dat Walt Disney door de Týnkerk geïnspireerd werd toen hij het kasteel voor de Schone Slaapster tekende.

Wallensteinpaleis
Dit prachtige paleis is tussen 1624 en 1630 gebouwd in opdracht van een van de meest vermogende en invloedrijke edelmannen ooit in Praag, namelijk Generaal Albrecht von Wallenstein. Deze man was de opperbevelhebber van het keizerlijke leger. Hij wilde dat dit paleis de Praagse Burcht overtrof en daarom moesten er veel huizen uit de omgeving wijken voor de bouw. Tegenwoordig is het Senaat van Tsjechië gevestigd in het Wallensteinpaleis. Doordeweeks is het paleis gesloten, maar u kunt een prachtige wandeling maken door de indrukwekkende tuinen in barokke stijl.

Grotten van Koněprusy
Koněprusy is een kalkgebied met het grootste grottenstelsel in heel Tsjechië. Pas in het jaar 1950 zijn deze druipsteenformaties ontdekt en in 1959 zijn ze opengesteld voor publiek. In de grotten zijn tevens beenderen van prehistorische dieren gevonden. Hoger in de grotten is zelfs een middeleeuwse werkplaats aangetroffen. De gereedschappen, lampen en zelfs etensresten kunnen bekeken worden tijdens een rondleiding door de grotten.

Karlstejn Castle
Op ongeveer 30 kilometer ten westen van Praag ligt het beroemde gotische kasteel Karlstejn. Dit kasteel uit 1348 werd gebouwd door de Tsjechische koning en Roomse keizer Karel IV. Hier werden de koninklijke schatten bewaard. Met name de 14de-eeuwse muurschilderingen en een verzameling van 129 schilderijen, trekken jaarlijks veel bekijks van binnen- en buitenlandse toeristen.

Kruittoren
Oorspronkelijk was de Kruittoren bedoeld als een van de 13 entreepoorten naar de Oude Stad en om het koninklijk paleis te beschermen. De gotische toren is in 1475 gebouwd en werd gefinancierd door de belasting op wijn te verhogen. Later ging de toren pas dienen als opslagplaats voor kruit, hier heeft de toren vandaag de dag zijn naam aan te danken. De toren bevindt zich naast het imposante gemeentehuis van Praag. De leerlingen kunnen de toren beklimmen en op een meer dan 40 meter hoog platform genieten van een mooi uitzicht over de binnenstad. In de toren kunt u een permanente tentoonstelling over de Torens van Praag te bezoeken.

Kutná Hora
Kutná Hora is een 13de-eeuws middeleeuwse stadje op zo’n 70 kilometer ten oosten van Praag. In de 12de eeuw ontstond er rondom en bovenop de zilvermijnen een nederzetting die uitgroeide tot een welvarend stadje. Dit was te danken aan de vele hoeveelheden zilvererts die hier gedolven werd. De rijkdom van deze stad is terug te zien in de kostbare bouwwerken die de toenmalige inwoners bouwden. Deze prachtige bouwwerken dragen bij aan een prachtig plaatje waar dagelijks massa’s toeristen op af komen. Kutná Hora heeft haar middeleeuwse karakter weten te behouden en staat sinds 1995 op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Loreto
Het Loreta-heiligdom is een opvallend klooster en een kopie van de Santa Maria kerk in het Italiaanse dorp Loreta. Het barokke gebouw werd vroeger bewoond door monniken en was een traditioneel bedevaartsoord. Loreta is gesticht on 1626 en herbergt een schatkamer met kostbare religieuze objecten. Wanneer u de 30 klokken in de toren wilt horen luiden, is het aan te raden om op het hele uur in het klooster te zijn.

Nationaal Museum
De enorme collectie van het Nationaal Museum van Praag is onderverdeeld in verschillende locaties en categorieën. De locaties van het museum omvatten de volgende onderwerpen: prehistorie, archeologie, munten, etnografie en theater. Het hoofdgebouw ligt aan het indrukwekkende Wenceslaplein en wordt door velen het mooiste museum van de stad genoemd. Hier kunnen de leerlingen meer te weten komen over de prehistorie, de lange historie van Tsjechië en Slowakije, meteorieten en zoölogie.

Oude Joodse begraafplaats
In de wijk Josefov ligt een van de oudste nog bestaande Joodse begraafplaats van Europa. Het terrein kenmerkt zich door de 12.000 schots en scheve grafstenen. De oudste grafsteen stamt uit 1439 en de laatste grafsteen is gezet in 1787. Eeuwenlang mochten Joodse mensen hun doden niet buiten het getto begraven. Dit zorgde ervoor dat de begraafplaats die ze wel mochten gebruiken, steeds opgehoogd moest worden. Op sommige plaatsen liggen de doden wel tot elf lagen diep. Midden op de begraafplaats ligt een heuvel, hier liggen de mensen begraven die geen grafteen konden betalen.

OudNieuwe Synagoge
Deze synagoge is in het jaar 1270 gebouwd en is hiermee de oudste synagoge van heel Europa. Daarnaast was het een van de eerste gotische gebouwen in Praag. Ondanks de vele Jodenvervolgingen door de eeuwen heen is het gebouw relatief ongeschonden gebleven. In de synagoge zijn de overblijfselen van de ‘golem’ te vinden. Dit is een legende over een Joodse dienaar die gemaakt is van klei uit de rivier. De beroemde rabbi Jehoeda Ben Betsalel Löw zou deze ‘golem’ gemaakt hebben om zijn geloofsdienaren te beschermen.

Oude Stadsbrugtoren
Deze gotische toren kijkt uit over de oostkant van de beroemde Karelsbrug die over de rivier de Moldau loopt. De toren is in de 14de eeuw gebouwd en diende toentertijd als toegangspoort naar de Oude Stad. Tegenwoordig kunt u de toren beklimmen en vanaf het uitkijkplateau genieten van een prachtig uitzicht over de vele bezienswaardigheden van de stad. Verder zijn er in de toren gotische standbeelden, schilderijen en wapenschilden te bewonderen.

Praagse Burcht
De Praagse Burcht is één van de grootste paleizen ter wereld! Alleen de voorzijde heeft al een lengte van maar liefst 500 meter! De Burcht werd in de 9de eeuw gebouwd als een houten fort, maar nam later grotere vormen aan doordat het een belangrijke plek innam bij het Heilige Roomse Rijk. Er werden vanaf dat moment verschillende koninklijke residenties bij gebouwd en mooie binnenplaatsen en tuinen aangelegd. Veel staatshoofden hebben door de eeuwen heen in deze burcht gewoond. Tegenwoordig komt de regering hier bijeen en is de burcht tevens het kantoor van de president van de Tsjechische republiek. Elk uur vindt hier de wisseling van de wacht plaats.

Theresienstadt
Theresienstadt is een voormalig concentratiekamp en ligt circa 60 kilometer ten noorden van Praag. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen hier duizenden Joden en andere gevangenen om het leven. Het kamp diende voornamelijk als propagandakamp en als doorgangskamp voor Joden die later naar vernietigingskampen werden gestuurd. Toen de geruchten over de concentratiekampen steeds sterker werden, hebben de nazi’s zelfs bezichtigingen in Theresienstadt toegelaten. Een bezoek aan dit kamp is zowel een educatieve als historische ervaring.

Gemeentehuis
Tussen 1906 en 1911 werd dit gemeentehuis gebouwd. Het is een van de mooiste art nouveau panden in heel Praag. De glazen koepel en de hal met haar prachtige glas-in-loodwerk zijn de meest opvallende kenmerken van dit indrukwekkende gebouw. Het gemeentehuis beschikt over een concertzaal die vaak gebruikt wordt voor de belangrijkste concerten van de stad. Verder kunt u hier tevens exposities van verschillende Europese kunstenaars bewonderen.

Kingskypaleis
Dit fraaie pand is gelegen op het Oude Stadsplein en is gebouwd in drie bouwstijlen; rococo, laat barok en classisme. De communistische leider Klement Gottwald gebruikte het langgerekte balkon in 1948 om een grote menigte van partijleden toe te spreken. Deze toespraak was een belangrijke gebeurtenis in aanloop naar zijn staatsgreep. Vandaag de dag wordt het paleis gebruikt door de Nationale Galerie. In het Kingskypaleis is een collectie aan kunst uit Azië en Afrika te bewonderen.

Mucha Museum
Het Mucha Museum is gewijd aan de kunstenaar Adolf Mucha. Deze kunstenaar werd wereldberoemd door zijn posters in art nouveau stijl. Naast posters maakte Mucha ook decorstukken, illustraties voor advertenties, een muurschildering in het Stadhuis van Praag en postzegels. In het museum kunnen de leerlingen het werk van de kunstenaar, de nagebouwde woonstudio en een film van het leven en werk van Mucha bekijken.

Sint-Nicolaaskerk
In Praag zijn drie Sint-Nicolaaskerken te vinden, maar de meest bekende is die aan het Kleine Zijdeplein. Deze kerk is een prachtig voorbeeld van de Praagse barok. Daarnaast is het interieur rijkelijk versierd en kunt u het grootste fresco van heel Europa aanschouwen welke 1500 m2 groot is. Het fresco gaat over het leven van Sint Nicolaas en er is maar liefst 8 jaar over gedaan om het te voltooien.

Troja Paleis
Het barokke Troja Paleis is rustig gelegen op de rechteroever van de rivier de Moldau. Tussen 1679 en 1685 was dit eerste zomerpaleis in Praag gebouwd. Tegenwoordig herbergt het paleis kunstcollecties uit de 19de eeuw van de Stadsgalerij. De kamers in het paleis zijn rijkelijk versierd en voor het paleis ligt een grote, prachtig aangelegde tuin.

Zizkov-televisietoren
De televisietoren is gebouwd in 1985 en was bedoeld om te dienen als stoorzender voor de radio en televisie van West-Duitsland. Dit is niet gelukt, aangezien de toren pas operationeel werd na de val van het communisme. Tegenwoordig is de toren een zendmast voor televisie, radio en hulpdiensten. In de toren bevinden zich een café-restaurant, een hotel en een uitzichtplatform.

Outdoor activiteiten
Bij outdoor activiteiten in Praag moet u denken aan abseilen, rotsklimmen, mountainbiken, raften, kanoën en boogschieten. Bij deze avontuurlijke activiteiten kan de groep zich goed uitleven. Daarnaast helpen de activiteiten het groepsgevoel te stimuleren en de leerlingen meer zelfvertrouwen geven. Tijdens de activiteiten kan de groep genieten van de prachtige natuur die het land te bieden heeft.

Blacklight Theatre
In het Black Light Theatre kunt u genieten van unieke shows, waarin u wordt meegenomen in een wereld van verbeelding en illustraties. Het verhaal wordt namelijk uitgebeeld door een combinatie van moderne dans, mime, ballet, animatie, acteurs en poppen. Dit alles in de bijzondere setting van black light. Totale duisternis, extreme kleuren, stroboscopen en felle lichten! De shows zijn geschikt voor alle nationaliteiten omdat er nauwelijks gesproken wordt in de voorstellingen. Een bezoek aan het Image Theater staat garant voor een gezellige avond!

Czech Crystal in Nizbor
Op circa 50 kilometer van Praag ligt de Nizbor Bohemia Glass fabriek. Deze fabriek is opgericht in 1903 en produceert typisch Tsjechisch glaswerk, ook wel bekend als Boheems kristal. Bohemian Crystal is een decoratieve stijl van glasblazen voor onder andere vazen​​, champagne glazen, borden en karaffen. Tijdens een tour door deze fabriek ziet u het volledige productieproces van het blazen en snijden van glas tot het beschilderen en vergulden ervan.

Strahov Klooster
Het nationaal centrum van Tsjechische literatuur is gevestigd in het Strahov Klooster. De bibliotheek ziet er prachtig uit met plafondhoge barokke boekenkasten en plafondschilderingen. Het herbergt een grote collectie van meer dan 200.000 boeken waarvan sommige boeken stammen uit de 9de of de 10de eeuw. Wanneer u besluit de bibliotheek te bezoeken, kunt u van een afstand de mooie zaal bewonderen. Het is niet toegestaan om de zalen te betreden.

U Flekû brouwerij
Het oudste en populairste bierlokaal in Praag is U Fleku, welke bier uit eigen brouwerij schenkt. Sinds het jaar 1499 wordt hier zwaar donker bier gebrouwen. Het bierlokaal bestaat uit acht verschillende zalen en een ruime tuin waar bezoekers kunnen genieten van een overheerlijk biertje. Het is mogelijk om een rondleiding te krijgen door de brouwerij. Tijdens deze rondleiding krijgt u onder andere originele brouwerij machines en drinkvaten te zien.

 • Wat doet reiskundig.nl?

  Lees verder

  Wij organiseren schoolreizen, studiereizen, werkweken en outdoorreizen naar meer dan 50 bestemmingen. Altijd geheel op basis van uw wensen; vervoer, verblijf, actieve en educatieve activiteiten. Kosteloze offertes, tijdbesparend en prijsbewust.

 • Ondersteuning voor docenten

  Lees verder

  reiskundig.nl ondersteunt, ontzorgt en maakt het organiseren zo eenvoudig mogelijk. Wij komen persoonlijk bij u langs om de wensen te bespreken, werken snel en nauwkeurig en staan altijd voor u klaar. Daarnaast hebben wij handige informatie samengesteld die u helpt voor en tijdens de reis.

 • Daarom reiskundig.nl

  Lees verder
  • Expertise
  • Eerlijke transparante prijzen
  • Uitstekende persoonlijke service
  • Zeker en veilig
  • Gemak en comfort
  • Maatschappelijk betrokken