Italië / Rome

Rome is de hoofdstad van Italië en een belangrijke stad op historisch, politiek en cultureel vlak. Al voor onze officiële jaartelling, speelde Rome al een betekenisvolle rol in de westerse wereld. Het klassieke Rome is volgens de legende in 753 voor Christus gesticht door Romulus en Remus. Tijdens het Romeinse Rijk was de stad zelfs de machtigste stad ter wereld. Deze indrukwekkende geschiedenis van Rome is vandaag de dag nog steeds goed terug te zien in de vele bezienswaardigheden. Uit de Romeinse Oudheid stammen onder andere het Forum Romanum (opgravingen van het bruisende centrum van het Oude Rome), het Colosseum (het beroemde amfitheater) en het Pantheon (tempel voor de goden).

In Rome ligt de enclave Vaticaanstad, wat de kleinste staat ter wereld is. Deze staat wordt geregeerd door de paus en is de heilige plaats binnen de Rooms-Katholieke kerk. Vaticaanstad is in 1984 opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De Sixtijnse Kapel, de Vaticaanse Musea, het Sint-Pietersplein en de Sint-Pietersbasiliek zijn bijzondere bezienswaardigheden in de staat.

Kortom, een schoolreis Rome is vanwege de lange historie van de stad erg leerzaam. De leerlingen veel kunnen zien op gebied van onder andere kunst en architectuur.

Circus Maximus
In de 6e eeuw voor Christus werd de grootste renbaan voor paardenraces met wagen in Rome gebouwd. In dit stadion was plaats voor maar liefst 250.000 personen, dit was toentertijd een vierde van de bevolking in Rome. Naast de immens populaire paardenraces werden hier ook gladiatorgevechten, processies en atletiekwedstrijden gehouden. In het jaar 549 na Christus werd hier de laatste wedstrijd gehouden. Op een groot grasveld is vandaag de dag alleen nog maar een grondplan van Circus Maximus en resten van oude tribunes te zien. Het grootste deel van de bouw werd tijdens de middeleeuwen en de renaissance gebruikt als bouwmateriaal.

Colosseum
Het Colosseum kan beschouwd worden als het bekendste gebouw in Rome. Het diende als een theater voor vermaak door mensen en dieren tegen elkaar te laten vechten, vaak tot een van de twee gedood was. De bouw is begonnen in het jaar 72 en in het jaar 80 werd de opening gevierd met 100 dagen aaneensluitende Spelen. In het jaar 404 werden de gladiatorspelen door keizer Honorius verboden. Tot aan de 6de eeuw vonden er nog wel gevechten van dier tot dier plaats. Het Colosseum is een bijzonder knap stukje ingenieurswerk, naast de bijzonder goede akoestiek, was het namelijk ook mogelijk een zonnescherm over het theater heen te trekken. Ongekend voor die tijd!

Forum Romanum
Het Forum Romanum was ooit duizend jaar lang het bruisende middelpunt van Rome. Het was ontstaan rond de 8ste eeuw voor Christus nadat er een kanaal was gegraven om het eerst drassige gebied droog te leggen. Het Forum Romanum was het politieke, commerciële, juridische en religieuze centrum van de stad waar onder andere verkiezingen en processies werden gehouden. In de middeleeuwen verloren de mensen interesse in het centrum en werd het een plaats waar koeien konden grazen. Stenen en andere bouwmaterialen werden op den duur weggehaald om hergebruikt te worden. Tegenwoordig is het Forum Romanum een vlakte vol ruïnes van tempels, triomfbogen en basilieken.

Palatijn
De Palatijn is een heuvel waarop overblijfselen van tempels, paleizen en tuinen te zien zijn van keizers die hier ooit hebben gewoond. De Palatijn is op een van de zeven heuvels van Rome gebouwd. De redenen waarom de keizers hun paleizen hier bouwden, waren dat zij op deze manier op het volk neer konden kijken en de ziektes die onder de bevolking heersten konden vermijden. Vanaf deze heuvel heeft u een prachtig uitzicht over het Forum Romanum en over de rest van de stad. Volgens de Romeinse mythologie was de Palatijn tevens de plaats waar de stichters van Rome, Romulus en Remus, werden gevonden door een wolvin die hen in leven heeft gehouden.

Pantheon
Dit indrukwekkende bouwwerk is één van de best bewaard gebleven monumenten uit het Romeinse Rijk. Het Pantheon is tussen 118 en 128 gebouwd in opdracht van keizer Hadrianus en beschikt over een bijzondere koepel, welke ooit de grootste koepel ter wereld was. De koepel is zo bijzonder doordat het daglicht door de open cirkel in de koepel naar binnen schijnt, dit geeft het Pantheon iets magisch. De bouw was oorspronkelijk bedoeld als tempel waar goden vereerd werden, maar later diende het als een katholieke kerk. Het Pantheon ligt aan het Piazza della Rotonda. Dit is een prachtig rechthoekig plein met een fontein in het centrum van de stad.

Sint-Pietersbasiliek
De Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad is de grootste kerk ter wereld en is het centrum van het christendom en ligt aan het indrukwekkende Sint-Pietersplein. Dit plein is omringd door imposante zuilengangen welke uitgestrekte armen moeten voorstellen. De hedendaagse kerk is in de 15de eeuw op het graf van apostel Petrus gebouwd. Vanbinnen is de basiliek rijkelijk versierd en deze hebben hun eigen symbolische betekenis en verhaal. Daarnaast zijn er maar liefst 45 altaren en 11 kapellen te bewonderen. Het is aan te raden om het platform op de koepel te betreden waardoor u van een prachtig uitzicht over het Vaticaan kunt genieten.

Sixtijnse Kapel
In opdracht van paus Sixtus IV werd tussen 1473 en 1481 de Sixtijnse Kapel in Vaticaanstad gebouwd. De kapel is versierd met prachtige fresco’s van verschillende kunstenaars. De Sixtijnse Kapel heeft zijn roem te danken aan de prachtige fresco’s van Michelangelo en omdat hier in conclaaf de kardinalen samenkomen om een nieuwe paus te kiezen. Tijdens dit conclaaf komt er twee keer per dag rook uit de schoorstenen, zwarte rook betekend dat er nog geen nieuwe paus gekozen is en witte rook betekend dat de nieuwe paus bekend is.

Trevifontein
De Trevifontein aan het plein Piazza di Trevi, is de grootste, populairste en bekendste fontein van heel Rome. Het imposante bouwwerk is tussen 1732 en 1751 gebouwd in het thema water. Als u goed kijkt, ziet u dat dit thema overal in terug komt. Het ontwerp is getekend door Bernini, maar uiteindelijk heeft Nicola Salvi de bouw van de fontein mogen voltooien, aangezien Bernini reeds was overleden. Er wordt gezegd dat wanneer men een muntje in het water gooit, hij of zij ooit zal terugkeren naar de stad. Bijzonder is, dat deze munten wekelijks uit de fontein worden gevist om te schenken aan een goed doel.

Vaticaanse Musea
De Vaticaanse Musea zijn gevestigd in de Apostolische paleizen en hier kunt u de allermooiste kunstwerken ooit gemaakt aanschouwen. De collecties van de musea zijn door de eeuwen verzameld door de pausen. In de 18de eeuw zijn paus Clement XIV en paus Pius VII begonnen met het openstellen van musea, omdat zij vonden dat iedereen op de hoogte moest zijn van kunst, cultuur en geschiedenis. Er bestaan ruim 26 Vaticaanse Musea en met ruim 1.400 zalen vormen zij de grootste kunstverzameling ter wereld. De unieke kunstcollecties bestaan uit klassieke beeldhouwkunst, kunstvoorwerpen uit het oude Egypte en Etrusken en renaissance meesterwerken.

Vaticaanstad
Vaticaanstad is het kleinste staatje ter wereld en wordt geregeerd door de paus. Het is gelegen binnen Rome en is de heilige plaats binnen de Rooms-Katholieke kerk. In 1929 is de staat ontstaan als gevolg van het Verdrag van Lateranen, dat door Benito Mussolini en paus Pius XI werd ondertekend. Sinds 1984 staat de staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De staat heeft nog geen 1.000 inwoners welke bestaan uit voornamelijk nonnen, pastoors en andere geestelijken. De bekendste bezienswaardigheden van Vaticaanstad zijn de Sint-Pietersbasiliek, het Sint-Pietersplein, de Sixtijnse kapel en de Vaticaanse Musea.

Villa- en Gallaria Borghese
Villa Borghese is het grootste stadspark van Rome en was vroeger het landgoed van de invloedrijke familie Borghese. De familie werd nog invloedrijker toen Camillo Borghese in 1605 tot paus werd verkozen. Camillo Borghese, paus Paulus V, zorgde dat zijn familie niks tekort kwam en zo groeide de familie in rijkdom en macht. Het park trekt veel inwoners en toeristen die hier de drukte van de stad komen ontvluchten. In het park kunt u heerlijk wandelen en de prachtig aangelegde tuinen, musea, sculpturen en paviljoenen bewonderen. Het meest bekende museum in Villa Borghese is Gallaria Borghese, waarin de kunstcollectie van de familie tentoon wordt gesteld.

Rome bestaat uit 18 stadsdelen, welke Municipi genoemd worden. Als bezoeker aan de stad zult u hoogstwaarschijnlijk alleen in Municipi I komen. Dit stadsdeel ligt in het centrum van de stad en beslaat beide kanten van de rivier de Tiber. In dit stadsdeel vindt u de meest gezellige wijken en de meeste bezienswaardigheden, hotels en toeristische attracties. Hieronder worden de populairste wijken beschreven.

Centro Storico
Het historische centrum van Rome bestaat officieel uit 9 wijken, maar aangezien deze wijken zo klein zijn, worden ze vaak samengevoegd onder de naam Centro Storico. Dit gebied wordt ook wel gezien als het hart van Rome. Hier zijn veel bezienswaardighedem, pleinen met gezellige terrassen en pittoreske straatjes te vinden. Het grote voordeel van Centro Storico is, dat de vele toeristische trekpleisters te voet bezocht kunnen worden aangezien zij redelijk dicht bij elkaar liggen. Bekende bezienswaardigheden die in het historische centrum te bewonderen zijn, zijn bijvoorbeeld het Pantheon, Piazza Navona, Campo de Fiori en de Trevi Fontein.

Monti
Deze wijk is van een arme volkswijk omgetoverd naar een hippe en chique buurt waar vandaag de dag vooral designers, schrijvers, kunstenaars en architecten wonen. Veel leuke cafés en winkeltjes hebben hier hun deuren geopend. U kunt hier zeer goed shoppen in unieke designerboetiekjes en rondstruinen in de vergeleken met de rest van de stad, groene straatjes. De wijk heeft een gezellige en authentieke sfeer en is vooral onder de locals populair. Monti is een erg grote wijk en het is dus belangrijk om te weten op welke adresjes u moet zijn. Beroemde bezienswaardigheden als het Colosseum en Forum Romanum bevinden zich in deze wijk, daarnaast zijn hier veel restaurants, cafés en wijnbars te vinden.

Testaccio
Tijdens de bloeiperiode van het Romeinse Rijk bevond zich op de plaats waar nu de wijk Testaccio ligt, de binnenhaven Porticus Aemilia. Hier werden vanuit Ostia Antica, de haven aan zee, grote kruiken met Spaanse olijfolie aan land gebracht. De terracotta kruiken mochten enkel eenmalig gebruikt worden. Dit zorgde ervoor dat de gebruikte kruiken in stukken moesten worden geslagen en op een hoop gegooid werden. In de loop der jaren groeide dit uit tot een enorme berg welke hedendaags terug is te zien onder de naam Monte dei Cocci. Verder staat de wijk bekend om het bruisende uitgaansleven, de laatste jaren zijn er talloze bars, cafés en discotheken gevestigd in oude pakhuizen. Ook heeft Testaccio een groot aanbod aan gezellige restaurants waar u kunt genieten van de authentieke Romeinse keuken.

Trastevere
De meest sfeervolle wijk in Rome is zonder twijfel Trastevere. Deze wijk heeft een dorpse sfeer en ligt aan de linkeroever van de Tiber. Hier zijn veel dagelijkse versmarkten, lokale winkeltjes, charmante restaurants en bars te vinden. Daarnaast staat Trastevere bekend om het bruisende uitgaansleven, naast gezellige bars en cafés zijn hier tevens grote discotheken te vinden. Het toeristische middelpunt van Trastevere is Piazza de Santa Maria. Op dit plein kunt u de eerst gebouwde christelijke kerk van Rome bewonderen; de Santa Maria. Het is aan te raden om het Borgo park te bezoeken en hier de tweede hoogste heuvel van de stad te beklimmen waardoor u van een prachtig uitzicht over Rome en Vaticaanstad kunt genieten.

Vaticaanstad
Vaticaanstad is het kleinste onafhankelijke staat ter wereld en behoort dus eigenlijk niet tot de wijken van Rome. De staat ligt binnen de stadsgrenzen van Rome en is dus een enclave binnen Italië die gelegen is aan het stadsdeel Municipi I. De staat wordt geregeerd door de paus en wordt gezien als één van de belangrijkste plaatsen voor het Rooms-Katholieke geloof. Sinds 1984 staat Vaticaanstad op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De bekendste bezienswaardigheden van zijn de Sint-Pietersbasiliek, het Sint-Pietersplein, de Sixtijnse kapel en de Vaticaanse Musea.

Grazia y Graziella
Dit typisch Italiaanse restaurant heeft een fantastische ligging in de wijk Trastevere, naast de kerk Santa Maria. Deze omgeving rondom Grazia y Graziella is levendig en sfeervol. Het restaurant staat bekend om de goede prijs/kwaliteit verhouding en de vriendelijke service. De chef-koks bereiden de maaltijden met zorg en er worden speciale groepstarieven gerekend.

La Gallina Bianca
La Gallina Bianca is gelegen in de wijk Termini en beschikt over grote ruimtes die zeer geschikt zijn om schoolgroepen te laten dineren. In een landelijke sfeer met lichte kleuren en natuurlijke materialen, kunnen de leerlingen genieten van echte Napolitaanse pizza’s en pasta’s die bereid zijn met zorgvuldig geselecteerde ingrediënten.

Maart/april – Maratona di Roma
Met jaarlijks ruim 10.000 finishers behoort de marathon van Rome tot een van de grootste marathons van Europa. In geen enkele marathon ter wereld passeren de marathonlopers zoveel bijzonder werelderfgoed als in Rome, hierdoor wordt de Maratona di Roma ook wel als een van de mooiste ter wereld beschouwd.

Voorjaar – Festa della Primavera
In de lente wordt in Rome het jaarlijkse evenement Festa della Primavera gehouden. De Spaanse trappen worden speciaal voor dit evenement versierd met honderden azalea bloemen in terracotta potten. Op de vooravond van de zomer vinden er verschillende optredens in de stad plaats.

April – Pasen – Via Crusis
Pasen wordt groots gevierd in de stad Rome. Op Goede Vrijdag wordt onder leiding van de paus de Via Crusis gelopen. Deze tocht staat symbool voor de kruistocht van Jezus. De tocht loopt gewoonlijk van het Colosseum tot de Palatijn. De paus draagt tijdens de tocht een houten kruis en op elke statie (14 in totaal) komt de stoet tot stilstand voor een gebed. Bij de laatste statie houdt de paus een toespraak waarin hij refereert naar belangrijke gebeurtenissen van het afgelopen jaar.

April – Pasen – Urbi et Orbi
Eerste Paasdag is een drukke dag op het Sint-Pietersplein. Christenen over de hele wereld komen op deze dag naar Rome voor deze gebeurtenis. Op Eerste Paasdag spreekt de paus vanaf het balkon van de Sint-Pietersbasiliek namelijk de stad Rome en de rest van de wereld toe tijdens het Urbi et Orbi. Deze toespraak is meestal een uitgebreide bespreking van problemen en hoe verschillende zaken verbeterd kunnen worden.

April – Natale di Roma
In april wordt de geboorte van de stad Rome, het Natale di Roma, gevierd. Op deze dag staat de stichting van de stad centraal. Door heel Rome zijn verschillende parades en spektakels te bewonderen en aan het einde van de dag wordt het festival afgesloten door prachtig vuurwerk. Monumenten, archeologische bezichtigingen en musea zijn deze dag gratis toegankelijk.

Mei – Festa del Lavoro
De Dag van de Arbeid, waarop gestreden wordt voor betere arbeidsrechten, wordt in mei uitgebreid gevierd in Rome. Op Piazza San Giovanni treden deze dag verschillende Italiaanse popsterren gratis op. Daarnaast heeft de dag nog steeds een politieke betekenis waardoor de kans bestaat dat politieke partijen en demonstranten de straat op gaan om te demonstreren.

Juni tot september – Estate Romana
Tijdens het zomerfestival in Rome worden er elke dag voorstellingen georganiseerd op gebied van theater, muziek, dans, film en literatuur. Deze voorstellingen vinden plaats rondom grote toeristische trekpleisters zoals bij monumenten, bekende pleinen en parken. Verder staan er door de gehele stad foodstands waar u kunt genieten van heerlijke culinaire hapjes.

September – Notte Bianca
Tijdens deze ‘Witte Nacht’ in Rome vinden er spectaculaire culturele activiteiten plaats. Er worden theatershows, circusacts, concerten en dansshows gehouden. Daarnaast zijn winkels, bars en restaurants de gehele nacht geopend en heeft u bij vele musea gratis toegang. Het openbaar vervoer is de hele nacht beschikbaar en het centrum van Rome is autovrij.

Als hoofdstad van Italië heeft Rome het meest veelzijdige en bruisende uitgaansleven van het land. Zo is er voor ieder wat wils; u kunt dansen in een discotheek, genieten van live-optredens in een bar of rustig een drankje drinken op een terras.

Zowel bewoners van de stad als toeristen komen ’s avonds graag naar Piazza di Spagna, Piazza Navona, de straten rondom Campo di Fiori of de omgeving rondom het Pantheon voor de sfeervolle cafés en barretjes. Ook de wijk Trastevere staat bekend als populair uitgaansgebied door haar smalle straatjes en sfeervolle pleinen boordevol bars, cafés en discotheken.

Wanneer u meer geïnteresseerd bent in grote discotheken, dan moet u in de wijk Testaccio zijn. Hier bevinden zich de beste clubs van de stad. Rome staat bekend om het dure uitgaansleven en om het strenge deurbeleid. De uitsmijters vinden het belangrijk dat de bezoekers van de clubs zich stijlvol kleden.

Rome is een waar winkelparadijs voor de echte shopliefhebber. Het aanbod van winkels is zeer divers. U kunt rondstruinen in straten waarin de grootste modemerken vertegenwoordigd zijn, maar u kunt ook slenteren door de smalle straatjes waar u de kleine en unieke boetiekjes kunt vinden. Hieronder beschrijven wij de beste plekjes waar u kunt shoppen in Rome.

Via del Boschetto
Deze straat ligt in de wijk Monti, de smaak van deze wijk is het beste te beschrijven als uniek, selectief en excentriek. In Via del Boschetto zijn geen grote ketens maar juist kleine winkels als antiekzaken, kunstwinkels, designerboetiekjes en sierradenmakers te vinden. Andere bijzondere winkels in de wijk Monti zijn te vinden rond Via Urbana, Via Leonina en Via Degli Zingari.

Via dei Condotti
Deze straat, die loopt van het Piazza di Spagna naar de Via del Corso, staat bekend als een van de duurste en chicste winkelstraten van Rome. Grote merken als Dior, Yves Saint Laurent en Gucci bepalen het straatbeeld.

Via del Corso
Deze 1,5 kilometer lange winkelstraat wordt de bekendste en populairste van Rome genoemd. Aan de Corso, zoals de inwoners van Rome deze straat noemen, vindt u vooral grote winkelketens en warenhuizen. Via del Corso heeft meer te bieden dan alleen maar winkels, zo zijn hier verschillende kerken te vinden, ligt de ingang van het museum Galleria Doria Pamilj aan de Corso en bevindt Piazza del Popolo zich aan het einde van de straat.

Galleria Porta di Roma
Ook wanneer het slecht weer is kunt u goed shoppen in Rome. Galleria Porta di Rome is met meer dan 200 winkels het grootste overdekte winkelcentrum van de stad. Verder is er een bioscoop te vinden en kunt u heerlijk lunchen of een drankje drinken in de vele restaurants en barretjes.

Alessandro Downtown
Het hostel Alessandro Downtown heeft een fijne ligging tussen het station Termini en het beroemde Colosseum. De slaapzalen zijn ruim en zijn van alle gemakken voorzien. De leerlingen kunnen gezellig samen komen in de tv lounge en het hostel staat bekend om de vriendelijke en deskundige medewerkers die u bij al uw vragen kunnen helpen.

schoolreis Rome

Generator Rome
De Generator is een Europese hostelketen die bekend staat om de kwaliteit die geboden wordt. Dit hostel opende haar deuren medio 2016. Het hostel zit gevestigd in een prachtig 19de eeuws gebouw en het interieur is een bijzondere mix van verschillend Romeins erfgoed en heeft 75 privé- en gedeelde kamers met allen een eigen badkamer. Generator Rome bestaat uit 7 verdiepingen en beschikt over een café, bar en chill-out lounge. Het station Roma Termini en het Colosseum liggen op loopafstand.

Schoolreis Rome

Roma Scout Center
Het Roma Scout Center is gevestigd in een voormalig klooster. Het hostel ligt in de buurt van het metrostation Bologna, op 500 meter van station Tiburtina en in de omgeving van de Sapienza Universiteit. De kleurrijke kamers zijn comfortabel ingericht en beschikken over een gedeelde, externe badkamer. Verder biedt het hostel over een bar/lounge en verschillende zalen waarin de groep samen kan komen.

Schoolreis rome

Luciani **
Dit 2-sterren familiehotel heeft een perfecte locatie dichtbij het treinstation Termini en met de metro bent u na twee haltes in het centrum van de Rome. Het hotel telt circa 100 bedden verdeeld over ruime 1-, 2-, 3- en 4-persoonskamers. Het bijbehorende gebouw aan de overkant van de straat heeft ook nog 18 kamers voor ongeveer 40 personen waardoor u ook met grote schoolgroepen hier terecht kunt. Het hotel heeft twee ontbijtzalen waar elke ochtend een prima ontbijt met ham, kaas en croissants wordt geserveerd.

 

schoolreis Rome

Marco Polo ***
Marco Polo Rome is een schoon en comfortabel hotel op een zeer gunstige locatie. Het 3-sterren hotel ligt op 150 meter van het treinstation Termini. Vanaf het hotel is er een perfecte metroverbinding met het centrum van de stad, waardoor u binnen twee haltes bij het Colosseum bent. Het hotel biedt 22 kamers en een gezellige bar/lounge.

schoolreis Rome

In Rome is het ook mogelijk om met uw schoolgroep te verblijven in gastgezinnen. Uw leerlingen krijgen een goed beeld van het leven in een doorsnee Italiaans gezin en hun gewoontes. Het verblijf bij een gastgezin geeft de leerling zelfvertrouwen en verbreed zijn kennis en wereld. Bovendien is het een fantastisch leuke ervaring die de leerling nog lang zal bijblijven!

Ara Pacis Augustae
Ara Pacis Augustae is in opdracht van keizer Augustus in het jaar 9 voor Christus gebouwd. Het is gebouwd naar aanleiding van de overwinning in Spanje en Gallië, waardoor er voor de Romeinen eindelijk vrede was. Ara Pacis Augustae dient als vredesaltaar en staat symbool voor de vrede en welvaart. Het monument raakte door de eeuwen heen bedolven onder zand, waardoor de herontdekking van het vredesaltaar pas in de 16e eeuw plaatsvond.

Castel Sant’Angelo
Castel Sant’Angelo, oftewel de Engelenburcht, werd tussen het jaar 135 en 139 gebouwd als grafmonument voor keizer Hadrianus. De naam Engelenburcht stamt uit het jaar 590 toen paus Gregorius in tijden van een pestplaag god smeekte om hier een einde aan te maken. Het verhaal gaat dat paus Gregorius Aarstengel Michaël zag verschijnen in Castel Sant’Angelo en gehoor gaf aan zijn smeekbede. Toen de burcht in handen kwam van Vaticaanstad, werd het gebruikt als toevluchtsoord voor de pausen in tijden van dreiging. De burcht heeft tevens gediend als opbergplaats voor kunstschatten en als gevangenis. Vandaag de dag is Castel Sant’Angelo een museum voor kunstvoorwerpen die de geschiedenis van Rome vertellen.

Catacomben van San Callisto
Op ongeveer 6 kilometer van Rome bevinden zich de catacomben van San Callisto. Deze oorspronkelijke privé-grafkelder stamt uit de 2de eeuw en werd gebruikt als begraafplaats voor de pausen. Het is de meest bekende en grootste catacomben uit het Romeinse Rijk en bestaat uit een ondergronds gangenstelsel van maar liefst 15 hectare en 500.000 tomben. Naast de crypte van de pausen zijn hier tevens oude muurschilderingen te bewonderen.

Colosseum
Het Colosseum is volgens vele het bekendste gebouw in Rome. Het diende als een theater voor vermaak door mensen en dieren tot de dood tegen elkaar te laten vechten. De bouw van het Colosseum is begonnen in het jaar 72. In het jaar 80 werd de opening gevierd met 100 dagen aaneensluitende Spelen. De gladiatorspelen werden in het jaar 404 door keizer Honorius verboden. Er vonden tot aan de 6de eeuw nog wel gevechten van dier tot dier plaats. Het Colosseum is een knap stuk ingenieurswerk, naast de bijzonder goede akoestiek, was het mogelijk een zonnescherm over het theater heen te trekken.

Forum Romanum
Het Forum Romanum was ooit voor een lange periode het bruisende middelpunt van Rome. Het was het commerciële, juridische, politieke en religieuze centrum van de stad waar onder andere processies en verkiezingen werden gehouden. In de middeleeuwen verloren de inwoners van Rome interesse in het centrum en werd het Forum Romanum een plaats waar koeien konden grazen. De bouwmaterialen werden op den duur weggehaald om hergebruikt te worden. Vandaag de dag is het Forum Romanum een vlakte vol ruïnes van tempels, basilieken en triomfbogen.

Galleria Borghese
Galleria Borghese is een museum voor kunst afkomstig uit de renaissance die door de jaren heen verzameld is door de invloedrijke familie Borghese. Het museum bestaat uit verschillende verdiepingen. Op de tweede verdieping kunt u voornamelijk beelden bewonderen en de derde verdieping is gevuld met schilderijen. Het park waarin Galleria Borghese gelegen is, Villa Borghese, is een heerlijke plek om doorheen te wandelen of te fietsen.

Galleria nazionale d’arte moderna e contemporanea
Dit nationale museum voor moderne en hedendaagse kunst is te vinden in het park Villa Borghese. Het bijzondere interieur en de unieke collectie met eigentijdse kunstwerken maken dit museum zeker de moeite waard! De collectie telt meer dan 5.000 schilderijen en sculpturen. Tot de verzameling behoren werken van Italiaanse kunstenaars uit 19de en 20ste eeuw

Musei Capitolini
Musei Capitolini is een groep kunst- en archeologiemusea gevestigd in het Palazzo dei Conservatori en het Palazzo Nuovo. In het jaar 1471 zijn de musea geopend en daarmee behoren ze tot de oudste ter wereld. Op het plein, ontworpen door Michelangelo, vindt u meteen een van de hoogtepunten van het bezoek; een kopie van het bronzen beeld van keizer Marcus Aurelius te paard.

Museo Civico di Zoologica
De uitgebreide collectie van dit museum bestaat uit ruim 4 miljoen voorwerpen bestaande uit opgezette gewervelde en ongewervelde dieren, vogels en insecten. Daarnaast doet het museum onderzoek naar vissen, amfibieën en reptielen. Het pronkstuk van het museum is zonder twijfel de 15 meter grote opgezette olifant. Museo Civico di Zoologica zit gevestigd in het voormalige Zoölogie Instituut vlakbij Villa Borghese.

Museo della Pasta
Heeft u altijd al alles willen weten over het favoriete gerecht uit Italië? In het enige pasta museum ter wereld, Museo della Pasta, kunt u alles leren over pasta en kunt u kunst wat van pasta is gemaakt bewonderen. Daarnaast laat het museum het proces zien hoe graan gemalen wordt, tot pap en tot deeg gemaakt wordt en hoe pasta zijn uiteindelijke vorm krijgt.

Ostia Antica
Ostia Antica is een van de best bewaarde steden rondom Rome. Deze stad is te vergelijken met het veel drukkere Pompeï. Ostia Antica was een oude havenstad aan de monding van de Tiber was vanaf de 2de eeuw een zeer welvarende plaats. In de 4e eeuw begon de overzeese handel echter terug te lopen. Toen de stad ook door malaria aanvallen en een dicht slibbende haven werd getreiterd, vertrokken de inwoners naar het binnenland. In het jaar 1855 is deze prachtige stad herontdekt en het geeft vandaag de dag een goed beeld van hoe de stad vroeger eruit heeft gezien.

Palatijn
De Palatijn is een van de zeven heuvels van Rome waarop overblijfselen van tempels, paleizen en tuinen te zien zijn van keizers die hier ooit hebben gewoond. De keizers bouwden hier hun paleizen omdat zij op deze manier op het volk neer konden kijken en de ziektes die onder de bevolking heersten konden vermijden. Vanaf de Palatijn heeft u een prachtig uitzicht over het onder gelegen Forum Romanun en over de rest van Rome. Volgens de Romeinse mythologie was de Palatijn tevens de plaats waar de stichters van Rome, Romulus en Remus, werden gevonden door een wolvin die hen in leven heeft gehouden.

Palazzo Venezia
Palazzo Venezia ligt aan de westzijde van Piazza Venezia en is een van de oudste burgerlijke renaissance gebouwen in Rome. Het paleis heeft verschillende functies gehad. Eerst deed het dienst als pauselijke residentie tot dat het overhandigd werd aan Venetië en het als ambassade gebruikt ging worden. Later kwam het paleis in handen van de Italiaanse overheid en ging Benito Mussolini Palazzo Venezia gebruiken als hoofdkwartier en sprak zijn burgers vanaf het balkon toe. Vandaag de dag is het paleis een museum genaamd: Museo del Palazzo Venezia. Het museum herbergt een verzameling decoratieve kunst.

Pantheon
Het Pantheon is een van de best bewaard gebleven monumenten uit het Romeinse Rijk. Het indrukwekkende bouwwerk is tussen 118 en 128 gebouwd in opdracht van keizer Hadrianus en beschikt over een bijzondere koepel, welke ooit de grootste koepel ter wereld was. De koepel is zo bijzonder doordat het daglicht door de open cirkel in de koepel naar binnen schijnt. Het Pantheon was oorspronkelijk bedoeld als tempel waar goden vereerd werden, later diende het als een katholieke kerk. Het Pantheon ligt aan het Piazza della Rotonda. Dit is een prachtig plein met een fontein in het centrum van de stad.

Pompeï en Vesuvius
Op ongeveer 3 uur rijden ten zuidoosten van Rome ligt aan de voet van Mount Vesuvius de stad Pompeï. Mount Vesuvius is bekend vanwege de beroemde vulkaanuitbarsting in het jaar 79 na Christus, die leidde tot de vernietiging van de Romeinse steden Pompeï en Herculaneum. De Romeinen wisten voor deze eruptie niet dat de berg een vulkaan was. De mensen die tijdens de vulkaanuitbarsting nog in de stad waren zijn door de lava een soort standbeeld geworden. Door deze uitbarsting zijn we veel te weten gekomen over de Romeinen.

Sant’Ignazio
De kerk Sant’Ignazio en het voorliggende plein zijn in 1626 in opdracht van paus Gregorius XV gebouwd. Paus Gregorius had wilde plannen met deze barokkerk. Het interieur bevat dan ook veel goud, marmer, fresco’s en edelstenen. Het pronkstuk van de kerk moest een gigantische koepel worden. Vanwege geldzaken moest er helaas afgezien worden van deze koepel. Hier is creatief mee omgegaan, binnen in de kerk is een enorme koepel in het plafond geschilderd, zodat het vanbinnen toch lijkt alsof Sant’Ignazio over een koepel beschikt.

Sint-Pietersbasiliek
De Sint-Pietersbasiliek is de grootste kerk ter wereld en is het centrum van het christendom. De hedendaagse kerk is in de 15de eeuw op het graf van Jezus’ eerste apostel, Petrus, gebouwd. Vanbinnen is de basiliek rijkelijk versierd en zijn er maar liefst 45 altaren en 11 kapellen te bewonderen. Vanaf het platform op de koepel heeft u van een prachtig uitzicht over Vaticaanstad. Wanneer u een bezoek wilt brengen aan de basiliek, komt u langs het indrukwekkende Sint-Pietersplein welke omringd is door imposante zuilengangen.

Sixtijnse Kapel
Tussen de jaren 1473 en 1481 werd in opdracht van paus Sixtus IV de Sixtijnse Kapel in Vaticaanstad gebouwd. De kapel is versierd met mooie fresco’s van verschillende kunstenaars. De Sixtijnse Kapel heeft zijn bekendheid te danken aan de prachtige fresco’s van Michelangelo en omdat hier in conclaaf de kardinalen samenkomen om een nieuwe paus te kiezen.

Terme di Caracalla
De op één na grootste thermen van Rome zijn de Thermen van Caracalla. Hier konden ongeveer 1.600 mensen tegelijkertijd baden. De thermen werden niet alleen gebruikt om te baden, maar ook om te dienen als ontmoetingsplek en er waren tuinen, terrassen, winkels en bibliotheken. Terme di Caracalla was prachtig versierd met mozaïeken en fresco’s. Helaas is er vandaag de dag alleen nog een groot ruïnecomplex over. Desondanks zijn bepaalde ruimtes nog deels intact en kunt u zich een goede voorstelling maken van hoe het er toentertijd uitzag.  Erg bijzonder is, dat de Romeinen in de 3de eeuw in deze thermen al vloerverwarming hebben geplaatst. Dit gebeurde door warme lucht te gebruiken. Tot in de 20ste eeuw is dit systeem regelmatig als inspiratiebron gebruikt voor huidige technieken.

Thermen van Diocletianus
De Thermen van Diocletianus was het grootste thermencomplex van heel Rome waar ongeveer 3.000 man tegelijkertijd kon baden. Voor de Romeinen was baden een sociale gebeurtenis. Naast verschillende baden beschikte de thermen tevens over een ontspannings- en fitnesscentrum. Het complex is in het begin van de 3e eeuw gebouwd en de Romeinse bouwmeesters hebben bij deze thermen goed laten zien hoe ingenieus ze waren. Dankzij de integratie van de thermen in nieuwe bouwwerken, zijn delen nog steeds intact.

Vaticaanse Musea
In de Vaticaanse Musea kunt u de mooiste kunstwerken ooit gemaakt bewonderen. Door de eeuwen heen zijn de bijzondere collecties bestaande uit kunstvoorwerpen uit het oude Egypte en Etrusken, klassieke beeldhouwkunst en renaissance meesterwerken, verzameld door de pausen. Met ruim 1.400 zalen vormen de Vaticaanse Musea de grootste kunstverzameling ter wereld.

Vaticaanstad
Vaticaanstad is de kleinste staat ter wereld met de paus aan het hoofd. De staat is een enclave binnen Rome en is de heilige plaats binnen de Rooms-Katholieke kerk. Als gevolg van het Verdrag van Lateranen is Vaticaanstad in 1929 ontstaan. Sinds 1984 staat het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De staat heeft nog geen 1.000 inwoners en de inwoners bestaan voornamelijk uit nonnen, pastoors en andere geestelijken. De bekendste bezienswaardigheden van Vaticaanstad zijn de Sixtijnse Kapel, de Sint-Pietersbasiliek, het Sint-Pietersplein en de Vaticaanse Musea.

Villa Borghese
Het grootste stadspark van Rome is Villa Borghese en diende vroeger als landgoed van de invloedrijke familie Borghese. Het park trekt veel toeristen en inwoners die hier de drukte van de stad komen ontvluchten. In het park kunt u heerlijk wandelen en de prachtig aangelegde tuinen, sculpturen, musea en paviljoenen bewonderen. Het meest bekende museum in Villa Borghese is Gallaria Borghese, waarin de kunstcollectie van de gelijknamige familie tentoon wordt gesteld.

Campo de Fiori
Het gezellige plein Campo de Fiori, oftewel ‘bloemenveld’, was vroeger een weide. Tegenwoordig is het plein vooral bekend vanwege haar dagelijkse groenten- en vismarkt. Rondom het plein zijn veel bakkertjes, restaurants en bars te vinden. Het standbeeld van Giordano Bruno herinnert de bezoekers van het plein aan de vele executies die hier vroeger plaatsvonden. Deze Italiaanse filosoof werd in 1600 veroordeeld tot de brandstapel omdat zijn ideeën als gevaarlijk werden beschouwd.

Orto Botanico
In deze prachtige botanische tuin maakt u een reis door de wereld van kleurrijke bomen, planten, bloemen en struiken. In de tuin staan maar liefst 7.000 verschillende soorten planten, van de hoogste palmbomen tot de mooiste orchideeën. Orto Botanico maakt vandaag de dag deel uit van de universiteit van Rome, maar was ooit de tuin van het Palazzo Corsini. Orto Botanico is gelegen op een heuvel waardoor u vanuit de tuin een mooi uitzicht over de stad heeft.

Time Elevator
In deze ‘tijdmachine’ kunt u een kijkje nemen in de ruim 3.000 jaar interessante geschiedenis van Rome. Hoewel die historie op veel plekken in de stad bijna tastbaar is, is het soms moeilijk voor te stellen hoe het er zo lang geleden in Rome aan toe ging. Dankzij deze attractie bent u bijvoorbeeld getuige van Michelangelo’s worsteling om het plafond in de Sixtijnse Kapel te beschilderen en van de moord op Julius Caesar. Met behulp van beweegbare zitjes, speciale geluidseffecten en panoramische projecties staat u midden in het Oude Rome.

Fietstocht
Door middel van een fietstocht kunnen de leerlingen Rome op een verrassende manier ontdekken. Een Nederlandssprekende gids brengt de groep langs de mooiste plaatsen van de stad en verteld onderweg interessante informatie over de verschillende gebouwen en locaties.

Pantheon
Dit indrukwekkende bouwwerk met haar bijzondere koepel was ooit de grootste koepel ter wereld. Het pantheon heeft iets magisch. Dit komt mede door het daglicht dat door de open cirkel in de koepel naar binnen schijnt. Het was oorspronkelijk bedoeld als tempel waar goden vereerd werden, tegenwoordig is het een katholieke kerk. Het Pantheon ligt aan het Piazza della Rotonda, een prachtig rechthoekig plein met fontein in het centrum van de stad.

Sant’Ignazio
In opdracht van paus Gregorius XV werd de kerk met het voorliggende plein gebouwd. Gregorius had wilde plannen met deze barokkerk. Het interieur bevat dan ook veel marmer, goud, fresco’s en edelstenen. Als pronkstuk wilde de paus een gigantische koepel op de kerk laten bouwen. Vanwege geldzaken moest er afgezien worden van deze koepel. Binnen in de kerk heeft de paus een enorme koepel in het plafond laten schilderen, zodat het vanbinnen toch lijkt, alsof Sant’Ignazio over een koepel beschikt.

Sint-Pietersbasiliek
De Sint-Pietersbasiliek is de grootste kerk ter wereld en is in de 15e eeuw op het graf van Jezus’ eerste apostel, Petrus, gebouwd. Wanneer u dit centrum van het christendom wilt bezoeken komt u langs het indrukwekkende Sint-Pietersplein welke omringd is door imposante zuilengangen. De basiliek is vanbinnen rijkelijk versierd en er zijn maar liefst 45 altaren en 11 kapellen te bewonderen. Vanaf het platform op de koepel heeft u van een mooi uitzicht over Vaticaanstad.

Sixtijnse Kapel
Tussen de jaren 1473 en 1481 werd in opdracht van paus Sixtus IV de Sixtijnse Kapel in Vaticaanstad gebouwd. De kapel is versierd met mooie fresco’s van verschillende kunstenaars, waaronder de beroemde fresco’s van de kunstenaar Michelangelo. Daarnaast komen de kardinalen hier in conclaaf samen om een nieuwe paus te kiezen.

Terme di Caracalla
De Thermen van Caracalla zijn de op een na grootste in Rome. De thermen werden niet alleen gebruikt om te baden, maar ook als ontmoetingsplek met winkels, tuinen, terrassen en bibliotheken. Het complex was rijkelijk versierd met prachtige mozaïeken en fresco’s, helaas is er vandaag de dag alleen er een groot ruïnecomplex over. Bijzonder is, dat er in de 3e eeuw in deze thermen vloerverwarming is geplaatst. Dit gebeurde door het gebruik van warme lucht. Tot in de 20e eeuw is dit systeem vaak als inspiratiebron gebruikt voor huidige technieken.

Thermen van Diocletianus
De Thermen van Diocletianus waren de grootste thermen van heel Rome. Het complex is in het begin van de 3de eeuw gebouwd. Op deze plek wordt het goed duidelijk hoe ingenieus de Romeinse bouwmeesters waren. Dankzij de integratie van de thermen in nieuwe bouwwerken, zijn veel delen nog steeds intact. Voor de Romeinen was baden een sociale gebeurtenis. Naast verschillende baden beschikte de Thermen tevens over een fitness- en ontspanningscentrum.

Vaticaanse Musea
In de Vaticaanse Musea kunt u de mooiste kunstwerken ooit gemaakt bewonderen. De collecties van de musea zijn door de eeuwen verzameld door verschillende pausen. Er zijn meer dan 26 musea en met ruim 1.400 zalen vormen ze de grootste kunstverzameling ter wereld. De unieke kunstcollecties bestaan uit kunstvoorwerpen uit het oude Egypte en Etrusken, klassieke beeldhouwkunst en Renaissance meesterwerken.

Vaticaanstad
De kleinste staat ter wereld is Vaticaanstad. Deze staat wordt geregeerd door de paus en is de heilige plaats binnen de Rooms-Katholieke kerk. Als gevolg van het Verdrag van Lateranen is Vaticaanstad in het jaar 1929 ontstaan. Sinds het jaar 1984 staat de enclave op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De staat heeft nog geen 1.000 inwoners die voornamelijk bestaan uit nonnen, pastoors en andere geestelijken. De bekendste bezienswaardigheden van Vaticaanstad zijn de Sint-Pietersbasiliek, de Sixtijnse Kapel, het Sint-Pietersplein en de Vaticaanse Musea.

Ara Pacis Augustae
Ara Pacis Augustae is een vredesaltaar dat gebouwd is voor keizer Augustus. Het altaar staat symbool voor de vrede en welvaart. Het is gebouwd in het jaar 9 voor Christus toen de keizer terug keerde na een overwinning uit Spanje en Gallië en er voor de Romeinen eindelijk vrede was. Door de eeuwen heen raakte het monument bedolven onder het zand. De herontdekking van het vredesaltaar was pas in de 16de eeuw.

Castel Sant’Angelo
Castel Sant’Angelo, oftewel de Engelenburcht, ligt vlak voor het Vaticaan en was oorspronkelijk bedoeld als praalgraf voor keizer Hadrianus. Later werd het kasteel gebruikt als toevluchtsoord voor de pausen in tijden van dreiging, als opbergplaats voor kunstschatten en als gevangenis. De naam Engelenburcht stamt uit het jaar 590 toen paus Gregorius god smeekte om een einde te maken aan de pestplaag. Het verhaal gaat dat paus Gregorius Aarstengel Michaël zag verschijnen in Castel Sant’Angelo en gehoor gaf aan zijn smeekbede. Hedendaags is Castel Sant’Angelo een museum voor kunstvoorwerpen die de geschiedenis van Rome vertellen.

Catacomben van San Callisto
Op zo’n 6 kilometer van Rome bevinden zich de catacomben van San Callisto. Deze oorspronkelijke privé-grafkelder stamt uit de 2de eeuw en werd na schenking aan de kerk gebruikt als begraafplaats voor de pausen. De catacomben van San Callisto behoren tot de grootste en beroemdste Romeinse catacomben. De catacomben bestaat uit ondergrondse gangenstelsels op vijf verschillende niveaus en heeft een oppervlakte van maar liefst 15 hectare. Er bevinden zich meer dan 500.000 tombes. Behalve de Crypte van de pausen met inscripties door o.a. paus Damasus zijn er in de catacomben van San Callisto een aantal muurschilderingen te bewonderen.

Colosseum
Dit kenmerkende gebouw is waarschijnlijk het eerste beeld dat u voor u ziet wanneer u aan Rome denkt. Het Colosseum, dat ‘’kolossaal’’ betekent in het Latijns, werd gebouwd in de 1ste eeuw in opdracht van Keizer Vespasianus. Met een omtrek van meer dan 500 meter en een hoogte van bijna 50 meter valt dit bouwwerk direct op. Het amfitheater diende voor vermaak door mensen en dieren tegen elkaar te laten vechten, vaak tot een van de twee gedood was. De bouw is begonnen in het jaar 72 en in het jaar 80 werd de opening gevierd met 100 dagen aaneensluitende Spelen. Het bouwwerk spreekt zeer tot de verbeelding en met een beetje inlevingsvermogen waant u zich in de setting van de film Gladiator en ziet u gladiatoren strijden om leven en dood om het publiek en keizer te vermaken.

Forum Romanum
Ooit was Forum Romanum het bruisende middelpunt van Rome. Het was het politieke, commerciële, juridische en religieuze centrum van de stad waar onder andere verkiezingen en processies werden gehouden. Na 1000 jaar verloren de mensen interesse in het centrum en werd het een plaats waar koeien konden grazen. Stenen en andere bouwmaterialen werden op den duur weggehaald om hergebruikt te worden. Tegenwoordig is het Forum Romanun een vlakte vol ruïnes.

Ostia Antica
Een van de best bewaarde steden rondom Rome is Ostia Antica. Het is te vergelijken met het veel bekendere en drukkere Pompeï. Deze oude havenstad aan de monding van de Tiber was eeuwenlang een welvarende plaats. In de 4de eeuw na Christus begon de overzeese handel echter terug te lopen. Door malaria aanvallen en toen ook de haven dicht begon te slibben, vertrokken de inwoners massaal naar het binnenland. In 1855 is deze prachtige stad herontdekt door archeologen en het geeft vandaag de dag een goed beeld van hoe de stad vroeger eruit heeft gezien.

Palatijn
De Palatijn is een prachtige heuvel met tuinen en overblijfselen van de tempels en paleizen van de keizers die hier ooit woonden. De Palatijn is op een van de zeven heuvels van Rome gebouwd. De reden waarom de keizers hun paleizen hier bouwde, is dat zij op deze manier op het volk neer konden kijken. Een andere reden was om de ziektes die onder de bevolking heersten te vermijden. Vanaf deze heuvel heeft u een prachtig uitzicht over het onder gelegen Forum Romanun en over de rest van de stad.

Pantheon
Dit indrukwekkende bouwwerk met haar bijzondere koepel was ooit de grootste koepel ter wereld. Het pantheon heeft iets magisch. Dit komt mede door het daglicht dat door de open cirkel in de koepel naar binnen schijnt. Het was oorspronkelijk bedoeld als tempel waar goden vereerd werden, tegenwoordig is het een katholieke kerk. Het Pantheon ligt aan het Piazza della Rotonda, een prachtig rechthoekig plein met een fontein in het centrum van de stad.

Pompeï en Vesuvius
Op ca. 3 uur rijden ten zuidoosten van Rome ligt de stad Pompeï aan de voet van Mount Vesuvius. Mount Vesuvius is het meest bekend van de vulkaanuitbarsting in 79 na Christus, die leidde tot de vernietiging van de Romeinse steden Pompeï en Herculaneum. De Romeinen, wisten voor de eruptie van 79 niet dat Mount Vesuvius een vulkaan was. De mensen die er nog waren zijn door de lava een soort standbeeld geworden. Door de uitbarsting zijn we veel te weten gekomen over de Romeinen.

Galleria Borghese
Het museum van Galleria Borghese herbergt kunst afkomstig uit de renaissance. Op de tweede verdieping kunt u voornamelijk beelden bewonderen en op de derde verdieping is gevuld met schilderijen. Het park waarin Galleria Borghese gelegen is, is een heerlijke plek om doorheen te wandelen of te fietsen.

Galleria nazionale d’arte moderna e contemporanea
Dit nationale museum voor moderne en hedendaagse kunst is gevestigd in het park Villa Borghese. De vormgeving van het interieur en de bijzondere collectie met eigentijdse kunstwerken maken dit museum een bezoekje waard! De collectie telt meer dan 5.000 schilderijen en sculpturen. Tot de verzameling behoren werken van Italiaanse kunstenaars uit 19de en 20ste eeuw.

Musei Capitolini
Musei Capitolini is een groep archeologie- en kunstmusea gevestigd in het Palazzo Nuovo en het Palazzo dei Conservatori. De musea zijn geopend in het jaar 1471 en zijn daarmee de oudste ter wereld. Het plein is ontworpen door Michelangelo en hier vindt u meteen een van de hoogtepunten van het bezoek; een kopie van het beroemde bronzen beeld van keizer Marcus Aurelius te paard.

Palazzo Venezia
Aan de westzijde van Piazza Venezia ligt Palazzo Venezia. Dit is een van de oudste burgerlijke renaissance gebouwen in de stad Rome. Het paleis deed dienst als pauselijke residentie tot dat het overhandigd werd aan Venetië, die het gebouw als ambassade ging gebruiken. Later kwam het paleis in handen van de Italiaanse overheid. Benito Mussolini gebruikte het als zijn hoofdkwartier en sprak zijn burgers vanaf het balkon toe. Hedendaags is het Museo del Palazzo Venezia in het gebouw gevestigd en heeft een verzameling decoratieve kunst.

Villa Borghese
Het grootse stadspark Villa Borghese trekt veel inwoners en toeristen die hier de drukte van de stad komen ontvluchten. In het park kunt u heerlijk wandelen en de prachtig aangelegde tuinen, musea, sculpturen en paviljoenen bewonderen. De schitterende villa werd bewoond door de familie Borghese. Deze familie was zeer invloedrijk, zeker nadat Camillo Borghese tot paus werd benoemd.

Time Elevator
Time Elevator is een attractie die u mee terugneemt in de tijd. Rome kent ruim 3.000 jaar geschiedenis en hoewel die historie op veel plekken in de stad bijna tastbaar is, is het soms moeilijk voor te stellen hoe het er zo lang geleden in Rome aan toe ging. Dankzij deze ‘tijdmachine’ bent u bijvoorbeeld getuige van de moord op Julius Caesar en van Michelangelo’s worsteling om het plafond in de Sixtijnse Kapel te beschilderen. Door middel van panoramische projecties, beweegbare zitjes en speciale geluidseffecten staat u midden in het Rome van de keizers en de kunstenaars die hun sporen voor eeuwig hebben achtergelaten.

Campo de Fiori
Het plein Campo de Fiori, oftewel ‘bloemenveld’, was vroeger een weide. Tegenwoordig is het plein voornamelijk bekend om haar dagelijkse groenten- en vismarkt. Rondom het plein zijn veel bakkers, restaurants en wijnbars te vinden. Het standbeeld van Giordano Bruno herinnert de mens aan de vele executies die hier vroeger plaatsvonden. Giordano Bruno was een Italiaanse filosoof die in 1600 op de brandstapel werd gegooid omdat zijn ideeën als gevaarlijk werden beschouwd.

Museo della Pasta
Kom alles te weten over een van de favoriete gerechten uit Italië: pasta! Museo della Pasta is het enige pasta museum ter wereld. U kunt hier alles leren over pasta en u kunt kunst wat gemaakt is van pasta bewonderen. Verder laat het museum het proces zien hoe graan gemalen wordt, tot pap en tot deeg gemaakt wordt en hoe pasta zijn uiteindelijke vorm krijgt

 • Wat doet reiskundig.nl?

  Lees verder

  Wij organiseren schoolreizen, studiereizen, werkweken en outdoorreizen naar meer dan 50 bestemmingen. Altijd geheel op basis van uw wensen; vervoer, verblijf, actieve en educatieve activiteiten. Kosteloze offertes, tijdbesparend en prijsbewust.

 • Ondersteuning voor docenten

  Lees verder

  reiskundig.nl ondersteunt, ontzorgt en maakt het organiseren zo eenvoudig mogelijk. Wij komen persoonlijk bij u langs om de wensen te bespreken, werken snel en nauwkeurig en staan altijd voor u klaar. Daarnaast hebben wij handige informatie samengesteld die u helpt voor en tijdens de reis.

 • Daarom reiskundig.nl

  Lees verder
  • Expertise
  • Eerlijke transparante prijzen
  • Uitstekende persoonlijke service
  • Zeker en veilig
  • Gemak en comfort
  • Maatschappelijk betrokken