Duitsland / Berlijn

Berlijn is in één woord indrukwekkend. In het centrum is alles enorm: gebouwen, straten, kruisingen en pleinen. Monumenten als de Brandenburger Tor, de Rijksdag en de Dom stralen zelfbewustzijn en triomf uit, maar ook de nieuwbouw is imposant: op de Potsdammer Platz tussen torenhoge bouwwerken die stuk voor stuk staaltjes van moderne architectuur zijn, voelt u zich heel klein. Het doet u beseffen hoe bijzonder het is, dat mensen in staat zijn geweest om letterlijk op de puinhopen van de oorlog hun stad zo krachtig te herbouwen. En dan te bedenken dat nog geen geen 25 jaar geleden het kapitalisme lijnrecht tegenover het socialisme stond. Gescheiden door een genadeloze muur lag aan de ene kant het rijke en pronkzuchtige West-Berlijn en anderzijds het grauwe en socialistische Oost-Berlijn. Na de val van de muur veranderde de gespleten stad in een sterke metropool. Sindsdien hebben de inwoners van Berlijn het roer drastisch omgegooid. Oost-Berlijn geniet tegenwoordig een cultstatus. Het is een broeinest voor creatieve mensen, wat op zijn beurt ook weer veel toeristen aantrekt.

In Berlijn kan alles en hoewel de stad haar historische waarde niet heeft verloren, is ze trendsettend voor de rest van Duitsland. De jonge bewoners maken van de stad een platform van nieuwe initiatieven en afwijkende ideeën. Daarnaast is een bezoek aan het nabij gelegen Potsdam zeker een bezoek waard.

Alexanderplatz
Dit plein ligt in de wijk Mitte en is het bekendste plein van Berlijn. Vroeger diende het als markt en werden er levensmiddelen en wol verhandeld. In de loop van de tijd veranderde het karakter van dit handelsplein. De nadruk kwam meer te liggen op het pas geopende treinstation in plaats van de markt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Alexanderplatz een gewild doelwit. De grote bunker die verborgen zat onder het plein kreeg veel luchtaanslagen te verduren. Na de tweedeling kreeg ook dit plein een nieuw doel: het moest het visitekaartje van de socialistische DDR vormen en een plein worden met goede verkeersverbindingen. Net als veel gerestaureerde sights werd dit plein groot en modern! Rond de jaren ‘60 werd hier de indrukwekkende Fernsehturm oftewel TV toren gebouwd. Rondom het plein zijn er nog meer interessante bezienswaardigheden.

Brandenburger Tor en Unter den Linden
De Brandenburger Tor staat aan het einde van de boulevard Unter den Linden, een grote en brede laan met aan weerszijde meer dan 1000 lindenbomen. Het is de enige voormalige stadspoort in Berlijn die nog overeind staat. Zowel de poort als de meeste gebouwen en paleizen aan Unter den Linden zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar verwoest. Tegenwoordig is de Brandenburger Tor een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Berlijn en is het symbool geworden voor de deling en hereniging van Duitsland.

Checkpoint Charlie en omgeving
Checkpoint Charlie was een grensovergangpost ten tijde van de Berlijnse muur. Bij de Potsdam conferentie besloten de machtigste Geallieerde landen dat Berlijn zou worden opgesplitst in West- (Amerikaans, Frans, Brits) en Oost-Berlijn (Russisch). De plek waar nu Checkpoint Charlie is lag op de grens van de Russische en Amerikaanse zone. Het was voor buitenlanders de enige doorgang over de weg naar Oost Berlijn. Na de val van de Muur werd Checkpoint Charlie opgeheven. Niet veel later werd deze gehate grenspost verwoest. Momenteel staat er een replica van de voormalige grensovergang die toegankelijk is voor toeristen. Aan de grenspost is weinig te zien. Het is met name de directe omgeving die een bezoek waard is. Het nabij gelegen Mauermuseum, Black Box, Asisi panorama en Topographie des Terrors zijn must sees!

De Berlijnse muur
Het is bijna niet voor te stellen dat de inwoners van Berlijn door een 45 km lange en 3,6 meter hoge muur gescheiden werden van elkaar! Met de Val van de Muur in 1989 is deze muur vrijwel volledig afgebroken. Slechts twee delen van die Muur staan nog overeind als huiveringwekkende herinnering aan de jarenlange scheiding van de stad. Naast het stuk muur bij East Side Gallery, is het Gedenkstatte Berliner Mauer met haar bezoekerscentrum het meest interessant om te bezoeken.

Fernsehturm
De Fernsehturm is een 368 meter hoge televisietoren op Alexanderplatz. Het is het hoogste gebouw van Berlijn. Er bevindt zich een uitzichtplatform waarop u met helder weer tot zo’n 70 kilometer ver kunt kijken. Boven het platform is een restaurant dat in een uur 360 graden ronddraait. Het is bovendien een handig oriëntatiepunt. Waar u zich ook bevind in de stad, de Fernsehturm ziet u overal!

Gandarmenmarkt
Dit is een van Europa’s mooiste pleinen en beslist het mooiste plein van Berlijn. Hier werd eind 17de eeuw handel gedreven en het plein wordt omringd door diverse historische gebouwen. De twee identieke kerken aan weerszijden en het concertgebouw in het midden springen in het oog.

Holocaust gedenkteken en informatiecentrum
Dit monument uit 2005 is gebouwd om de zes miljoen Joodse slachtoffers van de Nazi’s te herdenken. Het monument bestaat uit ruim 2.700 betonblokken en is bijna drie voetbalvelden groot. Tussen de blokken is een loopruimte van 95 cm en de paden tussen de blokken zijn scheef. Als u er doorheen loopt, zou u een gevoel van uitzichtloosheid moeten krijgen. Geen uitweg zien, met als resultaat desoriëntatie, instabiliteit en onzekerheid. Onder het monument is een informatiecentrum waar de geschiedenis van het Joodse volk wordt verteld. Dit museum is zeer interessant en indrukwekkend! Een Nederlands sprekende audioguide is aan te raden.

Potsdam
Potsdam is de hoofdstad van de deelstaat Brandenburg en ligt op ca. 30 kilometer van Berlijn. Potsdam is een geliefde excursie bij een bezoek aan Berlijn vanwege het historische centrum, filmstudio Babelsberg en natuurlijk de prachtige barokke paleizen en tuinen. Een wandeling door het Holländisches Viertel en een bezoek aan slot Sanssouci met haar prachtige tuinen is absoluut een bezoek waard.

Potsdammerplatz
Op dit plein voelt u zich als bezoeker nietig tussen alle grote moderne kantoorgebouwen en imposante hoogbouw. Maar ook de geschiedenis rond dit plein maakt indruk. Potsdammerplatz was immers voor de oorlog al een belangrijk zakencentrum. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is vrijwel alles op en rond het plein door de vele bombardementen met de grond gelijk gemaakt. Vervolgens stond er in 1961 een grote muur dwars op het plein. Na de val van de muur heeft de overheid heel veel geld gepompt in het project om Potsdammerplatz weer haar identiteit als handelsplek terug te geven. Het is een perfect voorbeeld van hoe een stad die zo verwoest was en zoveel heeft geleden, weer zo uit de as is herrezen. Het Ritz Carlton Hotel is hiervan een goed voorbeeld dat met haar 5+ sterren zo’n 550 miljoen euro heeft gekost.

Rijksdag
Dit imposante gebouw stamt uit de 19de eeuw en is het voormalige parlement van de Bondsrepubliek Duitsland. Na de brand in 1933, is het gebouw volledig gerenoveerd en heeft het een modern accent gekregen door de glazen aanbouw  en glazen koepel. Het is de absoluut de moeite waard om de Rijksdag te bezoeken, al is het alleen maar om vanuit de koepel het prachtige uitzicht over de stad te mogen aanschouwen. Een audiotour is zeker aan te raden!

Berlijn is opgedeeld in 12 verschillende wijken, ook wel districten genoemd.  Deze wijken zijn ontstaan toen in 2001 de wijken van Berlijn opnieuw werden ingedeeld, waarbij veel kleinere wijken zijn samengevoegd tot 1 stadsdeel. In vergelijking met andere Europese steden zijn de wijken in Berlijn erg groot. Elke wijk heeft zijn eigen typische karakter. Wat voor de één een favoriete wijk kan zijn, vindt de ander weer helemaal niets. Hieronder hebben wij de populairste wijken globaal beschreven.

Charlottenburg-Wilmersdorf
Het stadsdeel Charlottenburg-Wilmersdorf is een typisch “west” stadsdeel met de Kürfurstendamm als hoogtepunt. Andere bezienswaardigheden in Charlottenburg zijn de Duitse Opera, Slot Charlottenburg, het Olympisch Stadion, de Messe en de Funkturm. Charlottenburg is een centraal gelegen, ruim opgezette wijk met grote huizen.

Friedrichshain-Kreuzberg
Kreuzberg is een oorspronkelijke wijk uit West Berlijn en Friedrichshain uit Oost Berlijn. In 2001 zijn deze wijken samengevoegd maar elke wijk heeft nog duidelijk haar eigen karakter behouden. De wijken Friedrichshain en Kreuzberg zijn erg populair onder jongeren. Dit komt mede door de vele straten met gezellige barretjes en clubs maar ook omdat je hier goedkoop kunt wonen. Woonhuizen in de wijk Friedrichshain hebben hier vaak nog gedeelde toiletten! Er wonen veel diverse bevolkingsgroepen in deze wijk.

Mitte (Tiergarten, Wedding)
In 2001 werden Tiergarten, Wedding en Mitte samen gevoegd tot Mitte. De wijk ligt, zoals de naam al zegt, in het midden van Berlijn. Hier zijn naast de Bondsdag ook een groot deel van de toeristische trekpleisters te vinden. Alexanderplatz, de Fernsehturm, de Brandenburger Tor, de Gendarmenmarkt, de Synagoge, het Nikolaiviertel, het Museuminsel, Potsdammerplatz, de Rijksdag en Unter den Linden bevinden zich in deze wijk.

Pankow (Prenzlauer Berg, Weißensee)
Pankow is een van de meest dichtbevolkte wijken van Berlijn. Vooral studenten en jonge gezinnen trekken naar deze wijk. Prenzlauer Berg is immers nog altijd zeer bekend om het uitgaansleven en de gezellige sfeer. Pankow werd een tijd lang in het westen als synoniem voor de DDR gebruikt. Zeker het Mauerpark is in deze wijk een bezoekje waard. Hier zijn nog oude stukken Berlijnse muur te vinden.

Andy’s Diner and Bar
Dit Amerikaanse Fastfood restaurant serveert gerechten van goede kwaliteit tegen een schappelijke prijs! De nadruk wordt gelegd op het gebruik van verse ingrediënten. Naast klassieke Amerikaanse gerechten zoals hamburgers en spare-ribs, staan er ook lokale specialiteiten op het menu. Het restaurant is stijlvol maar typisch Amerikaans ingericht. U vindt Andy’s Diner and Bar door de gehele stad.

I Due Forni
Dit Italiaanse restaurant is zeer populair bij scholen. Dit restaurant wordt gerund door jonge Italianen en biedt de mogelijkheid om de groep ter plekke een keuze te maken uit het keuzemenu. De pizza’s en pasta’s die geserveerd worden zijn eenvoudig maar van goede kwaliteit. U kunt hier zelf uw budget bepalen.

Osseria Berlin
Dit kleine, gezellig restaurantje met een goede menukaart is zeker niet duur en u kunt er ook nog van alles bekijken over de DDR. Ze noemen zich ook niet voor niets de “Museumgaststätte”.

XII Apostel
Rasechte Berlijners vinden dit restaurant geweldig. Het is dan ook een populaire plek om gezellig, smaakvol maar ook betaalbaar te eten. Zorg dat u veel trek heeft, want ze serveren hier geen kleine porties!

Begin mei – Dag van de arbeid
Dit landelijke feest wordt al ruim een eeuw gevierd en was oorspronkelijk bedoeld als lentefeest en om te vieren dat mensen aan het werk waren. Tegenwoordig is het tevens een gelegenheid voor linkse partijen om te strijden tegen het kapitalisme. Het feest staat dus enerzijds bekend om een hoop gezelligheid, muziek en cultuur maar aan de andere kant ook om een hoop onrust, rellen en demonstraties.

Mei – Karneval der Kulturen
Karnaval der Kulturen is het grootste straatfestival van Berlijn. Vier dagen lang kunnen bezoekers in Berlijn genieten van dit uitbundige feest. Het is te vergelijken met het carnaval zoals wij dit in Nederland kennen. Dit feest vol muziek, dans en eten gaat door tot in de late uurtjes.

Juni  – Christopher Street Day
U kunt deze dag vergelijken met de Amsterdamse Gay Pride. Een stoet vol excentriek uitgedoste en schaars geklede mannen trekt door de binnenstad van Berlijn. Deze parade trekt jaarlijks veel bekijks. Maar ook naast de parade zijn er tal van evenementen gericht op homoseksuelen.

Augustus Internationaal bierfestival
Dit festival staat in het teken van maar een ding; Bier! Jaarlijks trekt dit gratis festival in Friedrichshain met de langste Biergarten ter wereld duizenden bezoekers. Stands van biermerken van over de hele wereld bieden bezoekers de mogelijkheid om alle mogelijke biersoorten te proberen.

3 Oktober – Tag der Deutschen Einheit
Dit heet ook wel de Dag van de eenwording en wordt sinds 1990 gevierd ter ere van de hereniging van Oost en West Duitsland. Een feestelijke dag waarbij er door de gehele stad diverse gratis festiviteiten worden georganiseerd.

Uitgaan in Berlijn
Berlijn staat bekend om zijn uitgebreide uitgaansscene. Het uitgaansleven van Berlijn is dan ook één van de grootste en meest gevarieerde van Europa. De meeste clubs draaien techno en electro, maar er zijn uiteraard ook genoeg tenten waar andere muziekstijlen worden gedraaid. Voor de meeste clubs geldt een minimale leeftijd van 18 jaar. Door het vele aanbod en de strenge eisen is het handig om te weten wanneer u waar moet zijn. Onze reisspecialisten kunnen u hierbij voorzien van tips.

Berlijn kent een aantal winkelgebieden waar het zeer de moeite waard is om een kijkje te nemen.

CharlottenburgKurfürstendamm
Wie winkelen in Berlijn zegt, zegt Kurfürstendamm (in de Berlijnse volksmond: Ku’damm). Dit is de bekendste en populairste winkelstraat van Berlijn, waar o.a. het beroemde KaDeWe (Kaufhaus des Westens) en de bekende internationale winkels zoals H&M, Esprit, Zara, Benneton en Peek & Cloppenburg gevestigd zijn. Het winkelgebied rond de Ku’damm loopt van de Wittenbergplatz, door de Tauentzienstrasse en de Kurfüstendamm, tot de Joachimstaler Strasse. Vanaf Adenauerplatz wordt het wat exclusiever en duurder met winkels van dure merken zoals Gucci, Armani e.d. Ook zijstraten van de Ku’damm zijn het bekijken waard. Hier kunt u veel exclusieve winkeltjes vinden van diverse designers.

Mitte – Friedrichstrasse
De Friedrichstrasse staat bekend om zijn vele auto showrooms. Hier vindt u de mooiste mini’s, BMW’s en zelfs Ferrari’s. Maar u kunt hier ook Gallery Lafayettes vinden, een groot luxe warenhuis van Franse oorsprong. Rond de wijk Nikolaiviertel, een van de mooiste plekjes in het centrum van Berlijn, vindt u tevens leuke winkeltjes met souvenirs, kunst en antieke spulletjes.

Prenzlauer Berg – Schönhauser Allee
Als het op winkelen aankomt, is hier alles mogelijk. In dit winkelgebied vindt u alternatieve skate winkels maar wederom ook een H&M. De boetiekjes van Berlijnse designers en galerieën van internationale kunstenaars zijn ook zeker een bezoek waard. Overigens is dit deel van Pranzlauer Berg niet het meest stereotype winkelgebied. De winkels liggen namelijk ver uit elkaar en dat maakt het shoppen een zeer sportieve bezigheid. Wandel gewoon eens rond in deze wijk en neem vooral af en toe een zijstraatje. Je zult de leukste winkeltjes vinden!

A&O Hostel Mitte
Zoals de naam het al zegt ligt deze accommodatie in Mitte, het centrum van de stad en is het hierdoor de perfecte uitvalbasis. Net als alle andere hostels van deze keten zijn de gebouwen enorm groot. Het hostel heeft 1400 bedden verdeeld over 2-, 4-, 6- en 8-persoonskamers. Alle kamers hebben een eigen badkamer en kluisjes. Op de benedenverdieping is een bar en bagageruimte aanwezig. Voor de docenten zijn er aparte lerarenkamertjes met een bureau, computer, printer, tv, bank en koffiezetapparaat. Daarnaast heeft dit hostel 2 kleine presentatieruimtes voor ca. 20 personen.

Generator Mitte
Dit hostel is gevestigd in een geheel vernieuwd gebouw is heeft een zeer moderne uitstraling. De gezellige lobby met bar zorgt ervoor dat u zich bij binnenkomst direct op uw gemak voelt. Het receptiepersoneel staat 24 uur per dag tot uw beschikking, er is gratis Wifi in het gehele gebouw, er is een ontbijtzaal voor ca. 80 personen en een bagagedepot voor de aankomst- en vertrekdag. Vanaf 2014 stelt het hostel een minimale leeftijdsgrens van 16 jaar. Generator Mitte ligt in aan de Oranienburger Strasse in Mitte. Op ca. 500 meter vanaf het hostel ligt metrostation Oranienburger Tor en het Museuminsel. Ook de Joodse Synagoge en de Hackesche Höfe liggen op loopafstand van het hostel. De kamers van dit hostel zien er werkelijk prachtig uit. Ze zijn ruim, modern en licht ingericht en zijn voorzien van een eigen badkamer. De kamergroottes varieren van 2- tot 8-persoonskamers. Op elke kamer zijn lockers aanwezig.

Generator Prenzlauer Berg
De Generator hostelketen staat wereldwijd bekend om haar goede locaties, frisse uitstraling en goede prijs/kwaliteitsverhouding. Dit levendige hostel is voorzien van een gezellige bar, kleurrijke kamers en diverse openbare ruimtes. Het receptiepersoneel staat 24 uur per dag tot uw beschikking en de gasten kunnen gratis gebruik maken van Wifi in de lounge. Daarnaast zorgen de tafelvoetbal en biljarttafel voor veel plezier en ontspanning bij de leerlingen. Zoals de naam het al zegt, ligt dit hostel in de populaire wijk Prenzlauer Berg. Tegenover het hostel ligt het S-Bahnstation Landsberger Allee waardoor u binnen 6 haltes op Alexanderplatz bent. Bovendien ligt The Generator op loopafstand van vele bezienswaardigheden. Kortom, de ideale locatie voor uw verblijf in Berlijn.

Industriepalast
Dit hostel is gevestigd in een authentiek pand. Zoals de naam al zegt draaiden hier vroeger industriële machines op volle toeren. Met de renovatie van het gebouw hebben ze deze industriële uitstraling intact gehouden en doorgevoerd in het hele concept. Alles aan dit pand is groot! 400 bedden verdeeld over 90 kamers. De kamers zijn zeer ruim opgezet en zijn allen voorzien van kluisjes. De badkamers zijn op de gang en worden gedeeld. Naast een ruime receptie met gratis WIFI biedt het hostel ook aparte ruimtes met een bar voor feestjes of presentaties. De ontbijtzaal is geschikt voor ca. 120 personen. Hier kan ook gedineerd worden. Lunchpakketten kunnen op aanvraag gemaakt worden. Het hostel ligt in Friedrichshain op nog geen 2 minuten afstand van East Side Gallery en in het uitgaansgebied Kreuzberg. Tegenover het hostel ligt de discotheek Matrix.

Pfefferbett
Pfefferbett is niet voor niets een van de populairste hostels in Berlijn. Het hostel is gevestigd in een voormalige brouwerij in de wijk Prenzlauerberg op loopafstand van vele bezienswaardigheden en attracties, ziet er netjes uit en heeft de ideale uitstraling van een goed verzorgd jeugdhostel. Dit hostel heeft 181 bedden op studentenkamers variërend van 2 tot 8 personen. Behalve de 8-persoonskamers hebben alle kamers een eigen badkamer en kluisjes. Daarnaast zijn er enkele twee en eenpersoonskamers voor de docenten. In de gezellige lobby zijn computers aanwezig en is er gratis WIFI. Het hotel heeft daarnaast een tuin waar lekker gerelaxt kan worden. Het receptiepersoneel staat 24 uur per dag tot uw beschikking en zorgt dat er niets aan uw verblijf ontbreekt.

Plus Berlin
Dit hostel behoort tot de top 3 van mooiste hostels in Berlijn. Gelegen in de wijk Friedrichshain-Kreuzberg tegenover de Matrix discotheek biedt dit alle mogelijkheden voor een verblijf in Berlijn. De accommodatie is zowel een hostel als een hotel. Er zijn in totaal 750 bedden waarvan de hostelkamers zich op de eerste 2 verdiepingen bevinden. De grote receptie is 24 uur per dag open en biedt gratis WIFI door het gehele gebouw. Op de benedenverdieping is een zwembad met sauna en op de derde verdieping een grote zaal met tafeltennistafel. Ontbijt en diner kunnen apart geboekt worden. In het restaurant kan met grote groepen tegelijkertijd worden gegeten.

Meininger Hotel Berlin Central Station
Dit hotel ligt direct naast de Haubtbahnhof, het centrale treinstation van Berlijn. Het is de ideale locatie als u per trein reist. Door de centrale ligging zijn veel bezienswaardigheden en attracties als de Rijksdag en Brandenburger Tor op loopafstand. Vanaf het hotel zijn er goede verbindingen met het openbaar vervoer naar alle delen van de stad. Dit hotel heeft ruime 3- tot 4-persoonskamers met stapelbedden. Alle kamers hebben een eigen badkamer, tv en airconditioning. Daarnaast staat het receptiepersoneel 24 uur per dag tot uw dienst. Het hotel heeft een bar, 2 liften en er is een ontbijtzaal die ruimte biedt aan ca. 135 personen.

Meininger Hotel Berlin Prenzlauerberg
Dit hotel opende haar deuren in 2008. De ligging in de populaire wijk Prenzlauerberg met belangrijke bezienswaardigheden en attracties op steenworp afstand, maakt dit hotel zeer geschikt voor een verblijf in Berlijn. Het hotel biedt onderdak aan 350 personen verdeeld over 7 verdiepingen. De studentenkamers variëren van 2-, 4- tot 6-persoonskamers. Alle kamers hebben een eigen badkamer met handdoeken, bureau, tv, kluisjes, houten vloeren en een modern keycard systeem. Het receptiepersoneel is 24 uur per dag beschikbaar en in de lobby is er gratis WIFI. Het hotel heeft een bagageruimte, lift, ontbijtzaal voor ca. 60 personen en een gezamenlijke ruimte met beamer en scherm voor ca. 30 personen. Deze ruimte kan gebruikt worden voor presentaties. Het hotel verzorgt naast ontbijt ook lunchpakketten en diner.

Pension Peters
Dit pension is gesitueerd in een pand uit 1898 en ligt tussen Kurfurstendamm en de dierentuin. Vanaf het pension zijn er verbindingen met het openbaar vervoer naar alle delen van de stad. De locatie is zeer centraal, met vele bezienswaardigheden en attracties op loopafstand. Het pension heeft 34 tweepersoonskamers en kan ruimte bieden aan 100 personen. Het pand is goed onderhouden en de kamers zijn ruim, netjes en hebben bijna allemaal een eigen badkamer. De kamers zonder badkamer hebben een eigen badkamer op de gang.

Berlijn leent zich perfect voor een verblijf in een gastgezin! Met name voor leerlingen die de Duitse taal in hun pakket hebben is dit van toegevoegde waarde! Ze leren de Duitse taal spreken en krijgen een goed beeld van het leven in een doorsnee Duits gezin en hun gewoontes. Het verblijf bij een gastgezin geeft de leerling zelfvertrouwen en verbreed zijn kennis en wereld. Bovendien is het een fantastisch leuke ervaring die de leerling nog lang zal bijblijven! Er zijn diverse wijken waar wij de leerlingen kunnen onderbrengen: Mitte, Friedrichshain, Prenzlauerberg, Lichterfelde, Kaulsdorf, Pankow, Lichtenberg, Reinickendorf, Schönhausen en Weissensee. Het is ook mogelijk om Duitse taallessen te volgen.

Stasigevangenis Hohenschönhausen
Met een bezoek aan deze voormalig stasigevangenis wordt u even uit uw normale besef van leven getrokken en met de neus op de feiten gedrukt hoe het er in Duitsland ten tijde van de Koude oorlog aan toe ging. In deze gevangenis hebben jarenlang duizenden gevangen gezeten. Oost Duitsers werden hier onder erbarmelijke omstandigheden achter slot en grendel gezet. Of omdat ze tegen de DDR waren, of alleen al de schijn wekten. Vooral veel schrijvers, journalisten en kunstenaars moesten het ontgelden. De Duitse film Das Leben der Anderen schets een goed beeld van die tijd. Tegenwoordig worden er rondleidingen gegeven door ex-gevangen.

Gleis 17
Dit monument bevind zich bij Bahnhof Grunewald. Vanaf dit station zijn van oktober 1941 tot en met maart 1945 tienduizenden Berlijnse joden gedeporteerd naar de concentratiekampen Theresienstadt, Riga, Lodz en Auschwitz. Voor elke jood werd door de Duitse spoorwegen een 3e klas kaartje aan de Joodse gemeenschap berekend. De wijk waar toentertijd veel rijkere joden woonden, beschikte over een goederenstation en dus een geschikte deportatieplek. Sinds 1998 is hier een indrukwekkend monument gemaakt. Langs de lengte van het gehele voormalig perron 17 zijn aan beide zijde 183 ijzeren platen aangebracht. Voor elk transport, elke deportatietrein één. Op de plaat staat de datum, het aantal gedeporteerden en de bestemming. Zo is te zien dat het laatste transport nog op 27 maart 1945 plaatsvond: 18 joden naar Theresienstadt.

Unterwelten
Daal af naar de ondergrondse bouwwerken en bunkers van Berlijn. In deze rondleiding loopt u door de nauwe gangenstelsels en kleine, vochtige bunkers die ooit gebruikt werden om mensen een veilige plek te bieden. Vanwege de slechte hygiëne wist lang niet iedereen het te overleven. Er zijn verschillende rondleidingen te volgen met thema’s als de Koude Oorlog, de nucleaire atoombunkers, bunkertour en de muur doorbraaktour.

Sachsenhausen
Nog geen 35 kilometer van Berlijn ligt het voormalig concentratiekamp Sachsenhausen. In dit kamp hebben duizenden mensen jarenlang onder verschrikkelijke omstandigheden vastgezeten. Er zijn hier naar schatting zo’n 30.000 tot 50.000 mensen om het leven gekomen door ziekte, uithongering, executie, marteling of uitputting. Tegenwoordig dient het als gedenkplaats om mensen er bewust van te maken dat zoiets nooit meer mag gebeuren. Om een goed beeld te krijgen van hetgeen u ziet en een idee te krijgen van plekken waar u staat, raden wij aan een rondleiding met gids te doen. Houd er rekening mee dat een bezoek aan kamp Sachsenhausen een diepe en schokkende indruk achterlaat.

Pergamonmuseum

Het Pergamonmuseum is een van ‘s werelds grootste archeologische musea en tevens het bekendste museum van Berlijn. Een van de hoogtepunten uit de collectie is het prachtige Pergamon Altaar. Dit is een van de grootste artistieke erfenissen uit de klassieke oudheid.

Holocaust informatiecentrum
Dit informatiecentrum ligt onder de gedenkplaats en is absoluut een bezoek waard. De geschiedenis van de holocaust wordt in het informatiecentrum weergegeven vanuit het perspectief van vervolgde en vermoorde Joden. Hun ervaringen, persoonlijke geschiedenis en lotgevallen staan op de voorgrond. De historische achtergronden, de opzet van de daders en de geschiedenis van de Joden en hun vervolging in de verschillende Europese landen vormen de basis van de presentatie. De presentatie laat 6 portretten van verschillende mensen uit verschillende landen zien die tijdens de holocaust vermoord zijn. Zij vertegenwoordigen in de presentatie alle mannen, vrouwen, kinderen die de dood vonden tijdens de holocaust. Tegelijkertijd wordt door hun afkomst ook de Europese omvang van de holocaust duidelijk.

Olympisch stadion
Het Olympisch stadion kent een bewogen geschiedenis. Het is daarom ook een interessante sight om te bezoeken en niet voor niets een van de meest geliefde toeristische stedelijke attracties. Het stadion werd gebouwd voor de Olympische Spelen van 1936, de eerste Olympische Spelen die via televisie over de hele wereld werden uitgezonden. Voor Hitler een ideale manier van propaganda om de successen van Duitsland onder zijn regime te tonen aan de rest van de wereld. Over de spelen is een beroemde, film gemaakt door de controversiële filmregisseuse Leni Riefenstahl. Het gebouw bevat dan ook een indrukwekkende nazi-architectuur. Tijdens de tweede wereldoorlog is het stadion vrijwel intact gebleven. Momenteel is het de thuisbasis van voetbalclub Hertha BSC. In dit stadion zijn inmiddels twee FIFA wereldbeker finales gespeeld en het trekt regelmatig duizenden bezoekers voor grote evenementen en concerten van bekende bands en artiesten.

Muur gedenkteken en bezoekerscentrum
Net na de afsluiting van de Sectorengrenzen, in augustus 1961, zijn hier mensen waarvan de huizen in Oost-Berlijn stonden, maar waarvan de stoep voor hun voordeur in West-Berlijn lag, uit hun ramen gesprongen om aan het DDR-regime te ontsnappen. Verder is deze straat bekend vanwege de vele tunnels die hier van Oost naar West zijn gegraven om te kunnen ontsnappen uit Oost Duitsland. Hij bijbehorende bezoekerscentrum is tevens een bezoek waard. Een gids is zeker aan te raden.

Black Box
Dit kleine museum vlakbij Checkpoint Charlie geeft niet alleen een goed beeld van de meest bekende grensovergang, maar laat ook de impact van de Berlijnse muur zien voor zowel de bevolking van Berlijn als voor de rest van Europa. In een 3D animatiefilm wordt uitgebreid vertelt hoe de muur Berlijn in tweeën splitste en streng beveiligd werd. Deze videopresentatie is een toegevoegde waarde voor het museum en zeer interessant voor scholieren.

Story of Berlin
Dit museum, gesitueerd in een volledig nieuw winkelcentrum aan de Kurfurstendamm, schetst 800 jaar geschiedenis van Berlijn in een notendop.  In verschillende ruimtes zijn de diverse tijdperken tentoongesteld. Het museum geeft zoveel informatie, dat het is aan te raden om een bepaald thema uit te lichten, bijvoorbeeld ‘’na-oorlogs Berlijn’’. Dit kan middels een rondleiding. De gids zal u meenemen naar de atoombunker die zich onder het museum bevind. Deze bunker, die gebouwd is ten tijde van de Koude Oorlog, kan tot op de dag van vandaag nog worden gebruikt om in het geval van nood 3600 personen onderdak te bieden. Voor leerlingen is dit een zeer interessante een spannende beleving.

Stadswandeling Joods Berlijn
Tijdens deze stadswandeling laat een gids zien hoe de Joodse bevolkingsgroep in Berlijn zich in de afgelopen decennia heeft ontwikkeld en zich door alle ellende heeft heen geslagen. Er wordt een bezoek gebracht aan het voormalige centrum van de Joodse gemeenschap, de Nieuwe Synagoge, een Joodse school, diverse koosjere restaurants en cafés en het door de Gestapo bijna geheel verwoeste Joodse kerkhof. Uiteraard kan er een rondleiding worden gegeven in het Joods museum dat een helder beeld schetst van het leven van deze bevolkingsgroep.

Om naast de standaard bezienswaardigheden van Berlijn, een wat meer educatieve tint te geven aan uw schoolreis, zijn er tal van educatieve opdrachten mogelijk. Zo kunnen leerlingen aan de hand van een boodschappenlijstje producten inkopen op de markt en hiermee hun taalvaardigheid oefenen. Vervolgens kunnen de zelf gekochte etenswaren tijdens een picknick in het mooie Tiergarten worden opgegeten. Ook een interactieve speurtocht door de stad of een foto-opdracht behoren tot de mogelijkheden. Uiteraard is er nog veel meer mogelijk op dit gebied. Onze reisspecialisten komen graag bij u langs om uw wensen te bespreken en dit verder toe te lichten.

Taalstad
In groepjes van drie lopen leerlingen een route door de wijk Kreuzberg. Onderweg komen ze langs een aantal posten waar Muttersprachlers klaar zitten om met de leerlingen te spreken in het Duits over een onderwerp dat vooraf op school is voorbereidt. Deze persoon spreekt geen Engels of Nederlands waardoor de leerlingen gedwongen worden zich verstaanbaar te maken in het Duits. Het is de bedoeling dat tijdens deze gesprekken van ca. 15 tot 20 minuten, de leerling vooral aan het woord is. Dit programma duurt een dagdeel en kunt u zelf op maat samenstellen en afstemmen op het niveau van uw leerlingen. U kunt kiezen uit 4 van de volgende onderdelen:

 • Gesprek in het café: over je leven, hobby’s, school, ouders, vrienden, baantjes, studieplannen en toekomstverwachtingen.
 • Interviewen van een student: over studeren, op kamers wonen, verschil met middelbare school, rondkomen met je geld, kans op een baan.
 • Gesprek over een krantenartikel: eerst de krant lezen en daarna over een artikel naar keuze een gesprek voeren.
 • Talkshow: de leerling bereid een onderwerp voor en schrijft daarover een essay. Dat is de basis voor het gesprek dat de talkshowhost met hen zal voeren. Na vijf minuten mengen de andere groepsleden zich in het gesprek. Iedere leerling komt aan de beurt.
 • Gesprek met een reiziger: op het station spreken over waar je naar toe gaat, waar je vandaan komt, wat je van plan bent om te gaan doen, wat er te beleven valt.
 • Leven achter de Muur: gesprek met voormalige inwoner van het ‘Oosten’ over hoe het leven daar toen was.
 • Onderzoek naar cultuur op straat (niet per se een gesprek): Wat valt er te zien, wat is er anders dan ‘bij ons’. Materiaal om op school een stuk over te schrijven.

Voor op school krijgen de leerlingen en u lesmateriaal waarin alle mogelijkheden uitgewerkt zijn in opdrachten. Daarnaast krijgen de leerlingen een boekje met de hoogstnoodzakelijke woordenschat en toegang tot de website met nog meer woorden, uitspraak en voorbeeldgesprekken. Bovendien krijgt iedere leerling individueel een beoordeling van de Muttersprachler op ERK-niveau. U kunt als docent dit in een cijfer omzetten. Van ons krijgt u daarvoor een hulpmiddel.

OPMERKING
Ook mogelijk in het Engels: Voor leerlingen die geen Duits in hun pakket hebben, organiseren we hetzelfde programma in het Engels. De gesprekspartners zijn geen native speakers maar beheersen de Engelse taal voldoende.

Rondvaart over de Spree
Dwars door Berlijn loopt de rivier de Spree. Omdat veel bekende monumenten en bezienswaardigheden langs de Spree liggen of zichtbaar zijn vanaf de rivier, is een ontspannende boottocht een hele mooie manier om de stad te zien. Naast stadsrondvaarten zijn er ook historische rondvaarten en avondrondvaarten mogelijk.

Club Matrix
Dit is de ideale discotheek om een leuk avond programma aan te kunnen bieden aan de leerlingen. Op maandag tot en met vrijdag is het voor schoolgroepen mogelijk om van 20.00 tot 00.00 uur de discotheek af te huren. Afhankelijk van de grootte van de groep kunnen er een of meerdere zalen worden geopend. De DJ’s weten goed in te spelen op het publiek en de leerlingen kunnen deze avond lekker dansen op Pop, R&B, Hip-hop, dance en nog veel meer. Voor de docenten is er een aparte loungezaal met bar waar onderling gezellig kan worden gepraat. Hierdoor heeft u als docent uw eigen tijd en kunt u nog een oogje in het zeil houden.

Bowlingavond
Bowlen is een leuke invulling voor het avondprogramma. Een gezellige bezigheid waarbij de leerlingen in teams kunnen samenwerken en toch strijdlustig kunnen zijn.

Blue Man Group
Waar Londen bekend staat om haar musicals heeft Berlijn de Blue Man Group. In één woord OVERWELDIGEND! Deze spectaculaire show met 3 blauwe mannen in zwarte kleding heeft inmiddels wereldwijde faam en wordt hoofdzakelijk gedragen door percussie en rockmuziek. Hierbij wordt gebruikgemaakt van ongewone instrumenten zoals PVC-buizen, verf of zelfs televisieschermen met reclame. Het publiek wordt nadrukkelijk bij de show betrokken en er wordt volop met papier gewerkt. Er wordt niet gesproken, maar door de lichaamstaal van de Blue Man en mime zit er veel humor in de shows. Kortom, een ideaal avondvullend programma voor uw schoolgroep.

Filmpark Babelsberg
Studio Babelsberg is de oudste filmstudio van de wereld en ligt zo’n 20 kilometer buiten Berlijn. In het bijbehorende filmpark krijgt u een kijkje achter de schermen. Behalve voorwerpen uit oude films toont het park ook hoe films in die begintijd werden gemaakt. Omdat de studio sinds de begintijd doorlopend is gebruikt, tonen de exposities heel mooi hoe film zich in de afgelopen eeuw heeft ontwikkeld. U loopt door een Westernstraat, beleeft een stuntshow en maakt kennis met 4D-film. Tijdens de rondleiding komt u langs de werkplaatsen waar decors worden gebouwd en ziet u de studio waar de Duitse Goede Tijden Slechte Tijden wordt opgenomen. Hoogtepunt van de tocht is de Berliner Strasse; een volledig nagebouwde straat waar films als The Pianist, Rosenstrasse en Inglourious Basterds werden opgenomen.

Zoologischer Garten Berlin
Dit is de oudste dierentuin van Duitsland. Het park heeft een oppervlakte van 35 hectare en heeft bijna 1500 soorten dieren. Het is dan ook de dierentuin met de meeste soorten dieren ter wereld.

Berlin Dungeon
In een uur tijd wordt de groep meegenomen op een reis door de tijd. Acteurs verkleed als beruchte personages laten de groep de 700 jaar duistere geschiedenis van Berlijn zien. De meest gruwelijke verhalen uit de Berlijnse geschiedenis van Middeleeuwen tot het jaar 1900 worden tot leven gebracht.
Verbluffende special effects, authentieke sets, geestige komedie, een bloedstollende rit en tal van enge verassingen liggen op de loer in de kerkers van Berlijn!

Fietsen in Berlijn
De stad Berlijn is zeer geschikt voor fietsers. Er is dan ook geen leukere manier dan per fiets deze veelzijdige stad te verkennen. Afhankelijk van de groepsgrootte wordt de groep opgesplitst in kleinere groepjes en zal een gids jullie meenemen langs alle de belangrijkste bezienswaardigheden van Berlijn. Er zijn ook fietsroutes op thema mogelijk.

Kajaktocht
Beleef Berlijn vanaf het water. Uitgerust met kayak, zwemvest en peddel gaat u onder begeleiding van een gids een mooie toch maken door de stad.  De gids zal onderweg het een en ander uitleggen over hetgeen u ziet. Het is mogelijk om een bepaald thema uit te lichten. Ook de duur van de tocht kan worden aangepast op uw wensen.

Abseilen en klimmen
Deze spectaculaire activiteit laat uw bloed sneller stromen en uw hard sneller kloppen als u al klimmend en abseilend van de ene boomtop naar de andere gaat. Dit parcour is uitgezet in een prachtige bosrijke omgeving in Berlijn en bestaat uit 12 circuits. Het totale parcours is meer dan 2 kilometer lang en heeft meer dan 150 onderdelen om op te klimmen, aan te hangen of op te balanceren. Plezier, veiligheid en duurzaamheid staan voorop. Alleen mogelijk van april tot en met november.

Olympisch Stadion
Het Olympisch Stadion, dat oorspronkelijk werd gebouwd voor de Olympische Spelen van 1916, werd herbouwd in 1935/1936 naar de plannen van de architect Werner March voor de Olympische Spelen van 1936. Het bouwwerk, bestaande uit twee verdiepingen, is voor de helft ingegraven, zodat alleen de bovenste ring bovengronds en zichtbaar is. De pilaren rondom het stadion waren oorspronkelijk bedoeld als ranke jugendstil-pilaren, maar zijn toen Hitler aan de macht kwam, op advies van Albert Speer omgeven door massieve sierlijsten. Zijn bouwstijl is typerend voor de architectuur van het Derde Rijk.

Berlin Hauptbahnhof Station
In 2006 was de bouw van het Berlin Hauptbahnhof af. Een meesterwerk, zowel logistiek als architectonisch. Met haar dagelijks 1.500 binnenkomende treinen en 25.000 passagiers is dit het grootste kruisingsstation van Europa. De architecten Meinhard von Gerkan en Jürgen Hillmer hebben in hun ontwerp meer dan 85.000 ton staal gebruikt. De gigantische koepel bestaat uit 11.800 glaspanelen die allemaal verschillend zijn.

Friedrichswerdersche Kirche

De door Karl Friedrich Schinkel ontworpen kerk werd tijdens de Tweede Wereldoorlog ernstig verwoest. In 1982 werd de kerk in vijf jaar tijd herbouwd in zijn oorspronkelijke neo-gotische stijl. Momenteel is het een museum waar een verzameling ten toon wordt gesteld van deze beeldende kunstenaar/architect.

Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche
De oorspronkelijke kerk werd in 1891 gebouwd door architect Franz Schwechten in opdracht van Keizer Wilhelm II ter gedachtenis aan zijn grootvader. De kerk werd gebouwd in neoromaanse stijl. Tijdens de luchtaanvallen in 1943 werd de kerk vrijwel geheel verwoest. Architect Egon Eiermann kreeg in 1961 de opdracht de kerk te herbouwen. Men besloot de oorspronkelijke kerk als monument te behouden en er een nieuwe kerk naast te bouwen. Deze nieuwe achthoekige kerk bestaat uit 20.000 ramen van gebrandschilderd glas.  Binnenin de kerk schijnt het licht door de blauwe ramen naar binnen. De twee kerken vormen het contrast tussen historische en moderne bouw.

Luchthaven Berlin Tempelhof
Berlin Tempelhof is een voormalige luchthaven die in 2008 werd gesloten. Dit vliegveld was ooit een van de grootste, modernste en vooruitstrevendste luchthavens van Europa. Het had een vluchtcapaciteit die 30 malen hoger lag dan die van andere vliegvelden in die tijd. Het werd gebouwd in 1923, maar werd in 1939 door architect Albert Speer verder uitgebouwd op bevel van Hitler. Het hoofdgebouw is een duidelijk voorbeeld van de megalomane nazi-architectuur. Tegenwoordig kan men een rondleiding krijgen door dit imposante gebouw. 

Hackeschen Höfe
Het Hackeschen Höfe complex bestaat uit een acht-tal binnenpleinen die met elkaar zijn verbonden. Op steenworp afstand van Alexanderplatz loopt u zo dit gezellige complex in. Tegenwoordig zijn de hofjes een smeltkroes van winkels, café’s, restaurants en appartementen. De Hackeschen Höfe wordt beschouwd als een van de mooiste voorbeelden van industriële Jugendstil architectuur in Duitsland. Het centrale plein wordt omringd met gebouwen die zijn betegeld met geglazuurde tegels die prachtig versierd zijn met Moorse mozaïeken.

Alliierten Museum
De Westerse geallieerden speelden een zeer belangrijke rol in het na-oorlogse West Berlijn. Het museum toont de militaire en politieke verhoudingen tussen de Westerse bondgenoten en de Sovjet Unie tijdens de koude oorlog tot aan de hereniging van Berlijn  in 1990.

Anne Frank Zentrum
Deze tentoonstelling vertelt het persoonlijke levensverhaal van Anne Frank en verbindt dit aan de wereld waarin Joden leefden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Grote collages van foto’s en speciale objecten beschrijven de wereld van Anne Frank en dat van haar familie en vrienden. Haar dagboek staat hierbij centraal.

Anti Kriegs Museum

Dit museum herbergt permanente tentoonstellingen met betrekking tot de verschillende wereldoorlogen, maar ook tijdelijke tentoonstellingen over meer recente tragedies zoals de vervolging van de Koerden in Turkije. Een groot deel van de tentoonstelling is alleen in het Duits, maar Engelse literatuur is beschikbaar, evenals rondleidingen in het Engels.

Checkpoint Charlie
Checkpoint Charlie is een voormalige grensovergangpost ten tijde van de Berlijnse muur. Bij de Potsdam conferentie besloten de machtigste Geallieerde landen dat Berlijn zou worden opgesplitst in West- (Amerikaans, Frans, Brits) en Oost-Berlijn (Russisch). De plek waar nu Checkpoint Charlie is lag op de grens van de Russische en Amerikaanse zone. Het was voor buitenlanders de enige doorgang over de weg naar Oost Berlijn. Na de val van de Muur werd Checkpoint Charlie opgeheven. Niet veel later werd deze gehate grenspost verwoest. Momenteel staat er een replica van de voormalige grensovergang en is dit toegankelijk voor toeristen.

Bebelplatz Denkmal
Dit plein, gelegen aan de boulevard Unter den Linden, is bekend vanwege de massale boekverbranding op 10 mei 1933 door de nazi’s. Op deze dag werden meer dan 20.000 boeken van joodse schrijvers verbrand omdat ze verwerpelijk werden geacht. Onder het plein is tegenwoordig een parkeergarage, waarin een monument ter nagedachtenis van deze donkere dag is opgenomen. Vanaf het plein zijn door een glazen plaat in de diepte lege boekenkasten te zien.

Brandenburger Tor
De Brandenburger Tor staat aan het einde van de boulevard Unter den Linden, dit is een grote en brede laan met aan weerszijde meer dan 1.000 lindenbomen. Het is de enige voormalige stadspoort in Berlijn die nog overeind staat. Zowel de poort als de meeste gebouwen en paleizen aan Unter den Linden zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar verwoest. Tegenwoordig is de Brandenburger Tor een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Berlijn en is het symbool geworden voor de deling en hereniging van Duitsland. Hier werd ooit begonnen met de bouw van de muur, maar was tevens de plek waar in 1989 de Muur voor het eerst viel.

Bundesministerium
Bezoek de federale ministeries van Berlijn voor een gratis rondleiding.

Unterwelten
Daal af naar de ondergrondse bouwwerken en bunkers van Berlijn. In deze rondleiding loopt u door de nauwe gangenstelsels en kleine, vochtige bunkers die ooit gebruikt werden om mensen een veilige plek te bieden. Vanwege de slechte hygiëne wist lang niet iedereen het te overleven. Er zijn verschillende rondleidingen te volgen met thema’s als de Koude Oorlog, de nucleaire atoombunkers, bunkertour en de muur doorbraaktour.

Sachsenhausen
Nog geen 35 kilometer van Berlijn ligt het voormalig concentratiekamp Sachsenhausen. In dit kamp hebben duizenden mensen jarenlang onder verschrikkelijke omstandigheden vastgezeten. Er zijn hier naar schatting zo’n 30.000 tot 50.000 mensen om het leven gekomen door ziekte, uithongering, executie, marteling of uitputting. Tegenwoordig dient het als gedenkplaats om mensen er bewust van te maken dat zoiets nooit meer mag gebeuren. Om een goed beeld te krijgen van hetgeen u ziet en een idee te krijgen van plekken waar u staat, raden wij aan een rondleiding met gids te doen. Houdt er rekening mee dat een bezoek aan kamp Sachsenhausen een diepe en schokkende indruk achterlaat.

Holocaust informatiecentrum
Dit informatiecentrum ligt onder de gedenkplaats en is absoluut een bezoek waard. De geschiedenis van de holocaust wordt in het informatiecentrum weergegeven vanuit het perspectief van vervolgde en vermoorde Joden. Hun ervaringen, persoonlijke geschiedenis en lotgevallen, staan op de voorgrond. De historische achtergronden, de opzet van de daders en de geschiedenis van de Joden en hun vervolging in de verschillende Europese landen vormen de basis van de presentatie. De presentatie laat 6 portretten van verschillende mensen uit verschillende landen zien die tijdens de holocaust vermoord zijn. Zij vertegenwoordigen in de presentatie alle mannen, vrouwen, kinderen die de dood vonden tijdens de holocaust. Tegelijkertijd wordt door hun afkomst ook de Europese omvang van de holocaust duidelijk.

Olympisch stadion
Het Olympisch stadion kent een bewogen geschiedenis. Het is daarom ook een interessante sight om te bezoeken en niet voor niets een van de meest geliefde toeristische stedelijke attracties. Het stadion werd gebouwd voor de Olympische Spelen van 1936, de eerste Olympische Spelen die via televisie over de hele wereld werd uitgezonden. Voor Hitler een ideale manier van propaganda om zijn oplevende nazi rijkdom onder zijn regime te tonen aan de rest van de wereld. Het gebouw bevat dan ook een indrukwekkende nazi-architectuur. Tijdens de tweede wereldoorlog is het stadion vrijwel in tact gebleven. Momenteel is het de thuisbasis van voetbalclub Hertha BSC. In dit stadion zijn inmiddels twee FIFI wereldbeker finales gespeeld en trekt het regelmatig duizenden bezoekers voor grote evenementen en concerten van bekende bands en artiesten.

Muur gedenkteken en bezoekerscentrum
Net na de afsluiting van de Sectorengrenzen, in augustus 1961, zijn hier mensen waarvan hun huizen in Oost-Berlijn stonden, maar waarvan de stoep voor hun voordeur in West-Berlijn lag, uit hun ramen gesprongen om aan het DDR-regime te ontsnappen. Verder is deze straat bekend vanwege de vele tunnels die hier van West naar Oost zijn gegraven om te kunnen ontsnappen uit Oost Duitsland. Hij bijbehorende bezoekerscentrum is tevens een bezoek waard. Een gids is zeker aan te raden.

Black Box
Dit kleine museum vlakbij Checkpoint Charlie geeft niet alleen een goed beeld van de meest bekende grensovergang, maar laat ook de impact van de Berlijnse muur zien voor zowel de bevolking van Berlijn als voor de rest van Europa. In een 3D animatiefilm wordt uitgebreid vertelt hoe de muur Berlijn in tweeën splitste en streng beveiligd werd. Deze videopresentatie is een toegevoegde waarde voor het museum en zeer interessant voor studenten.

Story of Berlin
Dit museum, gesitueerd in een volledig nieuw winkelcentrum aan de Kurfurstendamm, schetst 800 jaar geschiedenis van Berlijn in een notendop.  In verschillende ruimtes zijn de diverse tijdperken tentoongesteld. Het museum geeft zoveel informatie, dat het is aan te raden om een bepaald thema uit te lichten, bijvoorbeeld ‘’na-oorlogs Berlijn’’. Dit kan middels een rondleiding. De gids zal u meenemen naar de atoombunker die zich onder het museum bevind. Deze bunker, die gebouwd is ten tijde van de Koude Oorlog, kan tot op de dag van vandaag nog worden gebruikt om in het geval van nood 3600 personen onderdak te bieden. Voor studenten is dit een zeer interessante een spannende beleving.

Rijksdag en Duitse parlement
Dit imposante gebouw stamt uit de 19de eeuw en is het voormalige parlement van de Bondsrepubliek Duitsland. Na de brand in 1933 is het gebouw volledig gerenoveerd en heeft het een modern accent gekregen door de glazen aanbouw  en glazen koepel. Het is de absoluut de moeite waard om de Rijksdag te bezoeken, al is het alleen maar om vanuit de koepel het prachtige uitzicht over de stad te mogen aanschouwen. Een audiotour is zeker aan te raden!

Rondleiding door regeringswijk
Volg een unieke rondleiding langs de Kanselarij, de Rijksdag en de ambassades.

 

Historische stadswandelingen
In Berlijn is het mogelijk thematische stadswandeling te maken onder begeleiding van een gids. Onderwerpen als Historisch Berlijn, Het Joodse leven, De Berlijnse Muur en Berlijn onder het hakenkruis zijn mogelijke voorbeelden van deze rondleidingen. Met een rondleiding komt u op plekken waar je normaal gesproken voorbij zou lopen.

Deutsches Historisches Museum
Dit museum is gevestigd in een van de mooiste gebouwen van Berlijn, het voormalig Zeughaus (wapenarsenaal). Het museum stelt naast de volledige geschiedenis van het Duitse volk, voorwerpen en documenten uit de Duitse geschiedenis ten toon in een chronologische volgorde.

Gedenkstätte Deutscher Widerstand Museum
Het verzetsmuseum is gevestigd in het Bendlerblock, het voormalige hoofdkwartier van de Wehrmacht. Vijftig jaar geleden werd in dit vroegere hoofdkwartier een aanslag op Hitler gepleegd door kolonel Claus Schenk Graf von Stauffenberg samen met enkele mede-officieren, beter bekend als operatie Valkyrie. Het museum laat zien hoe verzetsstrijders tijdens de Tweede Wereldoorlog maatregelen troffen om op welke manier dan ook de oorlog te saboteren.

Deutsch-Russische Museum Berlin-Karlshorst
Dit museum vertelt over de strijd die Russen en nationaal-socialisten met elkaar leverden in de tweede wereldoorlog. Het museum is gevestigd in het gebouw waar de Duitsers op 8 mei 1945 de capitulatie tekenden. Dit voormalige Duitse Wehrmachtcasino was toen al door de Russen ingenomen en deed dienst als hoofdkwartier voor het rode leger in Berlijn.

Luftwaffenmuseum
In het westelijke gedeelte van de stad, vlakbij de Berlijnse Luchtbrug, bevindt zich het Luftwaffenmuseum. Een oude hangar herbergt een groot gedeelte van de tentoonstelling. 
Verschillende vliegtuigen, straaljagers en helicopters uit de 20ste eeuw zijn hier te zien. De driedekker uit de Eerste Wereldoorlog en de Heinkel bommenwerpers uit de Tweede Wereldoorlog zijn de pronkstukken van het museum.


Topographie des Terrors
Dit is waar het hoofdkwartier van de gevreesde Gestapo stond. Vele gruwelijke daden tijdens de Holocaust werden vanuit hier aangestuurd. Naast de overblijfselen van dit gebouw staat een fascinerend museum dat de geschiedenis van nazi-staatsterreur documenteert.

Haus der Wannsee-Konferenz
Deze villa is de plek waar de nazikopstukken op 20 januari 1942 de gruwelijke plannen van de Endlösung der Judenfrage hebben opgesteld, oftewel de “definitieve oplossing van het Jodenprobleem”. Tegenwoordig is er een klein museum over de holocaust, en een monument voor allen die omkwamen tijdens de Holocaust. Engelstalige rondleidingen zijn mogelijk.

DDR Museum
Dit kleine museum schetst een geromantiseerd beeld van de DDR. Alle thema’s die het leven in de DDR bepaalden, zoals geboorte, opvoeding, onderwijs, werk, vrije tijd, kunst, wonen, economie en de omgang met subculturen, worden behandeld. Het is een interactief museum waarin talloze objecten bijeengebracht zijn die in de DDR een rol speelden. Verwacht hier geen kritiek op het repressieve regime. Slechts in een klein hoekje wordt minimale informatie gegeven over de schaduwzijde van de DDR: de Stasi.

Joods museum
Het Joods Museum presenteert een chronologisch overzicht van de Joodse geschiedenis en cultuur. Het museum wil mensen aanzetten om na te denken over antisemitisme en jodenvervolging, in de hoop beide zaken uit te bannen.

Bauhaus-Archiv Museum für Gestaltung
Bauhaus is een van de meest invloedrijke scholen op het gebied van architectuur, design en kunst in de 20e eeuw. Het museum is gehuisvest in een bijzonder gebouw dat is ontworpen door de oprichter. Het museum exposeert tal van voorwerpen en een aantal iconen waaronder de Bauhaus lamp en de Wassily stoel. Er is tevens een bibliotheek met meer dan 26.000 boeken, tijdschriften, manuscripten, brieven en publicaties.

Brohan Museum

Dit museum draagt ​​de naam van de oprichter Karl H. Brohan die zijn prive-collectie op zijn 60ste verjaardag schonk aan de stad Berlijn. Het is gespecialiseerd in Art Nouveau, Art Deco en functionalisme (1889-1939). De collectie bestaat uit twee soorten kunst: decoratieve kunst en schilderkunst. Het museum herbergt ook een collectie porselein en stukken metaalwerk. De maximale groepsgrootte is 20 personen.

Brücke Museum
Het museum is uitsluitend gewijd aan een groep kunstenaars genaamd “Brücke”. De groep werd opgericht in 1905 in Dresden door vier studenten. Deze groep kunstenaars hebben een belangrijke invloed gehad op de 20ste eeuwse kunst. De beeldtaal en kritische houding tegenover de traditionele academische schilderkunst bevorderd de beweging die later bekend werd onder de naam Expressionisme. Het museum toont de geboorte van het modernisme op een unieke manier.

East Side Gallery

De East Side Gallery is een deel van de Berlijnse Muur dat na Val van de Muur door 118 kunstenaars werd beschilderd. Deze beschilderingen zijn meestal aangebracht met graffiti, en gaan over politieke zaken na 1989. East Side Gallery is met haar 1316 meter lengte, het langste deel van de Muur dat nog overeind staat. Het is daarmee ook de langste openlucht-galerie ter wereld.

Gemaldegalerie

De tentoonstelling in dit museum omvat meesterwerken van kunstenaars uit diverse tijdperken van de kunstgeschiedenis tussen de 13de en 18de eeuw, zoals Van Eyck, Bruegel, Dürer, Raphael, Tizian, Caravaggio, Rubens, Vermeer en Rembrandt.

Guggenheim Berlin
De tentoonstelling in dit museum herbergt 3 a 4 tentoonstellingen per jaar en bevat een collectie van meer dan 50.000 kunstwerken. Het zijn met name kunstwerken op papier die vanuit vitrines te bewonderen zijn. De maximale groepsgrootte is 30 personen.

Hamburger Bahnhof – Museum of Contemporary Art
Dit museum is gevestigd in een voormalig treinstation. Naast de vaste collectie Erich Marx zijn er verschillende tijdelijke tentoonstellingen. Dit tijdelijke tentoonstellingen omvatten werken van Andy Warhol en vele anderen. Het is aan te raden om het museum te bezoeken in de avond. Het gebouw wordt dan verlicht door een lichtinstallatie ontworpen door de Amerikaanse kunstenaar Dan Flavin.

Käthe-Kollwitz
museum
Käthe Kollwitz is een alom gerespecteerd kunstenares. Het museum presenteert haar werk van de 50 jaar dat ze in Berlijn heeft gewoond en gewerkt. Een collectie van meer dan 200 tekeningen en beelden zijn hier te bewonderen.

Kunstgewerbemuseum
Dit museum heeft een bewonderenswaardige collectie variërend van meubels tot porselein, glas, goud, keramiek, sieraden en zilverwerk.

Kupferstichkabinett Berlin
Het Museum van prenten en tekeningen bezit een van de grootste collecties in zijn soort. Het wordt erkend als een van ‘s werelds mooiste grafische kunst collecties. Onder de ca.  110.000 tekeningen en 550.000 prenten, zitten werken van grote kunstenaars als Botticelli, Dürer, Picasso en Beuys.

Sammlung Heinz Berggruen

Dit museum bestaat uit een privé-verzameling van Heinz Berggruen, en is een van de populairste modern kunstgaleries van Berlijn. De collectie bevat werken van beroemde kunstenaars als Picasso, Klee, Matisse, Giacometti en Braque. Op maar liefst drie verdiepingen worden de meer dan 100 beeldhouwwerken, tekeningen en schilderijen van Picasso tentoongesteld.

Alte Nationalgalerie
De Alte Nationalgalerie bezit een van de grootste collecties van 19de eeuwse sculpturen en schilderijen in Duitsland. Het beroemde marmeren beeld van de twee Pruisische prinsessen van Johann Gottfried Schadow en werken van Berthel Thorwaldsen, Ridolfo Schadow, Reinhold Begas en Adolf von Hildebrand zijn in dit museum vertegenwoordigd. Daarnaast zijn er ook tal van impressionistische schilderijen van zeer hoge kwaliteit te bewonderen.

Neue Nationalgalerie
De Neue Nationalgalerie wordt ookwel de “tempel van licht en glas” genoemd door haar moderne architectuur. In dit museum vindt men schilder- en beeldhouwkunst uit de 20ste eeuw, variërend van klassiek-moderne kunst tot kunst van de jaren ‘60. De collectie omvat werken van Munch, Kirchner, Picasso, Klee, Feininger, Dix en Kokoschka.

Königliche Porzellan-Manufaktur Berlin
Zie hoe dit wereldbekende servies vanaf het ontwerp wordt verwerkt tot een waar kunstwerk. Tijdens een rondleiding door deze porseleinfabriek krijgt u het productieproces te zien van A tot Z.

Pergamonmuseum
Het Pergamonmuseum is een van ‘s werelds grootste archeologische musea en tevens het bekendste museum van Berlijn. Een van de hoogtepunten uit de collectie is het prachtige Pergamon Altaar. Dit is een van de grootste artistieke erfenissen uit de klassieke oudheid.

Fernsehturm
De Fernsehturm is een 386 meter hoge televisietoren op Alexanderplatz. Het is het hoogste gebouw van Berlijn. Er bevindt zich een uitzichtplatform waarbij u met helder weer tot zo’n 40 kilometer ver kunt kijken. Boven het platform is een restaurant dat in een half uur 360 graden ronddraait. Het is bovendien een handig oriëntatiepunt. Waar u zich ook bevindt in de stad, de Fernsehturm zie je overal!

Funkturm
De Funkturm is een 150 meter hoge zendmast in de wijk Charlottenburg-Wilmersdorf. Tegenwoordig is de toren niet meer in gebruik als radiotoren maar is het een beschermd monument. Het is mogelijk om met een lift naar het uitzichtpunt en restaurant te gaan. Het uiterlijk van de toren doet denken aan de Eifeltoren vanwege de staalconstructie.

ARD Haubtstadtstudio

Krijg een rondleiding in de Haubtstadtstudio, de tv studio van ARD. Er zijn rondleidingen van 1 uur mogelijk op woensdag en zaterdag. Het biedt de perfecte gelegenheid om een ​​glimp te zien van deze tv- en radiostudio en ervaar hoe het nieuws wordt gemaakt.

Axel Springer Drukkerij
Axel Springer is met 12.000 werknemers een van de grootste werkgevers van Berlijn. Dit bedrijf is de uitgever van kranten als de Berliner Morgen Presse en BZ. Het bezoek aan de Publishing house omvat een rondleiding in de drukkerij.

Babelsberg Film Studios

Babelsberg filmstudio’s is de oudste filmstudio van de wereld en ligt zo’n 20 kilometer buiten Berlijn. De eerste Marlene Dietrich films werden hier geproduceerd en in de Tweede Wereldoorlog werden de studio’s ook gebruikt door de nazi’s om propagandafilms te maken. Als bezoeker krijg je te zien hoe een soap of film wordt opgenomen en wandel je rond over diverse filmsets.

Museum für Film und Fernsehen

Dit museum vlakbij Potsdammer Platz laat de hele geschiedenis van de Duitse film vanaf de 18de eeuw tot einde 20ste eeuw zien. Het museum heeft naast een bibliotheek met een verzameling boeken en tijdschriften over de filmgeschiedenis, een grote collectie aan beroemde rekwisieten, kostuums, set-ontwerpen en projectieschermen. Het museum heeft naast een aantal vaste, ook wisselende tentoonstellingen.

Museum für Kommunikation
Dit museum laat oude en moderne vormen van communicatie zien door de tijd heen. Er zijn tentoonstellingen en er kunnen workshops gevolgd worden. Een van de hoofd tentoonstellingen gaat over de ontwikkeling van de postservice vanaf de Middeleeuwen tot nu en de ontwikkeling van de telecommunicatie in Berlijn.

Berlin Sportmuseum
Duitsland’s oudste sportmuseum is gevestigd in Berlijn Olympiapark nabij het Olympisch stadion. Het museum bevat met haar meer dan 100.000 voorwerpen en een oneindige selectie aan fotomateriaal, de grootste sportcollectie uit Duitsland. Het sportmuseum heeft speciale tentoonstellingen over uiteenlopende onderwerpen uit de Duitse sportgeschiedenis en er zijn diverse rondleidingen door het Olympiapark mogelijk.

Museum für Kommunikation
Dit museum laat oude en moderne vormen van communicatie zien door de tijd heen. Er zijn tentoonstellingen en er kunnen workshops gevolgd worden. Een aanrader is de workshop ‘’zonder woorden’’. Deze workshop zoomt in op de manier van communiceren zoals wij dat tegenwoordig doen. Gebarentaal en lichaamstaal staan hierin centraal.

Duitse taalcursus
Maak uw eigen programma of taalles op maat. Lessen vanaf 45 minuten zijn al mogelijk. Alle studenten ontvangen een certificaat op het einde.

Nederlandse ambassade
Het is mogelijk om onder begeleiding van een gids, een bezoek te brengen aan de Nederlandse ambassade in Berlijn. Gezien de grote belangstelling en de veiligheidseisen die inmiddels voor toegang tot ambassades noodzakelijk zijn, is het niet altijd mogelijk een rondleiding door de gehele ambassade te krijgen. In dat geval wordt de rondleiding beperkt tot een bezoek aan de foyer en wordt er een voorlichtingsfilm getoond waarin de architect u meeneemt door het gebouw.

 • Wat doet reiskundig.nl?

  Lees verder

  Wij organiseren schoolreizen, studiereizen, werkweken en outdoorreizen naar meer dan 50 bestemmingen. Altijd geheel op basis van uw wensen; vervoer, verblijf, actieve en educatieve activiteiten. Kosteloze offertes, tijdbesparend en prijsbewust.

 • Ondersteuning voor docenten

  Lees verder

  reiskundig.nl ondersteunt, ontzorgt en maakt het organiseren zo eenvoudig mogelijk. Wij komen persoonlijk bij u langs om de wensen te bespreken, werken snel en nauwkeurig en staan altijd voor u klaar. Daarnaast hebben wij handige informatie samengesteld die u helpt voor en tijdens de reis.

 • Daarom reiskundig.nl

  Lees verder
  • Expertise
  • Eerlijke transparante prijzen
  • Uitstekende persoonlijke service
  • Zeker en veilig
  • Gemak en comfort
  • Maatschappelijk betrokken